kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Bagel

Az eredeti amerikai bagel receptje
Először főzöd, aztán sütöd

A kissé édeskés, alig morzsálódó bagel Amerikában olyan népszerű reggelire, mint nálunk a zsemle.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

A lyukas péksüti az egész világon hódít. Középen kettévágva, megkenve, feltétekkel gazdagítva fantasztikus szendvicset készíthetsz belőle. A tetejére szórhatsz szezámmagot, pirított hagymát, sót, mákot vagy fűszert.

Bagel

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 60 dkg kenyérliszt
  • 3 dl meleg víz
  • 12 g friss élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • szezámmag
Vízfürdőhöz
  • 4 liter víz
  • 2 evőkanál barna cukor

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 40 perc, kelesztés: 90 perc, sütés: 20 perc

Elkészítés:

Morzsold az élesztőt egy deci meleg, cukros vízbe, és várj öt-tíz percig, amíg felfut. Ha megnő a térfogata, add hozzá a sót, a lisztet, öntsd hozzá a maradék vizet, és fogj hozzá a dagasztáshoz. Ezt kézzel vagy géppel is végezheted. Ha szép fényes, rugalmas a tészta, és már nem ragad, formázz belőle egy cipót, takard le, és meleg helyen keleszd másfél órán át. Ezt követően rakd lisztezett felületre, oszd nyolc részre, és sodorj mindegyikből 20-25 centis rudat. Hajlíts belőlük karikákat, a végeket csípd össze.

Tégy fel egy nagy lábosban vizet forrni. Ha elkezd lobogni, dobd bele a cukrot, ettől lesz szép fényes a tészta. Rakj bele két-három bagelt, és főzd mindkét oldalukat fél-fél percig. Ügyelj arra, hogy ne érjenek össze. Óvatosan szedd ki szűrőkanállal vagy gumikesztyűvel, helyezd rácsra, és szórd meg sóval, mákkal, szezámmaggal, vagy amivel szeretnéd. Rakd előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süsd szép aranybarnára.

Sós csemegék kelt tésztából

Túl sok édességet ettél az utóbbi időben? Válts sósra! Itt csupa jól bevált receptet találsz, a pizzától a pogácsáig.

Még nincs hozzászólás

Fokhagymás-tejfölös lepény

A fokhagymás-tejfölös lepényre bármilyen feltétet tehetsz, baconnel, kolbásszal különösen ízletes.
Recept

Lángos recept

Ha nincs kedved beállni fürdőzés után a kígyózó sorba, süss lángost otthon. Van egy jól bevált receptünk.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.