4 fincsi bográcsos étel

Barbecue-parti ide, grillezés oda, azért egy jó kis bográcsozásnál nincs is jobb! Rakd meg hát a tábortüzet, vegyél egy üveg jófajta bort, hívd fel a barátaidat, és kezdődhet a buli!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alföldi gulyásleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús
  • 40 dkg burgonya
  • 1-2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • egész köménymag
  • édes pirospaprikapor

Kockázd fel a vöröshagymát. Egy bográcsban forrósítsd fel az olajat, és párold üvegesre benne a vöröshagymát.

Kockázd fel falatnyi darabokra a marhahúst. Mikor a hagyma kész, vedd le a tűzről, és szórd meg pirospaprikával. Tedd a húst a lábosba, és rakd vissza a tűzre. Állandó kavargatás közben pörköld meg a hús minden oldalát. Önts a húshoz 1 dl vizet, add hozzá a paprikát és a paradicsomot négybe vágva, majd fedő alatt párold meg.

Tisztítsd meg a zöldségeket, a burgonyát kockázd fel, a répát és a gyökeret vágd karikákra, a fokhagyma-gerezdeket vágd félbe. Amikor a hús már majdnem puha, öntsd fel vízzel, add hozzá a zöldségeket, a fokhagymát és a fűszereket, ízlés szerint sózd. Főzd készre. Tálalás előtt vedd ki a levesből a zöldpaprikát és a fokhagyma-gerezdeket. Kínálj hozzá friss kenyeret és erős paprikát.

Lecsó bográcsban

Hozzávalók:

  • 1 szál füstölt kolbász
  • 4 szál főzőkolbász
  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 kg zöldpaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • őrölt feketebors

Mosd meg a zöldségeket. Vágd félbe a vöröshagymát, és szeleteld fel. Kockázd fel a szalonnát. Karikázd fel a zöldpaprikát. Vágd gerezdekre a paradicsomot. Karikázd fel a kolbászokat. Tedd a bográcsba a szalonnát, és kis lángon süsd ki a zsírját. Dobd a szalonnára a hagymát, és pirítsd pár percig. Add hozzá a paradicsomot, és sózd meg. Amikor a paradicsom levet eresztett, add hozzá a zöldpaprikát és a kolbászokat is. Forrástól számítva főzd 15-20 percig. Ízesítsd sóval és borssal.

Halászlé

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty
  • 1 kg keszeg
  • 10 dkg édesvízi haltej
  • 10 dkg édesvízi halikra
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-2 evőkanál édes pirospaprikapor

Filézd ki, irdald be, sózd meg, és szeleteld fel a pontyot. Szeleteld fel a hagymát. Tedd fel főni a keszeget és a halaprólékot a hagymával, a paradicsommal és a zöldpaprikával. Lassú lángon főzd 1 órán keresztül. Törd át szitán a levest, majd hintsd meg a pirospaprikával. Tedd bele a pontyot, a haltejet és a halikrát. Ízesítsd a sóval. Lassú tűzön, 10-15 perc alatt főzd készre. Tálaláskor kínálj mellé erős paprikát.

Hortobágyi pásztorhús

Hozzávalók:

  • 3 kg borjúhús
  • fél kg füstölt szalonna
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db erős zöldpaprika
  • 3 db paradicsom
  • 15 dkg édes pirospaprikapor
  • 1 csipet egész köménymag
  • 1 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg tarhonya
  • 3 db babérlevél

Vágd apróra a szalonnát. Tedd a szalonnát a bográcsba, és lassú tűznél süsd a zsírjára. Vágd kockákra a vöröshagymát, és süsd a szalonnán aranysárgára. Aprítsd fel a fokhagymát, karikázd fel a zöldpaprikát, vágd cikkekre a paradicsomot. Add a hagymához a zöldségeket és a fokhagymát. Vágd a húst falatnyi kockákra. Add a húst a hagymás zöldségekhez. Lassú tűzön puhítsd. Főzd félpuhára a tarhonyát egy másik edényben. Vágd a burgonyát karikákra. Add a majdnem puha húshoz a tarhonyát és a burgonyát, majd főzd össze. Forrón tálald, kínálj mellé friss házikenyeret.

Ezt is szeretjük