A legfinomabb sütőtökös receptek

Használd ki a sütőtökszezont, és készíts mennyei leveseket, főételeket vagy akár desszerteket is a narancssárga zöldségből!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sütőtök felhasználási módja igen széles körű. Nemcsak halloweeni kellékként használhatod, hanem ízletes fogásokat is készíthetsz belőle. A levesektől kezdve a főételeken át egészen a desszertekig mindenhol felhasználhatod.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sőt, akár magában is fogyaszthatod - persze sütve, nem nyersen -, mert tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így véd a hideg idő slágere, a nátha ellen.

Fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 6 dl zöldségleves kockából
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál aprított koriander
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chili paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál aprított gyömbér
  • bors

A sütőtököt hámozd meg, szedd ki a magját és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd az olajon dinszteld meg.

Szórd rá a gyömbért, a kimagozott, apróra vágott chilit, a koriandert, valamint a babérlevelet. Add hozzá a sütőtökdarabokat, és állandó kevergetés mellett süsd néhány percig. Öntsd rá a levest, forrald fel, majd addig főzd, míg a sütőtök megpuhul. Hagyd hűlni pár percig, vedd ki a babérlevelet, végül robotgéppel mixeld össze. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Tejszínnel tálald.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 tojás
  • vaj
  • zsályalevél
  • bors

A tököt darabold fel, magozd ki, és sütőben süsd meg. A puha részét vágd le róla, és villával törd össze. Keverd hozzá a lisztet, a parmezánt, valamint a tojást, és fűszerezd borssal. Gyúrd össze, majd vedd ketté a tésztát, és lisztezett deszkán sodord ki őket. Darabold fel, és sós vízben néhány másodperc alatt főzd ki a gnocchit. A vajat forrósítsd fel, tegyél bele néhány felaprított zsályalevelet, és keverd össze a leszűrt gnochhival.

Mézes-sütőtökös csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg csirkemell
  • 4 dl leves kockából
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • curry
  • bors

A hagymát aprítsd fel, majd az olajon dinszteld meg. Szórd rá a csíkokra vágott csirkemellet, és pirítsd fehéredésig. Szórj rá curryt, és pirítsd még néhány percig. Ezután ízesítsd a többi fűszerrel is. Öntsd fel a levessel és add hozzá a darabokra vágott sütőtököt. Nagyjából fél óráig főzd fedő alatt - akkor jó, ha puha a tök. Végül add hozzá a mézet, és hagyd, hogy felrottyanjon.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Sütőtökpite

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • cukor
  • zsemlemorzsa
  • fahéj
  • csipetnyi só

A sütőtököt hámozd meg, reszeld le almareszelőn, és tedd félre állni. A lisztet a sütőporral, két evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval keverd össze. Add hozzá a vajat, az egyik tojást és a tejfölt, és gyúrd össze. Oszd ketté a tésztát, és az egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki. Tedd egy kivajazott piteformába, szórj rá vékony rétegbe pici zsemlemorzsát. Nyomkodd ki a tököt, majd oszlasd el a tészta tetején. Ízlésedtől függően szórd meg fahéjjal és cukorral, aztán terítsd rá a tészta másik, kinyújtott felét is. A megmaradt tojást válaszd ketté, és a sárgájával kend meg a pite tetejét. Villával szurkáld meg, majd előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süsd aranybarnára.

Ezt is szeretjük