A tökéletes foszlós kalács receptje

Bár a kalácsot ünnepnapokon szokták készíteni, próbáld ki receptjeinket, hogy egy sima hétköznapot is ünneppé tudj varázsolni általa.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kalács szláv eredetű szó, és eredetileg a sütemény kerek formájára utalt, mert kezdetben mindig körbefonták a tésztát sütés előtt.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mára azonban nem csupán kerek, de hosszúkás, fonott, töltött és még számtalan más formában is megtalálható.

Foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 9 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kg rétesliszt

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.

A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd. Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.

Almás kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg alma
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • fahéj
  • tejföl

A vajat a cukorral keverd habosra. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgákat a sütőporral kevert liszttel öntsd a cukros keverékbe. Tegyél bele annyi tejfölt, hogy sima tésztát kapj. Keverj bele ízlés szerint fahéjat, és végül forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Vajazz, lisztezz ki egy tepsit, és öntsd bele a masszát. Az almákat hámozd meg, szeleteld fel, és rakd a tészta tetejére. Cukrozd meg, majd süsd meg.

Fahéjas kalács

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi só

A lisztbe keverd bele a vajat, add hozzá a tojást, a tejfölt, és a tejjel keverd simára. A végén keverd hozzá a fahéjat és a csipetnyi sót. Öntsd bele egy kivajazott tepsibe, és a cukros, fahéjas keverékkel szórd meg, majd süsd meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Káposztás kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 kg káposzta
  • cukor

A káposztát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni. 2 dkg vajon pirítsd meg a cukrot, tedd rá a kicsavart káposztát, majd párold meg. A lisztet az élesztővel, a maradék vajjal, a tejföllel és a káposztával dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább egy órát. Vedd a tésztát háromfelé, és lisztezett deszkán sodord meg a részeket. Fond össze, majd előmelegített sütőben süsd meg.

Ezt is szeretjük