Almás pite receptek

Ellestük a nagyi titkait

Habár a mamád valószínűleg gyakorlott pitesütő, te is bátran próbálkozz meg vele, amihez most a nagyitól lestünk el trükköket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az almás pitéről biztosan neked is a nagymama omlós, édes, gőzölgő finomsága jut eszedbe, melyet percek alatt elfogyaszt a család. Te is próbálkoznál vele, de azt hiszed, nem tudsz úgysem olyan finomat sütni, mint ő?

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csak gondolj bele, hogy a nagyi is volt kezdő szakácsnő, ő sem a pitesütés tudományával jött a világra. Úgyhogy próbálkozz, készítsd el receptjeinket, és lépj a nyomdokaiba.

Almás pite

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 citrom
  • 1 csomag sütőpor
  • fahéj

Az almát hámozd meg, reszeld le, és a fahéjjal, valamint a cukorral szórd meg. A lisztet a sütőporral, a vajjal, a porcukorral és három tojással keverd össze. Reszeld bele a citrom héját, és a tejjel gyúrd össze. A tésztát oszd ketté, majd mindkettőt nyújtsd ki ujjnyi nagyságúra és a tepsi méretére. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és az aljába tedd bele az egyik tésztát. Az almát alaposan nyomkodd ki, és rétegezd rá a tésztalapra. A másik tésztával takard be a tetejét, majd kend meg tojással, és végül villával finoman szurkáld meg. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Almás pite másképp

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • tej
  • fél citrom
  • fahéj

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben futtasd fel. A lisztet, 10 dkg cukrot, két tojássárgáját, az élesztőt és az olajat keverd össze. Reszeld bele a citromhéjat, majd annyi tejjel gyúrd össze, hogy a tészta ne ragadjon. Takard le a tál tetejét, és a tésztát meleg helyen keleszd duplájára.

Az almát hámozd meg, szórd meg ízlésed szerint fahéjjal és cukorral, majd hagyd állni. A megkelt tésztát vedd ketté, lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsi nagyságára.

A tepsit béleld ki sütőpapírral, és fektesd bele az egyik tésztalapot. Az alaposan kinyomkodott almát egyenletesen oszlasd el a tetején, majd fedd le a másik tésztalappal. Tojássárgájával kend meg a tetejét, majd egy villa segítségével óvatosan szurkáld meg, így megakadályozva, hogy felpúposodjon. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Vaníliapudingos almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl almalé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis fahéjrúd

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliaízű pudingpor

Az élesztőt langyos tejbe morzsold bele. A lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és a vajjal keverd össze, majd a tejjel gyúrd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd duplájára. Az almát hámozd meg, darabold fel, és tedd egy lábasba. Szórd rá a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a fahéját, illetve öntsd rá az almalevet, és forrástól számítva főzd 10-12 percig. A megkelt tésztát oszd kétfelé, és nyújtsd ki a tepsi nagyságára. Tedd egy kivajazott tepsibe, és amikor a töltelék kihűlt, rétegezd rá. A másik tésztalappal fedd be, és hagyd állni nagyjából 20 percig. A pudingport a csomagolásán leírtak szerint készítsd el. A tészta tetejébe nyomj kis mélyedéseket, majd a pudingot és a darabolt vajat illeszd bele. Előmelegített sütőben süsd készre.

Fűszeres almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg barnacukor
  • 7 alma
  • 6 evőkanál víz
  • 2 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

A lisztet a vajjal és a vízzel gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, és már nem ragad. Vágd ketté a tésztát, és nyújtsd tepsi nagyságúra mindkét felét. Az egyiket tedd a tepsi aljába. Az almát hámozd meg, és szeleteld fel, majd terítsd be vele a tészta tetejét. A vajat olvaszd fel, és keverd hozzá a lisztet, a sima és a barnacukrot, a vizet, valamint a fahéjat és a szegfűszeget. Ha alaposan összekeverted, tedd vissza főni, de ne forrald fel. Öntözd meg vele az almaszeleteket, majd a másik tésztával fedd be őket. A sütit szurkáld meg késsel, majd előmelegített sütőben süsd készre.

Ezt is szeretjük