kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes Jókai-bableves receptje

A tökéletes Jókai-bableves receptje

A babnak kifejezetten magas a tápanyagtartalma, így ezek a laktató, forró levesek akár főételnek is beillenek.

Forrás: Femina.hu
2009.12.03.

Télen jobban kívánjuk a laktató, zsírosabb ételeket, és nem is árt, ha a hidegben felszedünk pár plusz kilót, de ilyenkor sem kell bármit megenned, amit csak a hűtőben találsz.

15 csodás fűszernövény
15 csodás fűszernövény
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!Finomságok a hidegbenIsteni nyári receptek7 isteni tészta, amit mindenki szeretA 7 legjobb tojásos ételMilyen ételhez milyen bor illik?Ínycsiklandó sültekCsodás koktélok13 súlyos konyhai baki

A bab magas tápértékű, zsírszegény, rostban gazdag alapanyaga lehet egy melengető vasárnapi levesnek.

Jókai-bableves

Hozzávalók:

  • 60 dkg füstölt sertéscsülök
  • 3 pár debreceni kolbász
  • 20 dkg szárazbab
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • fél zeller
  • 5 dkg liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • csipetketészta

A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.

Kolbászos bableves

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehérbab
  • 15 dkg lecsó kolbász
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 1 fehérrépa
  • 1 zöldpaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kicsi paradicsom
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kocka füstölt ételízesítő
  • negyed zeller
  • őrölt bors
  • liszt
  • zsír

A babot tedd fel főni bő vízben a felkarikázott fehér- és sárgarépával, az egészben hagyott hagymával és zellerrel, a fokhagymagerezdekkel, a babérlevéllel, a zöldpaprikával, és sóval, borssal fűszerezd. Amikor a bab kezd puhulni, tedd bele a levesbe a kolbászt, várd meg, amíg kiengedi a zsírját, majd keverd hozzá az őrölt paprikát. Ezután készíts rántást a lisztből és a zsírból, majd forrald össze vele a levest.

Édes-savanyú bableves

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 3 sárgarépa
  • 3-4 evőkanál ecet
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika

A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockára, a zöldséget karikázd fel. Sós vízben főzd meg a babot és a hagymát, majd, ha megfőtt, készíts rántást az olajból, a pirospaprikából és a lisztből, öntsd a leveshez, és forrald össze. Ízesítsd ecettel és cukorral.

Káposztás bableves

Hozzávalók:

  • 40-60 dkg füstölt oldalas
  • 35-40 dkg bab
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 9 gerezd fokhagyma
  • 3-4 kanál liszt a rántáshoz
  • pirospaprika
  • majoránna
  • babérlevél

A babot előző éjszaka áztasd be. Az oldalast tedd fel főni, majd másfél óra elteltével add hozzá a babot, egy gerezd fokhagymát, a babérlevelet és a majoránnát. Mikor a bab éppen kezd puhulni, tedd a levesbe a felaprított savanyú káposztát, és főzd még 15-20 percig. Ezután a liszthez adj egy kevés olajat, és keverd rántássá. Dobd bele a nyolc gerezd apróra vágott fokhagymát és egy kiskanál pirospaprikát, majd kevés vizet hozzáengedve keverd simára, végül öntsd hozzá a leveshez, és forrald össze az egészet.

Még nincs hozzászólás

Isteni, kalóriaszegény krémlevesek

Már formába hoztad magad, és szeretnéd is megőrizni az alakod? Akkor próbáld ki krémleveseinket, és büntetlenül egyél egy jót!
Recept

Az igazi erőleves receptje

Az erőleves tökéletes vacsora lehet tavaszi fogyókúrád során, de akkor is jól jöhet, ha betegségből épülsz fel, vagy egy kis energiára van szükséged.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.