kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes túrós bukta receptje

A tökéletes túrós bukta receptje

Legyen szó édes vagy sós változatról, szárazról vagy zsírosról, tehénről vagy juhról, a túrót mindenhogy szeretjük. Pláne, ha sütiben van.

Szerző: Zabolai Margit Eszter
Forrás: Femina.hu
2010.08.05.

Egy finom túrós bukta tökéletes napindító reggeli lehet. Sokan félnek tőle, hiszen nem olyan egyszerű elkészíteni, azonban nem lehetetlen.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekA legfinomabb muffinokCsodás koktélokÍgy készül a tökéletes linzertésztaA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel13 súlyos konyhai bakiA tökéletes házi gyros receptje

Ne félj a kelt tésztától, kis gyakorlással igazi szakértő lehetsz, és te sütheted a legfinomabb buktákat a környéken.

Túrós bukta

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 tojás
  • olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál citromlé

Két tojássárgáját a cukorral keverj habosra, majd önts hozzá 3 dl tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágj ki belőle 8x8-as négyzeteket. A túrót morzsold össze, tedd bele a porcukrot és a citromlevet, majd alaposan keverd össze. A négyzetek közepére halmozz egy kicsit a töltelékből, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomd össze. A tetejéhez egy tojást verj fel, és kend meg vele. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Túrótorta

Hozzávalók:

  • 40 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg mazsola
  • 8 tojás
  • 5 evőkanál búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 marék mandula
  • 2 citrom
  • 1 kg tehéntúró
  • zsemlemorzsa

A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral keverd habosra. Tedd bele a megolvasztott vajat is, és keverd még habosabbra. Az áttört túrót, a mandulát, a búzadarát, a mazsolát is tedd bele, reszeld bele a citrom héját, majd keverd össze. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a túrós masszába. A tortaformát kend ki vajjal, és szórd be zsemlemorzsával. Öntsd bele a tésztát, és süsd aranybarnára. Amikor kihűlt, szedd ki a tortaformából. Ízlés szerint a tetejét szórd meg gyümölccsel.

Betöltés...

Túrókifli

Hozzávalók:

  • 40 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg sovány túró
  • 2 kanál porcukor
  • lekvár

A vajat, a lisztet, a túrót és a porcukrot csipetnyi sóval meghintve gyúrd össze. Formázz cipót belőle, és vedd ketté. Nyújtsd fél centi vékonyra és téglalap alakúra. Hajtsd háromszor egymásra, majd nyújtsd ki megint. Balról és jobbról is középre hajtsd, majd össze. Ezután ismét nyújtsd ki, és megint hajtogasd balról, jobbról, illetve össze. Ezt ismételd meg még egyszer. Tedd hűtőbe két órára. Nyújtsd vékonyra, és vágj ki belőle háromszögeket. Kend meg lekvárral, és sodord fel a tésztát. Előmelegített sütőben süsd meg.

Túrós béles

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 kg túró
  • 1 kanál búzadara
  • 1 citrom

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 30 dkg cukor
  • 2 dkg vaj

A lisztet, a vajat, a cukrot, a tejfölt, két tojássárgát és a sütőport gyúrd össze. Vedd két részre, és lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra. A töltelékhez morzsold össze a túrót. A vajat a cukorral keverd habosra, és öntsd a túróhoz. Tedd bele a mazsolát, a vajat, a tojássárgákat, és reszeld bele a citrom héját, de ne dobd el utána, mert még szükség lesz rá. A fehérjét verd kemény habbá, és forgasd bele a túrós masszába. A kinyújtott tésztát szórd meg búzadarával, és simítsd rá a tölteléket, majd fektesd rá a másik kinyújtott lapot is. Süsd világossárga színűre. Amíg sül, készítsd el a bevonatot. A cukrot és a vajat keverd össze, majd a citrom levét csavard bele. Amikor a süti megsült és kihűlt, kend rá a mázat, és várd meg, míg megszilárdul.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.