kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

2+1 ízletes bejgli

2+1 ízletes bejgli
A legfinomabb karácsonyi süti

Az ünnep nem is ünnep bejgli nélkül. Most te is megvendégelheted vele a szeretteidet! A hagyományos és újító receptek.

Szerző: Gönczi Tamara
Forrás: Femina.hu
2008.12.09.

Diós bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 20 g porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 0,5 dl tej
  • 50 g mazsola
  • 2 cl rum
  • reszelt citromhéj

A lisztet tedd keverőtálba, add hozzá a vajat, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, dolgozd össze. Add hozzá a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és dolgozd egynemű tésztává. Formázz belőle két egyforma nagyságú cipót, hintsd meg liszttel, és 20-30 percig pihentesd hűtőben.

Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A tejben keverd el a cukrot, és forrald fel. A darált diót tedd keverőtálba, add hozzá a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot. Keverd el, öntsd hozzá a felforralt szirupot, keverd össze, majd hűtsd ki. A tésztát a hűtőszekrényből kivéve nyújtsd 3-4 mm vastag téglalapra. A kihűtött tölteléket kend a tésztára egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit hajtsd fel a töltelékre, és hosszanti irányban tekerd fel. Figyelj arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez válaszd szét a tojást, a tojássárgáját verd fel, és kend meg vele a tészta felületét. Langyos helyen fél órán át hagyd szikkadni, majd tedd meg ugyanezt a fehérjével. Lisztezett sütőlapra téve a tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített, körülbelül 180 fokos sütőben süsd aranybarnára.

Mákos bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg simaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 2 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 70 dkg darált mák
  • 40 dkg cukor
  • fél l víz
  • reszelt citromhéj
  • egész fahéj
  • mazsola - elhagyható
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanálnyi baracklekvár

A vízből, a cukorból, a citromhéjjal és a fahéjjal főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, és dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, majd öntsd rá a forró szirupot. Dolgozd össze a masszát, tedd bele a baracklekvárt is, és hagyd kihűlni.

Az élesztőt futtasd fel a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt vajjal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát oszd 4 egyenlő részre, és az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra. A kihűlt és ugyancsak kiadagolt tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani. A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel.
A bejgliket fektesd tepsibe, ne túl szorosan, mert nőni fog. Kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, tedd bele a bejglit, és 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Betöltés...

Nutellás bejgli

Hozzávalók 3 rúdhoz:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl hideg tej
  • 3 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 12-15 dkg darált háztartási keksz
  • 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
  • 45-50 dkg Nutella

Hideg tejben oldd fel az élesztőt, a cukrot és a tojássárgáját. A többi anyagot alaposan morzsold össze egymással. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben gyúrd hozzá. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. Oszd három részre, gömbölyítsd, és pihentesd hűtőben letakarva. Készítsd el a tölteléket: keverd össze a kekszet, a mogyorót és a Nutellát úgy, hogy képlékeny, nem túl lágy tölteléket kapj.
Ezután a három tésztából nyújts egyenként, liszt nélkül téglalapokat. A tölteléket terítsd a tésztákra úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebb oldalait hajtsd vissza, a hosszabbik oldalról pedig tekerd fel. Egy egész tojás és két tojássárgája elegyével vékonyan kend meg a bejgliket, és hagyd száradni. A száraz tojásrétegre kenj újabbat, majd a tésztát keleszd langyos helyen 1-1,5 óráig. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró - 220°C-os - , majd, ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött - 200°C -os - sütőben süsd készre. Ha kihűlt, szeletelve tálald.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.