kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A ropogós moszkauer eredeti receptje

A ropogós moszkauer eredeti receptje
Plusz 3 karácsonyi édesség

A bejglin és a gyümölcskenyéren kívül számos remek karácsonyi süti létezik. Például a moszkauer.

Forrás: Femina.hu
2010.12.10.

A moszkauer egy apró teasütemény, mely dobozban hosszú ideig eláll. Ezért karácsony közeledtével nem árt belőle néhány tepsivel sütni, hiszen így mindig van mivel megkínálni a betoppanó vendégeket. Egy csésze gőzölgő teával a legfinomabb!

Moszkauer
Mandulás keksz

De nem csupán a moszkauer kiváló vendégváró, hanem alábbi receptjeink is, melyek viszonylag gyorsan elkészülnek, és tele vannak olyan aromákkal, melyeket az ünnephez kötsz. Narancs, mandula, fahéj, nem lehet ellenállni nekik!

Moszkauer

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

A diót durvára törd össze. A vajat, a tejszínt és a cukrot keverd össze egy lábosban, és forrald fel folytonos kevergetés közben. Húzd le a tűzről, és add hozzá a diót.

A narancshéjat vágd apró kockákra, és keverd szintén hozzá. Szitáld bele a lisztet, dolgozd össze, és sütőpapírral bélelt tepsire teáskanál segítségével adagold ki. Hagyj bőven helyet a sütik között. Melegítsd elő a sütőt, és 10-12 perc alatt süsd készre a sütit. A csokit törd darabokra, és gőz felett olvaszd fel. A kihűlt moszkauer alját mártsd csokiba, és úgy helyezd a rácsra, hogy a csokis fele felfelé legyen. Amikor a csoki megdermedt, már eheted is!

Mandulás keksz

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál szójaliszt
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • fél csésze rizsliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál mandulakivonat

Az olajat a mézzel, a vanília- és mandulakivonattal keverd össze. A szója- és rizslisztbe szórd bele a sütőport, majd keverd össze a mézes keverékkel. Gyúrd össze a tésztát, és formázz belőle kis golyókat. Kicsit lapítsd össze őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektesd bele a kekszeket. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd készre őket.

Fahéjas-csokoládés sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál száraz élesztő
  • 1 evőkanál fahéj
  • fél dl étolaj

A lisztet az élesztővel, a fahéjjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. Adagold hozzá a tejet és az olajat. Addig gyúrd, míg könnyű, hólyagos tésztát nem kapsz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen dagaszd duplájára.

A tésztát simítsd kivajazott, lisztezett tepsibe, és szórd meg mazsolával a tetejét. Előmelegített sütőben fél óra alatt süsd készre. A tortabevonót olvaszd fel, és kend a sütemény tetejére. Amikor megdermed, már fogyaszthatod is!

Narancsos karácsonyi finomság

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs héja
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók az átitatáshoz:

  • 8 dkg cukor
  • 1,5 dl narancslé
  • pici reszelt narancs- és citromhéj

A vajat robotgéppel verd habosra. Keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipetnyi sót. A narancs héját reszeld bele, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat is. Egy őzgerincformát vajazz ki, és simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt süsd meg.

A narancslevet pici reszelt narancs- és citromhéjjal keverd össze. Add hozzá a cukrot is. A sütit borítsd ki egy rácsra, majd tedd vissza a formába újra. A lapos felét szurkáld meg, és egy kenőecset segítségével kend meg a narancsleves masszával. Újra borítsd ki, és ugyanígy járj el a másik felével is. Az összes narancslevet itasd fel a tésztával, ettől lesz igazán finom. Ízlésed szerint a kihűlt sütit porcukorral megszórva tálald.

Még nincs hozzászólás

Mézeskalácspuding pisztáciával - Ha már várod a karácsonyt!

Több tepsi mézeskalácsot sütöttél, de nem fogyott el? Készíts belőle néhány pohár pudingot!
Recept

A tökéletes lekváros linzer receptje

Készíts lekváros linzert, ha édességre vágysz, mert fémdobozban több mint egy hétig is eláll, és ugyanolyan omlós marad, mintha frissen sült lenne.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.