kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Brassói aprópecsenye receptek

Brassói aprópecsenye receptek
Szaftosan magyaros

Bár általában külön szolgálják fel, a brassói úgy az igazi, ha a krumpli és a hús együtt sül a tepsiben.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2010.09.14.

Az éttermekben kapható brassói aprópecsenye, tisztelet a kivételt képező vendéglőknek, általában sült krumpliból és pörköltből összeborított egyvelegből áll, de van, hogy össze sem keverik.

14 csodás étel krumplival
14 csodás étel krumplival
7 isteni tészta, amit mindenki szeretMilyen ételhez milyen bor illik?14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényÍnycsiklandó sültekFinomságok a hidegbenA tökéletes házi gyros receptje7 recept vacsorára 30 perc alatt Isteni tészták minden napraKépeken a legfinomabb fűszeres húsok

Az eredeti recept szerint a krumplit a félig megfőtt pörkölttel kell megsütni a sütőben, így az ízek összeérnek. Próbáld ki, mert így lesz igazán finom.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 20 dkg hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • só, bors
  • pirospaprika

A krumplit hámozd meg, és vágd hasábokra. A húst öblítsd le, töröld szárazra, és 2-3 centi széles, 4-5 centi hosszú csíkokat vágj belőle.

A szalonnát vágd gyufaszál vékonyságú csíkokra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, a hagymát karikázd fel. A szalonnát pirítsd meg, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd fedő alatt fonnyaszd meg.

Dobd rá a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítsd, majd hintsd meg a majoránnával, sózd, borsozd, és szórd meg paprikával.

Lassú tűzön, fedő alatt párold félpuhára. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel pótold. Ha félig megfőtt a hús, akkor a krumplit tedd tepsibe, öntsd rá a pörköltet, a levét is, és forró sütőben süsd addig, míg a krumpli meg nem puhul.

Borsós brassói

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 40 dkg borsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 1 hegyes paprika
  • bors, só, pirospaprika

A húst mosd meg, majd szárítsd meg, és vágd fel két-három centis kockákra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, de nem kell túl apróra. A szalonnát is kockázd fel, majd pirítsd meg, ha már kisült némi zsír, tedd hozzá a hagymákat, és fonnyaszd meg őket. Dobd rá a húst, pirítsd át, fűszerezd meg, majd hagyd, hogy levet eresszen. Egy kevés vizet adhatsz hozzá.

Ha a hús már puha, öntsd hozzá a borsót. Attól függően, hogy konzervet vagy nyerset használtál-e, párold, amíg a szemek puhák nem lesznek. Sült krumplival tálald. Ha hagyományos módon készítenéd el, akkor járj el a fent leírt módon, csak ne hagyd ki a borsót a tepsiből.

Pulykás brassói

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell
  • 40 dkg burgonya
  • 1 húsos paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
  • bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj

A megtisztított krumplit vágd kockákra. A húst csíkozd fel, a hagymát felezd el, majd szeleteld, és az olajon kicsit pirítsd meg. Erre dobd a húst, és fehéredésig pirítsd. Add hozzá az átpasszírozott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket, majd fedő alatt félig párold meg. Ha ez kész, öntsd a krumplival együtt kiolajozott hőálló tálba, sózd, borsozd, és közepes lángon süsd omlósra a húst.

2 hozzászólás
brancsek63       2014-01-04 20:52
3.
Nem tudom ez-e az igazi, eredeti brassói, de anyám hasonlóan készítette borsóval és az nekem nagyon bejött. Holnap ez szerint készítem el.  Kedves Anonymus, ha megkérhetlek leírnád azt az igazi eredeteit? Köszönöm! :-)
válasz a 2. kommentre (anonymous - 01-11)
anonymous       2011-01-11 11:15
2.
Az igazi Brassói aprópecsenye más. Egyszer volt egy rádióműsorban az a szakács akinek az apja kitalálta a Brassóit (még az 50-es években egy közétkezetetés modernizálása felhívásra lett győztes recept, egyébként semmi köze Brassóhoz csak a térképre r... tovább »

Tejszínes ragu receptek - Krémesen szaftosak

Egy finom ragu még a legunalmasabb köretet is igazán izgalmassá varázsolja. Próbáld ki receptjeinket, és főzz egy finom ebédet!
Recept

30 perces mustáros csirkereceptek

Párolt, rántott, göngyölt csirkegyűjteményedet most felejtsd el, és próbáld ki remek mustáros csirkereceptjeinket!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.