A töki pompos receptje

Kemencében és sütőben

A töki pompos kötelező eleme a borfesztiváloknak, de nem kell a Várig menned érte. Otthon is elkészítheted, a siker pedig garantált.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A töki pompos vagy más néven kenyérlángos szlovák eredetű étel. A pompos maga szakított tésztát jelent, a lángos pedig Tökről származik, így kapta mulatságos nevét.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A következő recepteket akkor is kipróbálhatod, ha nincs otthon kemencéd, de a legfinomabb ízvilágot akkor kapod, ha befűtöd a nagyi régen használt kohóját.

Töki pompos

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 2 krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tejföl
  • sajt

A krumplikat apró kockákra vágd fel, és sós vízben főzd meg. Krumplinyomóval törd össze, majd hagyd kihűlni. Az élesztőt a vízbe morzsold bele, és a liszttel, valamint a krumplival gyúrd össze. Ízlésed szerint sózd meg. A tészta akkor jó, ha rugalmas. Meleg helyen keleszd a duplájára, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsid méretére. Késsel szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben félig süsd meg. A fokhagymás tejfölt kend rá a tetejére, akár sajttal is szórd meg, majd süsd készre.

Kenyérlángos kemencében

Hozzávalók:

  • 1,7 kg liszt
  • 5 dkg zsírszalonna
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet cukor

Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet ízlés szerint sóval keverd össze, majd gyúrd össze. A tésztát lapítsd ki, majd a tetejébe nyomkodd bele az apróra vágott szalonnát.

Nagyjából 10-15 percig keleszd meleg helyen, majd sütőlapáttal tedd be a felfűtött kemencébe. 30 percig süsd, végül vedd ki, és dörzsöld be fokhagymával és ízlés szerint olívaolajjal. Tekerd tiszta konyharuhába, és néhány órát hagyd állni. Ha kihűlt, szeleteld fel, és tejföllel megkenve, kaporral megszórva tálald.

Kolbászos lepény

Hozzávalók:

  • 1,5 kg liszt
  • 50 dkg kolbász
  • 20 dkg szalonna
  • 8 dl víz
  • 5 dkg élesztő
  • 5 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál só

Az élesztőt morzsold bele a langyos vízbe, majd a liszttel, az olajjal és a sóval gyúrd össze. Nagyjából fél órát keleszd, majd oszd öt egyenlő részre a tésztát. Szórd meg liszttel a tetejüket, és keleszd duplájára mindegyiket. A kolbászt karikázd fel, a szalonnát vágd apró kockákra. A tésztákból nyújts 30 centi átmérőjű köröket. Mindegyik tésztalapra üss egy-egy tojást, majd kend el. A kolbászkarikákat és a szalonnadarabkákat szórd a tetejére, és forró kemencében süsd készre.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Házi pizza

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg bacon
  • 3 paradicsom
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis pohár tejföl

Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A lisztet az élesztővel, az olajjal és ízlés szerint sóval gyúrd össze. Meleg helyen keleszd duplájára. A bacont és a paradicsomot kockázd fel. A tepsi méretűre kinyújtott tésztát kend meg tejföllel, szórd rá a bacont és a paradicsomot, majd reszelt sajttal szórd meg a tetejét. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a sajt megpirul.

Leadképünk a töki pompos hivatalos oldaláról, a vesta007.blogspot.com-ról származik.

Ezt is szeretjük