A tökéletes Jókai-bableves receptje

A babnak kifejezetten magas a tápanyagtartalma, így ezek a laktató, forró levesek akár főételnek is beillenek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen jobban kívánjuk a laktató, zsírosabb ételeket, és nem is árt, ha a hidegben felszedünk pár plusz kilót, de ilyenkor sem kell bármit megenned, amit csak a hűtőben találsz.

15 csodás fűszernövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

A bab magas tápértékű, zsírszegény, rostban gazdag alapanyaga lehet egy melengető vasárnapi levesnek.

Jókai-bableves

Hozzávalók:

  • 60 dkg füstölt sertéscsülök
  • 3 pár debreceni kolbász
  • 20 dkg szárazbab
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • fél zeller
  • 5 dkg liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • csipetketészta

A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.

Kolbászos bableves

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehérbab
  • 15 dkg lecsó kolbász
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 1 fehérrépa
  • 1 zöldpaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kicsi paradicsom
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kocka füstölt ételízesítő
  • negyed zeller
  • őrölt bors
  • liszt
  • zsír

A babot tedd fel főni bő vízben a felkarikázott fehér- és sárgarépával, az egészben hagyott hagymával és zellerrel, a fokhagymagerezdekkel, a babérlevéllel, a zöldpaprikával, és sóval, borssal fűszerezd. Amikor a bab kezd puhulni, tedd bele a levesbe a kolbászt, várd meg, amíg kiengedi a zsírját, majd keverd hozzá az őrölt paprikát. Ezután készíts rántást a lisztből és a zsírból, majd forrald össze vele a levest.

Édes-savanyú bableves

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 3 sárgarépa
  • 3-4 evőkanál ecet
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika

A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockára, a zöldséget karikázd fel. Sós vízben főzd meg a babot és a hagymát, majd, ha megfőtt, készíts rántást az olajból, a pirospaprikából és a lisztből, öntsd a leveshez, és forrald össze. Ízesítsd ecettel és cukorral.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Káposztás bableves

Hozzávalók:

  • 40-60 dkg füstölt oldalas
  • 35-40 dkg bab
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 9 gerezd fokhagyma
  • 3-4 kanál liszt a rántáshoz
  • pirospaprika
  • majoránna
  • babérlevél

A babot előző éjszaka áztasd be. Az oldalast tedd fel főni, majd másfél óra elteltével add hozzá a babot, egy gerezd fokhagymát, a babérlevelet és a majoránnát. Mikor a bab éppen kezd puhulni, tedd a levesbe a felaprított savanyú káposztát, és főzd még 15-20 percig. Ezután a liszthez adj egy kevés olajat, és keverd rántássá. Dobd bele a nyolc gerezd apróra vágott fokhagymát és egy kiskanál pirospaprikát, majd kevés vizet hozzáengedve keverd simára, végül öntsd hozzá a leveshez, és forrald össze az egészet.

Ezt is szeretjük