kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Az eredeti sztrapacska receptje

Az eredeti sztrapacska receptje

Ez a szlovák eredetű étel könnyen elkészíthető, és mindemellett laktató is, úgyhogy a hétvégi ebédnél próbáld ki, mint főfogást.

Forrás: Femina.hu
2010.04.16.

Magyarországon is nagyon népszerű az amúgy szlovák származású sztrapacska. Biztosan ismered te is káposztás és juhtúrós variációját, de most mutatunk neked még két ínycsiklandó verziót, ami biztosan ízlik majd.

14 csodás étel krumplival
14 csodás étel krumplival
7 isteni tészta, amit mindenki szeretMilyen ételhez milyen bor illik?Isteni tészták minden napraA legfinomabb olasz ételek receptjeiSajtos ételek13 tésztafőzési fortély14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényNovemberi salaktalanító zöldségekA legfinomabb muffinok

Ráadásul konyhatündérnek sem kell lenned elkészítésükkor, mert olyan, mintha a nokedlihez kevernél hozzá más alapanyagokat.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 15 dkg szalonna
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • liszt

A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki a tésztát.

A nokedlihez hasonlóan szaggasd lobogó vízbe, és főzd ki. A szalonnát kockázd fel, és egy lábasban pirítsd meg.

Ezután szedd ki, csak a kisült zsírját hagyd benne. A galuskát öntsd rá, és szórd meg juhtúróval. Keverd össze, és tálaláskor a megsült szalonnából szórj a tetejére.

Káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 40 dkg krumpli
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • olaj

A krumplit pucold meg és reszeld le. Sózd meg ízlésed szerint, majd szitáld bele a lisztet, és keverd bele a tojással együtt. Annyi vizet tegyél bele, amennyivel egy közepes keménységű tésztát kapsz. Forró vízbe szaggasd bele. Akkor jó, amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére.
Szűrd le, és hagyd lecsepegni. A káposztát nyomkodd ki, ha nagyon savanyú, akkor mosd is ki, és pici olajon pirítsd meg. Ha kész, keverd hozzá a tésztát, és már tálalhatod is.

Négysajtos sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg juhtúró
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg szeletelt mozzarella
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • liszt
  • olaj

A krumplit hámozd meg és reszeld le. Sózd meg, majd a tojással, illetve annyi liszttel, amennyit felvesz, keverd ki közepes keménységű tésztává. A szalonnát kockázd fel és pirítsd meg. Szedd ki a kisült zsírból, és tedd félre. A galuskát alaposan keverd bele a kisült zsírba. Egy tepsibe tegyél egy réteg sztrapacskát, és szórd meg az egyik fajta lereszelt sajttal. Majd megint galuska, rá sajt, valamint tedd rá a szalonnakockák felét és a juhtúrót. Megint galuska következik és az egyik fajta sajt. Végül tedd a tetejére az utolsó adag tésztát, öntsd rá a tejfölt, szórd meg a maradék szalonnával, és terítsd be szeletelt mozzarellával. Előmelegített sütőben süsd meg.

Hagymás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 45 dkg liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma

A krumplit hámozd meg, reszeld le, majd a tojásokkal és a liszttel keverd ki. Ízlésed szerint sózd meg. Forró, sós vízbe szaggasd bele, és főzd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, és három evőkanál olajon pirítsd meg. Öntsd rá a tejfölt, és zúzd bele a fokhagymát. Picit forrald fel, majd keverd hozzá a lecsepegtetett tésztához.

A leadképet Kata főzte ki, és a katakonyha.freeblog.hu-ról származik.

Még nincs hozzászólás

Tejszínes tésztareceptek - 30 perc, és kész!

Ha nincs időd a vacsorával bíbelődni, jól jönnek a gyorsan elkészíthető tészták. Próbáld ki remek, tápláló, tejszínes receptjeinket!
Recept

A tökéletes bolognai spagetti receptje

Az örök klasszikus tésztát számtalan feltéttel tálalhatod, így könnyen és gyorsan készíthetsz változatos vacsorát mindennap.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.