kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Csülkös bableves receptek

Csülkös bableves receptek

Igazi nagyágyúról lesz szó, ami jó ebédre és vacsorára is. Olyan kiadós, hogy nem kell második fogáson törnöd a fejed.

Szerző: Debreceni Andi
Forrás: Femina.hu
2010.09.29.

A csülkös bableves igazán különleges, hiszen a füstölt hús rendkívüli ízt kölcsönöz neki. Ráadásul sokkal laktatóbb, mint sima társa, így nem kell nagy gondot fordítanod a második fogásra, mert egy szelet sütemény bőven elég utána.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekA legfinomabb muffinokCsodás koktélokÍgy készül a tökéletes linzertésztaA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel13 súlyos konyhai bakiA tökéletes házi gyros receptje

Próbáld ki receptjeinket, és varázsolj igazi magyaros vacsorát az asztalra! A csipetke, a friss kenyér és a tejföl se hiányozzon.

Csülkös bableves

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 25 dkg tarkabab
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 8 szem egész bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • ecet

A főzés előtti este áztasd be külön-külön hideg vízbe a babot és a csülköt. Másnap öntsd le a vizet, és még egyszer öblítsd le. A húsra önts annyi vizet, hogy éppen ellepje, és fedő alatt főzd félig puhára. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojásba zárt hámozott fokhagymát és borsot.

Amikor a bab is már félig megpuhult, szórd a levesbe a megtisztított, karikára vágott répákat. A vöröshagymát aprítsd fel, majd az olajon pirítsd meg, szórd bele a lisztet, és folytonos kevergetés mellett készíts belőle rántást. Vedd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, és nagyjából 3 dl vízzel öntsd fel. A húst vedd ki a levesből, csontozd ki, vágd pici darabokra, és tedd vissza a levesbe. Ekkor add hozzá a rántást és a tejfölt is, majd forrald fel. Ecettel savanyíts rajta ízlésed szerint, és tálalás előtt vedd ki a teatojást, valamint a babérleveleket.

Csülkös babgulyás

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt csülök
  • 50 dkg tarkabab
  • 25 dkg krumpli
  • 3 sárgarépa
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • olaj
  • majoránna
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • bors

A babot és a csülköt a főzés előtti este áztasd be hideg vízbe. Másnap ebben a vízben tedd fel főni. Amikor a bab félig megpuhult, tedd bele a karikára vágott répákat, a kockára vágott krumplit és zellert. A húst vedd ki, szintén kockázd fel, majd tedd vissza a levesbe.

Amikor minden majdnem puha, ízesítsd a felsorolt fűszerekkel. A petrezselymet kötözd össze, és dobd a levesbe. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és olajon pirítsd meg. Szórd rá a lisztet, és készíts belőle közepes árnyalatú rántást. Végül add hozzá a pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és rántsd be a levest. Ízlésed szerint csipetkét is főzhetsz bele. Forrald fel, és már tálalhatod is.

Zöldbableves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt csülök
  • 1 kg zöldbab
  • 8 dkg liszt
  • 5 dl főzőtejszín
  • fél csokor friss kapor
  • csipetnyi cukor

A csülköt mosd meg alaposan, és tedd fel főni annyi vízben, ami pont ellepi. Mikor leválik a csontról, vedd ki a húst. A zöldbabot és a felaprított kaprot tedd a vízbe, és hagyd főni. A lisztet a tejszínnel keverd össze, és adj hozzá egy merőkanál levet. Habard be a levest, ízlésed szerint cukorral ízesítsd. Kockázd fel a húst, és szórd bele, majd pár perc forralás után már tálalhatod is.

Betöltés...

Jókai-bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg sertéscsülök
  • 20 dkg szárazbab
  • 15 dkg zeller
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ecet

A babot a főzés előtti napon áztasd be. Rakd fel főni, és tedd bele a csülköt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Amikor a bab puhulni kezd, öntsd hozzá a kockára vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen készre főznéd, tedd bele a felkarikázott füstölt kolbászt. A vajat a liszttel keverd össze. Amikor a csülök puha, vedd ki, és az előbb elkészített masszával rántsd be. Add hozzá a tejfölt és ízlés szerint ecetet. A csülköt kockázd fel, és szórd vissza a levesbe, majd tálalhatod is.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.