Csorbaleves fűszeres krumpligombóccal
A zöldséges csorbalevest próbáld ki krumpligombóccal is!
Ha Erdélyben jársz, feltétlenül kóstold meg a csorbalevest. Jellegzetes ízét a lestyán adja. Ám minél több friss zöldség kerül bele, annál finomabb. Általában húsgombóccal készítik, de krumpligombóccal is nagyon ízletes. A csorba savanyítására korpaciberét használnak, ezt akár el is hagyhatod. Biró Sára receptje megér egy próbát.
Csorbaleves krumpligombóccal
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg pulykamell
- 20 dkg zöldbab
- 10 dkg kelkáposzta
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 2 krumpli
- 5 szelet szárított vargánya
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- lestyán
- só
- bors
A gombóc hozzávalói
- 2 krumpli
- 1 tojás
- 1 marék kapor
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál olaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- diónyi vaj
- fél húsleveskocka
- só
Elkészítés:
A zöldségeket mosd meg, pucold meg, és kockázd fel. A húst is vágd körülbelül kétszer két centis kockákra, majd hideg vízben tedd fel főni. Ha felforr, kanállal szedd le a habját. Közben egy serpenyőben hevíts olajat, rakd bele a sárgarépát, a petrezselymet, majd kezdd el dinsztelni. Tedd rá a felvágott póréhagymát, a paprikát, sózd meg, kicsit forgasd meg. Vigyázz, mert a póréhagyma hamar megég!
Rakd a levesbe a megdinsztelt zöldséget, majd a felvágott káposztát, a krumplit és a zöldbabot. Fűszerezd sóval, borssal, tedd hozzá a vargányát, a paradicsomot, és bőségesen lestyánt. Alacsony fokozaton főzd a levest körülbelül 20 percig. Amikor megpuhulnak a zöldségek és a hús is, mehet bele a zöldborsó. Még körülbelül tíz percig hagyd forrni.
A gombóchoz sós vízben főzd puhára a krumplit, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, hogy jól beleolvadjon. Amikor kihűl, üss bele egy tojást, és lassan keverd hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. Kevés olajjal dolgozd össze a masszát, és fűszerezd ízlés szerint. Utána vizes kézzel formázz gombócokat. Egy lábosban forralj vizet, dobj hozzá fél húsleveskockát. Amikor elkezd lobogni, rakd bele a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, főzd még egy percig. Szedd tányérra, és a forró levessel kínáld.
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
Még több recept