kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Csülkös bableves receptek

Csülkös bableves receptek

Igazi nagyágyúról lesz szó, ami jó ebédre és vacsorára is. Olyan kiadós, hogy nem kell második fogáson törnöd a fejed.

Szerző: Debreceni Andi
Forrás: Femina.hu
2010.09.29.

A csülkös bableves igazán különleges, hiszen a füstölt hús rendkívüli ízt kölcsönöz neki. Ráadásul sokkal laktatóbb, mint sima társa, így nem kell nagy gondot fordítanod a második fogásra, mert egy szelet sütemény bőven elég utána.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekÍgy készül a tökéletes linzertészta13 súlyos konyhai bakiA tökéletes házi gyros receptjeCsodaszép cupcake-variációk17 csodás desszertA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel

Próbáld ki receptjeinket, és varázsolj igazi magyaros vacsorát az asztalra! A csipetke, a friss kenyér és a tejföl se hiányozzon.

Csülkös bableves

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 25 dkg tarkabab
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 8 szem egész bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • ecet

A főzés előtti este áztasd be külön-külön hideg vízbe a babot és a csülköt. Másnap öntsd le a vizet, és még egyszer öblítsd le. A húsra önts annyi vizet, hogy éppen ellepje, és fedő alatt főzd félig puhára. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojásba zárt hámozott fokhagymát és borsot.

Amikor a bab is már félig megpuhult, szórd a levesbe a megtisztított, karikára vágott répákat. A vöröshagymát aprítsd fel, majd az olajon pirítsd meg, szórd bele a lisztet, és folytonos kevergetés mellett készíts belőle rántást. Vedd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, és nagyjából 3 dl vízzel öntsd fel. A húst vedd ki a levesből, csontozd ki, vágd pici darabokra, és tedd vissza a levesbe. Ekkor add hozzá a rántást és a tejfölt is, majd forrald fel. Ecettel savanyíts rajta ízlésed szerint, és tálalás előtt vedd ki a teatojást, valamint a babérleveleket.

Csülkös babgulyás

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt csülök
  • 50 dkg tarkabab
  • 25 dkg krumpli
  • 3 sárgarépa
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • olaj
  • majoránna
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • bors

A babot és a csülköt a főzés előtti este áztasd be hideg vízbe. Másnap ebben a vízben tedd fel főni. Amikor a bab félig megpuhult, tedd bele a karikára vágott répákat, a kockára vágott krumplit és zellert. A húst vedd ki, szintén kockázd fel, majd tedd vissza a levesbe.

Amikor minden majdnem puha, ízesítsd a felsorolt fűszerekkel. A petrezselymet kötözd össze, és dobd a levesbe. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és olajon pirítsd meg. Szórd rá a lisztet, és készíts belőle közepes árnyalatú rántást. Végül add hozzá a pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és rántsd be a levest. Ízlésed szerint csipetkét is főzhetsz bele. Forrald fel, és már tálalhatod is.

Zöldbableves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt csülök
  • 1 kg zöldbab
  • 8 dkg liszt
  • 5 dl főzőtejszín
  • fél csokor friss kapor
  • csipetnyi cukor

A csülköt mosd meg alaposan, és tedd fel főni annyi vízben, ami pont ellepi. Mikor leválik a csontról, vedd ki a húst. A zöldbabot és a felaprított kaprot tedd a vízbe, és hagyd főni. A lisztet a tejszínnel keverd össze, és adj hozzá egy merőkanál levet. Habard be a levest, ízlésed szerint cukorral ízesítsd. Kockázd fel a húst, és szórd bele, majd pár perc forralás után már tálalhatod is.

Jókai-bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg sertéscsülök
  • 20 dkg szárazbab
  • 15 dkg zeller
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ecet

A babot a főzés előtti napon áztasd be. Rakd fel főni, és tedd bele a csülköt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Amikor a bab puhulni kezd, öntsd hozzá a kockára vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen készre főznéd, tedd bele a felkarikázott füstölt kolbászt. A vajat a liszttel keverd össze. Amikor a csülök puha, vedd ki, és az előbb elkészített masszával rántsd be. Add hozzá a tejfölt és ízlés szerint ecetet. A csülköt kockázd fel, és szórd vissza a levesbe, majd tálalhatod is.

Még nincs hozzászólás

A tökéletes resztelt máj receptje - Plusz 3 májas recept

Ne félj a májtól, ha egy alapvető szabályt betartasz, akkor nem lesz kemény.
Recept

30 perces mustáros csirkereceptek

Párolt, rántott, göngyölt csirkegyűjteményedet most felejtsd el, és próbáld ki remek mustáros csirkereceptjeinket!
Recept
Karácsonyi mesék és színezők
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.