A Rigó Jancsi receptje

Plusz 3 ismert magyar finomság

Ha szeretnéd tudni, hogyan készül a Rigó Jancsi és néhány jellegzetes magyar sütemény, íme a receptek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Rigó Jancsi egy cigányprímásról kapta a nevét, aki beleszeretett egy belga herceg feleségébe, és szerelme nem maradt viszonzatlan.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Meglepetésképpen a róla elnevezett süteményt készítette szíve választottjának. Bár a kapcsolat nem volt örök életű, a sütemény igazi hungarikum lett.

A következő magyar édességek érdekessége - a Kossuth-kifli kivételével -, hogy készítőjükről kapták nevüket.

Rigó Jancsi

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 7 tojás
  • 7 dkg kakaó
  • 5 dkg mogyoró
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez, mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg kakaó
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 7 dl tejszín
  • kevés zselatinpor

A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a cukorral verd habosra. Szitáld bele a vaníliás cukorral vegyített lisztet és a kakaót. A fehérjét verd kemény habbá, majd a mogyoróval egyetemben óvatosan forgasd bele a kakaós masszába. Öntsd egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, majd előmelegített sütőben süsd meg. Amíg a tortalap kihűl, készítsd el a tölteléket. A tejszínt alaposan verd fel, és szitáld bele a kakaóval összekevert porcukrot, majd add hozzá a zselatint, amit a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően készítettél el. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.

A tésztát vágd félbe, és kend meg a hideg töltelékkel. Az étcsokit darabold fel, add hozzá a vajat, és gőz felett olvaszd meg. A fazekat vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni, majd vond be vele az egész tortát. Több rétegben vidd rá fel, egészen addig, míg vastag, szilárd réteget nem kapsz. Néhány órára tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Rákóczi túrós

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojás

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, illetve a tejfölt gyúrd jól össze. Tedd hűtőbe egy órára. A töltelékhez való tojások sárgáit a cukorral keverd habosra. Morzsold bele a túrót, majd keverd össze a tejföllel, a mazsolával, és reszeld bele a citrom héját. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a citromos masszába.

A tésztát nyújtsd ki 1-1,5 centi vastagra, és fektesd egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe. Szurkáld meg a tetejét villával, és süsd 10 percig. Vedd ki, és kend meg a túrós töltelékkel. Tedd vissza, és még 20 percig süsd. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéből verj kemény habot, majd keverd hozzá a porcukrot. Amikor letelt a 20 perc, megint vedd ki, és kend rá a túrós rétegre a porcukros masszát. Tedd vissza, és süsd néhány percig. Végül vedd ki, ha pedig kihűlt, vizes késsel szeleteld.

Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 tojás
  • 1 dl szódavíz
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 evőkanál darált dió
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 dl rum
  • 1 dl tejszín

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 4 evőkanál porcukor

Egy egész tojást és a másik sárgáját a liszttel, a sóval, a tejjel és a szódával keverd simára. Az elkészült masszából készíts palacsintát. A diót a cukorral, a mazsolával, a rummal és a tejszínnel keverd össze. Töltsd meg vele a palacsintákat. Az étcsokit a porcukorral olvaszd meg, majd hagyd lehűlni. Tálaláskor csak melegítsd fel, és öntözd meg vele a palacsintát.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Kossuth-kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg porcukor
  • 40 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 9 tojás
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 2 citrom

A vajat a tojássárgákkal, a porcukor nagy részével és két tasak vaníliás cukorral keverd össze. Reszeld bele a citromok héját, majd szitáld bele a lisztet. A fehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a masszába. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntsd bele, és simítsd el. Süsd meg, majd még forrón félhold alakú szaggatóval szurkáld ki. Tálald vaníliás porcukorral megszórva.

Ezt is szeretjük