A legfinomabb almás, fahéjas gombóc, ahogy a nagyi is csinálja

Kóstoltad már az almás gombócot? Legalább olyan jó, mint a szilvás. Elkészíteni viszont egyszerűbb.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alma és a fahéj együtt mindig nyerő, ebben az ínycsiklandó desszertben különösen. A tésztát csak gyúrni kell, nyújtani nem. A lisztet búzadarával is helyettesítheted. Az almás gombócot porcukorral, tejföllel vagy fagyival kínáld.

Almás gombóc

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 70 dkg alma
  • 12 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál fahéj
  • fél citrom

Forgatáshoz

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg dióbél
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat mosd meg, hámozd meg, reszeld le nagyobb lyukú reszelőn, szórd meg fahéjjal. Keverd hozzá a cukrot, a tojást, a lisztet és egy csipet sót. Alaposan dolgozd össze, hogy jól formázható masszát kapj. Ha túl lágy, tégy még hozzá lisztet. Vizes kézzel formázz tetszőleges nagyságú gombócokat.

Vajon, kis lángon pirítsd aranybarnára a zsemlemorzsát, add hozzá az apróra vágott diót. Közben folyamatosan kevergesd. Vigyázz, mert hamar leég.
Egy nagy edényben tégy fel vizet forrni, facsard hozzá a citrom levét. Ha lobog, rakd bele a gombócokat, és vedd kisebbre a lángot. Várd meg, amíg feljönnek a víz tetejére, majd még egy-két percig főzd. Mielőtt kiszednéd a gombócokat, vágj egyet ketté. Ha nem ragacsos a tészta, szűrőkanállal vedd ki a vízből, csepegtesd le, és forgasd a pirított zsemlemorzsába.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük