kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Brassói aprópecsenye receptek

Brassói aprópecsenye receptek
Szaftosan magyaros

Bár általában külön szolgálják fel, a brassói úgy az igazi, ha a krumpli és a hús együtt sül a tepsiben.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2010.09.14.

Az éttermekben kapható brassói aprópecsenye, tisztelet a kivételt képező vendéglőknek, általában sült krumpliból és pörköltből összeborított egyvelegből áll, de van, hogy össze sem keverik.

14 csodás étel krumplival
14 csodás étel krumplival
7 finom tésztaételMilyen ételhez milyen bor illik?14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényÍnycsiklandó sültekFinomságok a hidegbenA tökéletes házi gyros receptje7 recept vacsorára 30 perc alatt Isteni tészták minden napraKépeken a legfinomabb fűszeres húsok

Az eredeti recept szerint a krumplit a félig megfőtt pörkölttel kell megsütni a sütőben, így az ízek összeérnek. Próbáld ki, mert így lesz igazán finom.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 20 dkg hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • só, bors
  • pirospaprika

A krumplit hámozd meg, és vágd hasábokra. A húst öblítsd le, töröld szárazra, és 2-3 centi széles, 4-5 centi hosszú csíkokat vágj belőle.

A szalonnát vágd gyufaszál vékonyságú csíkokra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, a hagymát karikázd fel. A szalonnát pirítsd meg, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd fedő alatt fonnyaszd meg.

Dobd rá a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítsd, majd hintsd meg a majoránnával, sózd, borsozd, és szórd meg paprikával.

Lassú tűzön, fedő alatt párold félpuhára. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel pótold. Ha félig megfőtt a hús, akkor a krumplit tedd tepsibe, öntsd rá a pörköltet, a levét is, és forró sütőben süsd addig, míg a krumpli meg nem puhul.

Borsós brassói

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 40 dkg borsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 1 hegyes paprika
  • bors, só, pirospaprika

A húst mosd meg, majd szárítsd meg, és vágd fel két-három centis kockákra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, de nem kell túl apróra. A szalonnát is kockázd fel, majd pirítsd meg, ha már kisült némi zsír, tedd hozzá a hagymákat, és fonnyaszd meg őket. Dobd rá a húst, pirítsd át, fűszerezd meg, majd hagyd, hogy levet eresszen. Egy kevés vizet adhatsz hozzá.

Ha a hús már puha, öntsd hozzá a borsót. Attól függően, hogy konzervet vagy nyerset használtál-e, párold, amíg a szemek puhák nem lesznek. Sült krumplival tálald. Ha hagyományos módon készítenéd el, akkor járj el a fent leírt módon, csak ne hagyd ki a borsót a tepsiből.

Pulykás brassói

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell
  • 40 dkg burgonya
  • 1 húsos paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
  • bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj

A megtisztított krumplit vágd kockákra. A húst csíkozd fel, a hagymát felezd el, majd szeleteld, és az olajon kicsit pirítsd meg. Erre dobd a húst, és fehéredésig pirítsd. Add hozzá az átpasszírozott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket, majd fedő alatt félig párold meg. Ha ez kész, öntsd a krumplival együtt kiolajozott hőálló tálba, sózd, borsozd, és közepes lángon süsd omlósra a húst.

2 hozzászólás
brancsek63       2014-01-04 20:52
3.
Nem tudom ez-e az igazi, eredeti brassói, de anyám hasonlóan készítette borsóval és az nekem nagyon bejött. Holnap ez szerint készítem el.  Kedves Anonymus, ha megkérhetlek leírnád azt az igazi eredeteit? Köszönöm! :-)
válasz a 2. kommentre (anonymous - 01-11)
anonymous       2011-01-11 11:15
2.
Az igazi Brassói aprópecsenye más. Egyszer volt egy rádióműsorban az a szakács akinek az apja kitalálta a Brassóit (még az 50-es években egy közétkezetetés modernizálása felhívásra lett győztes recept, egyébként semmi köze Brassóhoz csak a térképre r... tovább »

30 perces mustáros csirkereceptek

Párolt, rántott, göngyölt csirkegyűjteményedet most felejtsd el, és próbáld ki remek mustáros csirkereceptjeinket!
Recept

A tökéletes resztelt máj receptje - Plusz 3 májas recept

Ne félj a májtól, ha egy alapvető szabályt betartasz, akkor nem lesz kemény.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.