kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Az eredeti Cézár-saláta receptje

Az eredeti Cézár-saláta receptje
Tudtad, hogy nincs benne majonéz?

A saláta eredetileg sem majonézt, sem csirkét nem tartalmaz, szardellát viszont igen.

Forrás: Femina.hu
2010.05.17.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ez igaz a Cézár-salátára is. Csirkével, pulykával, szardellával, uborkával, majonézzel is készítik, de az eredeti receptből ez utóbbi hiányzik.

15 csodás fűszernövény
15 csodás fűszernövény
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!Finomságok a hidegbenA tökéletes házi gyros receptjeIsteni nyári receptekKépeken a legfinomabb fűszeres húsokA legfinomabb zsírégető saláták7 isteni tészta, amit mindenki szeretA 7 legjobb tojásos ételMilyen ételhez milyen bor illik?

A nyers tojás pedig ne ijesszen meg, de, ha így készíted, mindenképpen frissen fogyaszd el a salátát.

Hagyományos Cézár-saláta

Hozzávalók:

  • 2 fej római saláta
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 szardella
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér
  • 1 kiskanál mustár
  • pár csepp Worchester-szósz
  • parmezán

A nyers tojást és a szétnyomott szardellát keverd össze. Tedd bele az olaj nagy részét, egy pici mustárt és Worchester-szószt, majd forgácsold bele a parmezánt. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és az összetépkedett salátalevelekre öntsd rá. A kenyeret kockázd fel, és a felaprított fokhagymán pirítsd meg - némi olívaolajon. Végül ezt is keverd a salátához, és már fogyaszthatod is.

Csirkés Cézár-saláta

Hozzávalók:

  • 15 dkg csirkemell
  • 1 fej saláta
  • 2 teáskanál parmezán
  • 1 dl tejszín
  • 1 szelet kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • olívaolaj
  • citromlé
  • oregánó
  • bazsalikom
  • petrezselyem

A tojássárgáját és a dijoni mustárt annyi olajjal keverd ki, hogy krémes állagot kapj. Ízlésed szerint fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel és sóval. Add hozzá a tejszínt, de vigyázz, hogy ne legyen híg. A csirkemellet csíkozd fel, sózd meg, és pici olívaolajon süsd meg. Szedd ki a húsdarabokat, és ugyanebben az olajban dinszteld meg a fokhagymát. Szórd bele a felkockázott kenyeret, és pirítsd meg. A salátát alaposan mosd meg, és szedd leveleire. Egy sor levélre rétegezz egy sornyi húst, majd kenyérkockát, és az öntettel locsold meg. Tegyél rá még egy sor levelet, húst, kenyérkockát és öntetet, majd szórd meg parmezánnal.

Ínyenc Cézár-saláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg pulykamellfilé
  • 4 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál méz
  • 2 szelet kenyér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 pohár joghurt
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál Piros Arany
  • 1 evőkanál majonéz
  • olívabogyó
  • bors

A húst mosd meg, majd csíkozd fel. Az olívaolajat két evőkanál mustárral, három evőkanál mézzel, szójaszósszal és Piros Arannyal keverd ki. Ízlésed szerint sózd, borsozd, majd forgasd bele a húsokat. Fedd le, és éjszakára tedd hűtőbe, hogy alaposan bepácolódjon. A joghurtot a majonézzel, a maradék mustárral és mézzel, valamint a sóval és a borssal keverd össze. A megmosott salátaleveleket tépkedd össze, és szórd rá a felkockázott paradicsomot és újhagymát, illetve az olívabogyót. Pici olívaolajjal keverd össze. A húscsíkokat süsd ki olívaolajon, majd szedd ki őket, és ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg a kenyérkockákat. A húst és a kenyeret is keverd a salátához, majd locsold meg a joghurtos öntettel, és már fogyaszthatod is.

Spenótos Cézár-saláta

Hozzávalók:

  • 5 dkg spenót
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 fej saláta
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál dijoni mustár

A fokhagymát zúzd össze, majd keverd habosra az olívaolajjal és a citromlével. Tedd bele a tojássárgáját, a mustárt, és keverd simára. Szórd bele a lereszelt parmezán felét, és ízlésed szerint sózd is meg. A spenótot mosd meg alaposan, majd tépd kisebb darabokra. Öntsd rá a már elkészített öntetet, és szórd meg a maradék reszelt sajttal.

2 hozzászólás
shushu       2012-07-24 22:25
3.
A majonéz önmagában az olaj és a tojás(sárgája) krémesre keverve. Ha már ízesítve van (citromlé/eredetileg fehérbor/, só, bors, mustár, tejföl,) akkor az már tartármártás!
válasz a 2. kommentre (Gabor57 - 05-31)
Gabor57       2012-05-31 09:32
2.
A majonéz alapja a tojás és az olaj (+citromlé, só, fehérbors, stb) tehát tartalmaz majonézt, csak nem a boltban vetted! :P   Gábor Benkő

4 húsos saláta, ami megkönnyíti a fogyókúrát

Nem kell lemondanod a finom ételekről, ha fogyókúrázol. A következő, saláták a nehéz napokon is segítenek.
Recept

4 klasszikus saláta receptje

Ha szeretnéd a keservesen megszerzett, nyári formádat megtartani, próbáld ki laktató saláta receptjeinket.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.