A májpástétom házi receptje

Otthon is készíthetsz májpástétomot, nem kell megvenned a méregdrága boltit, ráadásul egészségesebb is, hiszen nincs benne adalék.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltban kapható májpástétomokban, májkrémekben rengeteg olyan tartósító anyag van, mely - valljuk be - nem biztos, hogy jó hatással lenne szervezetedre.

15 csodás fűszernövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ugyanakkor nagyon finomak, de inkább ne a bolt polcáról leemelt változatot válaszd, hanem készítsd el magad.

Pulykamájpástétom

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamáj
  • 20 dkg vaj
  • 10 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tej
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 mokkáskanál só

A májat mosd meg, majd áztasd tejbe több órára. Öntsd le a tejet róla, és darabold fel. Az olaj felében süsd meg. A másik öt evőkanál olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel egy pici vízzel, vedd le a tűzről, majd tedd bele a majoránnát és a mustárt. Ha a máj kihűlt, darabold fel, és nyomkodd szét villával, mert így könnyebben tudod majd turmixolni. A májat és a fűszereket öntsd össze, és locsold meg a felolvasztott vajjal. Alaposan turmixold össze, majd oszd szét kis edénykékbe, és hagyd megszilárdulni. 1-1,5 hétig eláll.

Májpástétom ínyenceknek

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertésmáj
  • 20 dkg besamel
  • 10 dkg libamáj
  • 10 dkg szarvasgomba
  • 3 evőkanál konyak
  • 2 tojás
  • 2 babérlevél
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • bors

Tegyél fel vizet, dobj bele babérlevelet, és főzd meg a sertésmájat. Hagyd kihűlni, majd daráld le. A szarvasgombát és a libamájat kockázd fel, és ízlés szerint ízesítsd. A vajat dobd egy serpenyőbe, és a libamájat, valamint a gombát pirítsd meg rajta. A ledarált sertésmájat turmixold össze a besamellel, a konyakkal, a tejszínnel, a tojással és a bazsalikommal. Keverd bele a libamájat és a gombát, majd öntsd őzgerincformába, és süsd meg. Hidegen tálald.

Libamájpástétom

Hozzávalók:

  • 40 dkg libamáj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg bacon
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 főtt tojás
  • 2 paradicsom
  • 1 dl étolaj
  • 1 paprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • kakukkfű
  • majoránna
  • őrölt bors

A vöröshagymát karikázd fel, a bacont vágd csíkokra. Pirítsd őket meg, majd öntsd rá az apróra vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ízesítsd ízlésed szerint a felsorolt fűszerekkel, majd hagyd megpuhulni. A májat csíkozd fel, forró olajon süsd meg, majd add hozzá a baconös hagymához. A tojásokat főzd keményre, és apró kockákra vágva szórd bele ezt is. Botmixerrel az egészet dolgozd össze. Végül helyezd egy kis jénai tálba, és tedd be a hűtőbe.

Csirkemájpástétom

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 1 alma

A vörös- és a fokhagymát aprózd fel. Az olívaolajon és egy pici vajon pirítsd meg. Tedd rá a májat, és fűszerezd borssal, majoránnával. Az almát pucold meg, és vágd apró kockákra. Öntsd a májhoz, és körülbelül 15 percig párold. Botmixerrel törd össze, és keverd hozzá a maradék vajat is, hogy még krémesebb legyen.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Ezt is szeretjük