kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A ropogós moszkauer eredeti receptje

A ropogós moszkauer eredeti receptje
Plusz 3 karácsonyi édesség

A bejglin és a gyümölcskenyéren kívül számos remek karácsonyi süti létezik. Például a moszkauer.

Forrás: Femina.hu
2010.12.10.

A moszkauer egy apró teasütemény, mely dobozban hosszú ideig eláll. Ezért karácsony közeledtével nem árt belőle néhány tepsivel sütni, hiszen így mindig van mivel megkínálni a betoppanó vendégeket. Egy csésze gőzölgő teával a legfinomabb!

Moszkauer
Mandulás keksz

De nem csupán a moszkauer kiváló vendégváró, hanem alábbi receptjeink is, melyek viszonylag gyorsan elkészülnek, és tele vannak olyan aromákkal, melyeket az ünnephez kötsz. Narancs, mandula, fahéj, nem lehet ellenállni nekik!

Moszkauer

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

A diót durvára törd össze. A vajat, a tejszínt és a cukrot keverd össze egy lábosban, és forrald fel folytonos kevergetés közben. Húzd le a tűzről, és add hozzá a diót.

A narancshéjat vágd apró kockákra, és keverd szintén hozzá. Szitáld bele a lisztet, dolgozd össze, és sütőpapírral bélelt tepsire teáskanál segítségével adagold ki. Hagyj bőven helyet a sütik között. Melegítsd elő a sütőt, és 10-12 perc alatt süsd készre a sütit. A csokit törd darabokra, és gőz felett olvaszd fel. A kihűlt moszkauer alját mártsd csokiba, és úgy helyezd a rácsra, hogy a csokis fele felfelé legyen. Amikor a csoki megdermedt, már eheted is!

Mandulás keksz

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál szójaliszt
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • fél csésze rizsliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál mandulakivonat

Az olajat a mézzel, a vanília- és mandulakivonattal keverd össze. A szója- és rizslisztbe szórd bele a sütőport, majd keverd össze a mézes keverékkel. Gyúrd össze a tésztát, és formázz belőle kis golyókat. Kicsit lapítsd össze őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektesd bele a kekszeket. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd készre őket.

Fahéjas-csokoládés sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál száraz élesztő
  • 1 evőkanál fahéj
  • fél dl étolaj

A lisztet az élesztővel, a fahéjjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. Adagold hozzá a tejet és az olajat. Addig gyúrd, míg könnyű, hólyagos tésztát nem kapsz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen dagaszd duplájára.

A tésztát simítsd kivajazott, lisztezett tepsibe, és szórd meg mazsolával a tetejét. Előmelegített sütőben fél óra alatt süsd készre. A tortabevonót olvaszd fel, és kend a sütemény tetejére. Amikor megdermed, már fogyaszthatod is!

Narancsos karácsonyi finomság

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs héja
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók az átitatáshoz:

  • 8 dkg cukor
  • 1,5 dl narancslé
  • pici reszelt narancs- és citromhéj

A vajat robotgéppel verd habosra. Keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipetnyi sót. A narancs héját reszeld bele, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat is. Egy őzgerincformát vajazz ki, és simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt süsd meg.

A narancslevet pici reszelt narancs- és citromhéjjal keverd össze. Add hozzá a cukrot is. A sütit borítsd ki egy rácsra, majd tedd vissza a formába újra. A lapos felét szurkáld meg, és egy kenőecset segítségével kend meg a narancsleves masszával. Újra borítsd ki, és ugyanígy járj el a másik felével is. Az összes narancslevet itasd fel a tésztával, ettől lesz igazán finom. Ízlésed szerint a kihűlt sütit porcukorral megszórva tálald.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.