Most tedd el az ajvárt: szerb recept, aminél nem találsz jobbat
Az ajvár sültek, saláták, pirítósok kedvenc kísérője. Ha kipróbálod, sohasem kívánsz majd mást.
Az ajvár valójában padlizsános paprikakrém, amely friss idényzöldségekből készítve a legfinomabb, mert így üvegbe zárva télen is megőrzi zamatát. Sokféle ízzel és fűszerrel variálhatod, de akkor az igazi, ha többféle paprikát teszel bele. Ezt a mennyei szószt paleósok is fogyaszthatják.
Ajvár
Hozzávalók 6 személyre
- 2 kg padlizsán
- 1 erős paprika
- 2 kápia paprika
- 1 kg tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl olívaolaj
- 1 csipet só
- bors
Elkészítés:
Elsőként dolgozd fel a zöldségeket a sütéshez. A paprika szárát vágd le, csumázd ki, a padlizsánokat pedig vágd félbe. A sütőt melegítsd elő 200 fokon, olajozd be a tepsit, rakd rá a zöldségeket. Készítheted grillrácson is, ebben az esetben is süsd 50 percig, amíg a paprika héja meg nem kormozódik, a padlizsán húsa pedig szépen meg nem barnul.
Amikor kész, vedd ki a tepsit a sütőből, a padlizsánok belsejét fakanállal kanalazd bele egy tálba, és helyezd mellé a paprikák fonnyadt, kormos héját. A fokhagymákat hámozd meg, és reszeld a zöldségekhez. Sózd és borsozd, végül csorgass hozzá egy kis olívaolajat. Botmixerrel csinálj belőle pépes masszát, melyet tölts üvegekbe. A tetejükre szintén kerüljön pár csepp olíva, aztán azonnal zárd le őket. Miután kihűltek, felkerülhetnek a kamrapolcra.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept