Magyarország tortája 2013

Íme, a recept!

2007 óta minden évben, így idén is az augusztus 20-i események legédesebbike az ország tortájának bemutatása volt, próbáld ki!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A címet egyáltalán nem könnyű elnyerni, így nem meglepő, hogy többórányi folyamatos munkával jár az édesség elkészítése, azonban minden egyes verejtékcseppért kárpótol a végeredmény.

Mielőtt nekiállsz, egy konyhai hőmérőt és egy univerzális mérőedényt mindenképp szerezz be, ezek nélkül elég esélytelen a feladat megoldása.

Milotai mézes diótorta

Hozzávalók:

A grillázsfelverthez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg diógrillázs
  • 5 dkg liszt
  • 7 dkg pörkölt darált dió
  • 1,5 dkg olaj
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 1 citrom héja

A ropogós pralinékrémhez:

  • 3 dkg víz
  • 3 dkg cukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 2,5 dkg fehér csoki
  • 2 dkg karamellizált ostyatörmelék

A diós krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg oldott zselatin
  • 30 dkg tejszínhab
  • 12 dkg pörkölt, finomra őrölt dió

A mézes krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 8 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1,5 dkg oldott zselatin
  • 20 dkg tejszínhab

7 sütésmentes desszert nyárra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A karamell bevonathoz:

  • 9,5 dkg cukor
  • 15 dkg tej
  • 3 dkg vaj
  • 0,6 dkg keményítő
  • 1,2 dkg hideg víz
  • 1 dkg oldott zselatin

A diós roppanós laphoz:

  • 6,5 dkg narancslé
  • 6,5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 3 dkg liszt

Elkészítés ideje:

Négy óra.

Elkészítés menete:

Elsőként a diós roppanós lapot készítsd el! Ehhez forrald fel a narancslevet a vajjal, majd keverd össze a többi hozzávalót is, és öntsd hozzá, keverd el benne, aztán hagyd fél órát pihenni. Ha ez letelt, egy nyomózsák segítségével formázz belőle borsó nagyságú gömböket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd őket aranybarnára. Ha elkészültek, tedd őket félre dermedni. Ezután jöhet a ropogós pralinékrém! A hozzá előkészített cukrot és a vizet főzd gyenge szálpróbáig, aztán keverd hozzá a diót, és hűtsd le körülbelül 29 fokosra. Ha sikerült, egy botmixer segítségével pépesítsd az egészet, majd jöhet a fehércsoki, 20 fokig hűtsd le, aztán mehet bele az ostyatörmelék is, ha kész, ezt is tedd félre! Most jöhetnek a többiek. A grillázsfelverthez a cukor egyharmadát a sárgájához, a maradékát a fehérjéhez keverd hozzá, és verd fel alaposan, majd ha ez megvan, keverd őket össze, és folyamatos keverés mellett add hozzájuk a lisztet, a grillázst és a pörkölt diót, valamint a citromhéjat és az olajat is.

Ha összeállt masszává, akkor felezd el, és süss belőle két 24 centiméter átmérőjű lapot, 180 fokon, körülbelül tíz perc alatt. A diós krémhez a tejet, a cukrot és a tojás sárgáját melegítsd együtt 72 Celsius-fok hőmérsékletűre, aztán reszeld bele a citrom héját, és keverd hozzá a vaníliás cukrot is. Ezután hűtsd 27 Celsius-fokra, majd add hozzá a zselatint, a tejszínhabot és a diót. A mézes krém ugyanígy készül, a nála felsorolt alapanyagokkal. Végül, de nem utolsósorban jöhet a karamellbevonat: a cukrot karamellizáld, melegítsd 170 Celsius-fokra, majd keverd hozzá a tejet és a vajat, aztán ha feloldódott, öntsd hozzá az elkevert keményítőt, forrald fel, és add hozzá a feloldott zselatint. Ha mindezzel készen vagy, már csak össze kell rakni a tortát a következőképpen.

  • A torta összeállítása vaxpapírral kibélelt tortakarikában történik.
  • Alulra tedd az egyik felvert lapot, és terítsd rá a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet.
  • A pralinékrémre töltsd rá a diós krémet, majd helyezd rá a következő piskótalapot.
  • A mézes krémet is kend rá, majd ha megkötött, öntheted a szobahőmérsékletű karamellbevonatot.
  • Szeletenként díszítsd diós roppanós lappal, oldalát pedig panírozd egy centiméter magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával

Ha mindezen túl vagy, elkészültél a 2013-as ország tortájával.

A képeket és a leírást a cukrászat.net oldalról kaptuk.

Macerás-ráérős desszertek

Ha nekifogtál, és elkészítetted a fentebb leírt édességet, valószínűleg szeretsz a konyhában pepecselni, ehhez a hobbidhoz adunk néhány ötletet képes cikkünkben!

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük