kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Darázsfészek

Foszlós diós-vaníliás darázsfészek
20 perc alatt aranybarnára sül

A kelt tésztás sütik közül a diós darázsfészek lesz az egyik nagy kedvenced. Főleg, ha így csinálod.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

A darázsfészek nem más, mint kelt tésztás csigák dióval gazdagon megtöltve. Ennek a foszlós sütinek már az illata rabul ejt. Egy bögre langyos tejjel vagy forró teával fantasztikus reggeli vagy desszert lehet az egész családnak. Ha a diós ízlik, próbáld ki mákos vagy fahéjas töltelékkel is.

Darázsfészek

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
Töltelék
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg dió
Kenéshez
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 35 perc, kelesztés: 45 perc, sütés: 20 perc

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, és egy decit önts egy nagyobb tálba, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Ha felfut, tehát jól megnő a térfogata, dolgozd hozzá az átszitált lisztet. Fokozatosan mehet hozzá a maradék tej. Lehet, hogy az összesre nem is lesz szükséged. Arra ügyelj, hogy a tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Rakd hozzá a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Tedd egy lisztezett tálba, takard le, és meleg helyen körülbelül 40-50 perc alatt keleszd a duplájára.

Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki fél centi vastagra. Kend meg a vajjal elkevert cukorral, szórd meg a dióval. Tekerd fel, szeleteld másfél-két ujjnyi vastagra. Rendezd a tekercseket zsiradékkal kikent és lisztezett tepsibe, a vágott felükkel lefelé, egymástól egy-két centi távolságra, és ismét keleszd. Akkor rakd az előmelegített sütőbe, ha a tekercsek akkorára nőnek, hogy összeérnek. Süsd meg 175 fokon 20 perc alatt aranybarnára. Ha kész, locsold meg a cukorral, vajjal és a vaníliás cukorral elkevert tejjel, majd tedd vissza néhány percre a lekapcsolt sütőbe. Így még finomabb és puhább lesz.

Sós finomságok kelt tésztából

Ha túl sok édességet ettél mostanában, és rajongsz a kelt tésztákért, akkor nézd meg ezt az összeállítást. Remek recepteket találsz itt.

A tökéletes kelt tészta receptje

A kelt tészta az egyik legnagyobb mumus, mellyel a kezdő konyhatündér találkozhat. Nézd meg videónkat, melyben a buktakészítésen keresztül mutatjuk be a folyamatot.

Még nincs hozzászólás

Lekváros bukta recept

A házi készítésű, foszlós, sok lekvárral töltött buktának nincs párja. Másnapra sem szikkad meg.
Recept

Búrkifli

A búrkiflit érdemes otthon megsütni. Egyszerű, nagyon finom, és gyorsan elfogy.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.