kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes házi croissant receptje

A tökéletes házi croissant receptje

A francia péksüteményt nem is olyan nehéz elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig biztosan kárpótol a kis fáradságért, amibe az összeállítása kerül.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2010.05.04.

A franciás finomság tökéletes lehet reggelire. Míg Párizsban legtöbbször üresen sütik, addig nálunk népszerűek a sajtos, sonkás és csokoládés verziók is.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell
Minden, ami a tökéletes sütihez kell
Csodaszép cupcake-variációk17 csodás desszertA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA tökéletes piskóta titka17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!13 súlyos konyhai bakiFinomságok a hidegben

Nem nehéz elkészíteni, és mivel előző nap kell hozzáfogni, reggel már csak be kell dobnod a sütőbe. Sőt, fagyasztani is lehet, így aztán mindig frissen sütheted. Vétek lenne kihagyni.

Vajas croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Az élesztőt futtasd fel cukros vízben. A lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá az élesztőt, a vajat, egy csipetnyi sót és a cukor maradékát.

A tésztát jól dolgozd össze, majd tedd egy kiolajozott tálba, takard le, és tedd a hűtőbe. Minimum 5-6 óra pihentetés szükséges neki, de, ha csak másnap reggel látsz hozzá a nyújtásnak, az sem baj.

Sodrófával nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle egyenlő oldalú háromszögeket. Tekerd fel, majd formáld félhold alakúra. Tedd a croissantokat kivajazott tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, majd told előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig.

Hajtogatott croissant

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl víz
  • olaj

A vajat célszerű szobahőmérsékleten tartani az elkészítés előtt egy óráig, hogy kenhető legyen. Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá az élesztőt, a tojást, egy evőkanál vajat és a langyos vizet. Jól dolgozd össze, majd a tésztát lapogasd egy olajjal kikent tálba, és tedd egy órára hűtőbe. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, majd kend rá a vajat. Hajtogasd össze legalább háromszor, és tedd vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivetted, nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, vágj belőle háromszögeket, majd tekerd fel kifli alakúra. Tedd kivajazott tepsire őket, kend meg tojásfehérjével, és süsd meg előmelegített sütőben 15 perc alatt.

Sajtos croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 30 dkg sajt - kétféle is lehet
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a vajas változatnál leírt módon a tésztát, annyi különbséggel, hogy a cukrot csak az élesztőhöz használd fel. A sajt egy részét reszeld le, a többit vágd apró kockákra vagy hasábokra, és mielőtt feltekernéd, tedd a tésztára. Kend meg ugyanúgy tojással, majd szórd meg a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Csokoládés croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 10-15 dkg csokoládé
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a tésztát a fent leírt módon. A csokoládét vágd apró darabokra. Használj jó minőségű táblás csokit, a tej- és étcsokit vegyítheted is. A kis háromszögek azon felére szórd, ami legbelül lesz a tekerés után. Ha kész vannak a kiflik, tedd őket kivajazott tepsibe, kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd meg 25 perc alatt.

Még nincs hozzászólás

Almás pite receptek - Ellestük a nagyi titkait

Habár a mamád valószínűleg gyakorlott pitesütő, te is bátran próbálkozz meg vele, amihez most a nagyitól lestünk el trükköket.
Recept

Így készül a tökéletes piskótatekercs

A piskóta nagy mumus a kezdő cukrászoknak, de a piskótatekercsre ez hatványozottan igaz. Elmondjuk, hogy tekerheted tökéletesre.
Recept
Főzőiskola
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.