5 isteni anyagcsere-pörgető tavaszi saláta

Salátáink nemcsak finomak, de egészségesek is, ráadásul kevés kalória van bennük, így bátran fogyaszthatók diéta alatt is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavasszal sokan őrült fogyókúrába kezdenek, pedig érdemes lenne inkább életmódot váltani az állandóan visszatérő jojó-effektus helyett. A fogyás alapja többek között a jó emésztés és a normálisan működő anyagcsere.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Iktass be mindennap egy ínycsiklandó salátát vacsorára, és egykettőre tapasztalhatod a zöldségek jótékony hatását. Ha az anyagcseréd gyorsabb lesz, úgy a fogyás is könnyebbé válik.

Sopszka saláta

Hozzávalók:

  • 1 fejes saláta
  • 1 kígyóuborka
  • 1 vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 5 dkg feta sajt
  • olívaolaj
  • citrom
  • bors

Az összes zöldségfélét darabold falatnyi kockákra. Az olívaolajat keverd össze a citromlével, a sóval és a borssal, majd öntsd a salátára. A sajtot alaposan csepegtesd le, és tépkedd a salátára, majd lazán keverd össze.

Spenótsaláta áfonyával

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss, tisztított spenót
  • 1 csésze aszalt áfonya
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 3/4 bögre tisztított, pörkölt mandula
  • 1/4 csésze fehérborecet
  • fél vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • kevés paprika
  • 1/4 csésze almaecet
  • 1/2 csésze olívaolaj

Serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes hőmérsékleten. Keverd bele a mandulát a vajba, és pirítsd meg, de csak egy picit. Vedd le a tűzről, ha már szép aranybarna. Egy nagy edénybe dobd bele a kisméretűre tépett vagy vágott friss spenótleveleket, keverd össze a pirított mandulával és az áfonyával.
Egy tálban keverd el a szezámmagot, a nagyon apróra vágott hagymát, a paprikát, a fehérborecetet, az almaecetet és az olívaolajat. Keverd össze alaposan a dresszinget, majd keverd össze a salátával.

Török csípős saláta

Hozzávalók:

  • 5 dkg bulgur - előfőzött, szárított, hántolatlan búzatöret, bioboltokban kapható
  • 4 szál újhagyma
  • 1 kis friss chilipaprika
  • fél csokor petrezselyem
  • friss menta
  • 2 púpos teáskanál paradicsompüré
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 1 paradicsom

Tedd a bulgurt egy tálba, és öntsd le 1 deci felforralt vízzel. Lefedve hagyd állni 20 percig, amíg megpuhul. Közben vágd vékony karikákra az alaposan megmosott újhagymát, zöldjével együtt. Aprítsd fel a petrezselymet és a mentát, facsard ki a citrom levét. A megpuhult bulgurhoz keverd hozzá a paradicsompürét, a citromlevet, az olívaolajat, a felaprított chilipaprikát - ha nincs friss, szárított vagy Cayenne-bors is használható -, valamint a felaprított paradicsomot. Keverd össze, és add hozzá az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítsd.

Lila saláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg ecetes cékla
  • 2 alma
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • 3 evőkanál majonéz
  • 3-4 zöld salátalevél
  • oregánó

A céklát csöpögtesd le, és vágd nagyon apró, egyforma kockákra, ugyanígy a sajtot és az almát is. Az utóbbit tedd egy kis citromos vízbe, majd szűrd le. A joghurttal, a majonézzel, a sóval, a durvára őrölt borssal készíts öntetet, és ebbe forgasd bele a hozzávalókat. Egy csipet oregánóval ízesítsd. Tedd salátalevéllel bélelt tálra. Magában vagy húsok, füstölt ételek mellé kiváló! A színe furcsa lesz, de az íze nagyon finom.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vegyes tavaszi saláta

Hozzávalók:

  • 3 paradicsom
  • 1 nagyobb, fehér húsú paprika
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 tojás
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1-2 kávéskanál mustár
  • bors
  • 1-2 evőkanál friss citromlé
  • apróra vágott petrezselyem vagy oregánó

A tojásokat főzd keményre. Közben vágd kockára a paprikát és a paradicsomokat. A füstölt sajtot szintén vágd 1 centis kockákra. Készítsd el az öntetet: keverd össze a joghurtot a mustárral, az apróra vágott fokhagymával, a citromlével és a fűszerekkel. Ezt öntsd a zöldségekre, a tetejére halmozd a sajtot, majd a kockákra vágott tojást. Pirítóssal, sült hússal kiváló!

Ezt is szeretjük