kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes házi croissant receptje

A tökéletes házi croissant receptje

A francia péksüteményt nem is olyan nehéz elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig biztosan kárpótol a kis fáradságért, amibe az összeállítása kerül.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2010.05.04.

A franciás finomság tökéletes lehet reggelire. Míg Párizsban legtöbbször üresen sütik, addig nálunk népszerűek a sajtos, sonkás és csokoládés verziók is.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell
Minden, ami a tökéletes sütihez kell
A legfinomabb muffinokA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelCsodaszép cupcake-variációk17 csodás desszertÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA tökéletes piskóta titka17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!Csodás koktélok13 súlyos konyhai baki

Nem nehéz elkészíteni, és mivel előző nap kell hozzáfogni, reggel már csak be kell dobnod a sütőbe. Sőt, fagyasztani is lehet, így aztán mindig frissen sütheted. Vétek lenne kihagyni.

Vajas croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Az élesztőt futtasd fel cukros vízben. A lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá az élesztőt, a vajat, egy csipetnyi sót és a cukor maradékát.

A tésztát jól dolgozd össze, majd tedd egy kiolajozott tálba, takard le, és tedd a hűtőbe. Minimum 5-6 óra pihentetés szükséges neki, de, ha csak másnap reggel látsz hozzá a nyújtásnak, az sem baj.

Sodrófával nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle egyenlő oldalú háromszögeket. Tekerd fel, majd formáld félhold alakúra. Tedd a croissantokat kivajazott tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, majd told előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig.

Hajtogatott croissant

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl víz
  • olaj

A vajat célszerű szobahőmérsékleten tartani az elkészítés előtt egy óráig, hogy kenhető legyen. Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá az élesztőt, a tojást, egy evőkanál vajat és a langyos vizet. Jól dolgozd össze, majd a tésztát lapogasd egy olajjal kikent tálba, és tedd egy órára hűtőbe. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, majd kend rá a vajat. Hajtogasd össze legalább háromszor, és tedd vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivetted, nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, vágj belőle háromszögeket, majd tekerd fel kifli alakúra. Tedd kivajazott tepsire őket, kend meg tojásfehérjével, és süsd meg előmelegített sütőben 15 perc alatt.

Sajtos croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 30 dkg sajt - kétféle is lehet
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a vajas változatnál leírt módon a tésztát, annyi különbséggel, hogy a cukrot csak az élesztőhöz használd fel. A sajt egy részét reszeld le, a többit vágd apró kockákra vagy hasábokra, és mielőtt feltekernéd, tedd a tésztára. Kend meg ugyanúgy tojással, majd szórd meg a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Csokoládés croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 10-15 dkg csokoládé
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a tésztát a fent leírt módon. A csokoládét vágd apró darabokra. Használj jó minőségű táblás csokit, a tej- és étcsokit vegyítheted is. A kis háromszögek azon felére szórd, ami legbelül lesz a tekerés után. Ha kész vannak a kiflik, tedd őket kivajazott tepsibe, kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd meg 25 perc alatt.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.