A tökéletes bejgli receptje

5 recept

Van, aki a diósra, van, aki a mákosra esküszik, de egy dologban mindenki egyetért: ha karácsony, akkor bejgli. Süss egyet mindenképp!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony nem múlhat el foszlós, illatos bejgli nélkül. Ráadásul ez a tésztaféle sokáig eláll, így a két ünnep közötti váratlan vendégeket is nyugodtan kínálhatod vele.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

A klasszikusok mellett - mint a mákos és a diós - érdemes kipróbálni egy-egy különlegesebb tölteléket is. Bár nem tartozik a legegyszerűbb sütemények közé, kis elszántsággal és receptünkkel a te karácsonyi menüdben is előkelő helyet foglalhat majd el.

Mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • másfél dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 2 tojás +1 a tészta megkenéséhez
  • 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 dkg búzadara

A tészta elkészítéséhez langyosítsd meg a tej felét, adj hozzá egy kevés cukrot, és tördeld bele az élesztőt. A lisztet egy nagy tálban keverd el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal. Végül dolgozd hozzá az élesztős tejet is. Fél órán keresztül keleszd letakarva, meleg helyen. Fél óra elteltével add hozzá a citromot, majd keverd erősen addig, amíg a tészta fényes és levegős nem lesz. Ezután újabb fél óra kelesztés következik.

Ha már szépen feljött, nyújtsd egy centi vastagra, kend meg a kihűlt töltelékkel - ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni -, majd óvatosan tekerd fel. A kivajazott tepsiben még utoljára hagyd fél órát pihenni, majd kend meg a felvert tojással, hogy majd szép aranysárga legyen, majd szurkáld meg villával. 200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül.

A mákos töltelékhez egy mélytányérban keverd el a mákot a tejszínnel és a tejjel, majd az egészet forrald össze. Ezután adj hozzá annyi grízt, hogy a massza összeálljon, de még kenhető maradjon. Ízesítheted citromlével, de tehetsz bele mazsolát is.

A tésztát az összes többi változathoz így készítsd el.

Diós bejgli

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 60 dkg darált dió
  • 45 dkg porcukor
  • fél dl rum
  • 3 evőkanál mazsola

A diós töltelékhez a cukrot főzd fel egy kevés vízben, majd add hozzá a diót, illetve az ízesítőket. A rumot a végén keverd bele. Hagyd kihűlni, mielőtt a tésztába tekered.

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

  • 40 dkg gesztenyepüré
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg mazsola
  • 1 tojássárgája

A vajat tedd melegre, hogy lágy legyen. A tojássárgáját keverd ki a cukorral, add hozzá a vajat, majd keverd az egészet a gesztenyemasszához. A tejbe áztatott mazsolát a végén forgasd bele.

Nutellás bejgli

Hozzávalók:

  • 12-15 dkg darált háztartási keksz
  • 25-30 dkg őrölt, pörkölt mogyoró
  • 45-50 dkg Nutella

A kekszet és a mogyorót keverd el, majd add a Nutellához. Hogy könnyű legyen összedolgozni, érdemes a Nutellát a fűtőtestre tenni egy kicsit előtte.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Túrós bejgli

Hozzávalók:

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • fél citrom reszelt héja

A túrós tölteléket érdemes egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek. A túrót törd át egy szitán, majd keverd el a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és a citromhéjjal. Ezután add hozzá a mazsolát és a búzadarát, és dolgozd ezzel is össze.

Ezt is szeretjük