kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A gyros és a pita receptje

A gyros és a pita receptje
Otthon is elkészítheted!

Ha szeretnél házilag is gyros-t készíteni, itt a lehetőség. Következő receptjeinkkel otthonodba hozhatod a görög konyha remekművét.

Forrás: Femina.hu
2010.04.12.

Akár hiszed, akár nem, a gyros elkészítése nem nagy ördöngösség. Otthon is könnyen összedobhatod - az alábbi receptekből láthatod, hogyan.

16 fortély a tökéletes húshoz
16 fortély a tökéletes húshoz
Képeken a legfinomabb fűszeres húsokÍnycsiklandó sültekA tökéletes házi gyros receptjeMilyen ételhez milyen bor illik?13 súlyos konyhai bakiFinomságok a hidegben7 recept vacsorára 30 perc alatt 17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövény

A gyros görög eredetű étel, ám a századok során már rengeteget változott. A ma ismert változatot már bármilyen húsból elkészítheted, azonban az eredeti alapja a birkahús volt. A húson kívül tegyél bele paradicsomot, salátát, lilakáposztát és uborkát.

Pita

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só

Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A cukorral és a sóval együtt keverd a liszthez, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy lágy tésztát kapj. Takard le, és keleszd egy órát. Lisztezett kézzel formázz 10-15 darab golyót, majd hagyd pihenni negyed órán keresztül. A sütőt forrósítsd fel. A belisztezett golyókat nyújtsd körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra.

Lisztezett tepsibe tedd az elsőt, amit kinyújtottál, de úgy, hogy az alsó fele most felülre kerüljön. Kezdd el sütni - körülbelül 2-3 percig -, majd amikor a közepe felpúposodik, fordítsd meg. Vigyázz, nehogy túlsüsd. Szedd ki a sütőből, és takard le konyharuhával, hogy puha maradjon.

Csirkés töltelék

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell
  • 15 dkg paradicsom
  • 6 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál gyros-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • kakukkfű
  • bors

Az olajat a gyros-fűszerkeverékkel, a paprikával és a zúzott fokhagymával keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd. A húst csíkozd fel, és áztasd a pácba egy éjszakára. A serpenyőt forrósítsd fel olaj nélkül, és a húscsíkokat hirtelen süsd meg. Add hozzá a paradicsomot, és néhány percig süsd együtt, majd takard le, és még körülbelül 10 percet süsd. Töltsd a pitába.

Borjúhúsos töltelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg borjúhús
  • 4 teáskanál gyros-fűszerkeverék
  • 1 kígyóuborka
  • 15 dkg paradicsom
  • 1 fej lilahagyma

A húst csíkozd fel, és szórd meg gyros-fűszerkeverékkel, majd egy éjszakát hagyd állni benne. Másnap forró serpenyőben hirtelen süsd meg. A paradicsomot, az uborkát és a hagymát kockázd fel, és a hússal rétegezve töltsd a pitába.

Joghurtos öntet

Hozzávalók:

  • 2 dl joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál szárított vagy friss kapor
  • fél kiskanál gyros-fűszerkeverék

A fokhagymát zúzd apróra, és keverd a joghurtba a kaporral együtt. Ízlésed szerint fűszerezd gyros-fűszerkeverékkel és sóval. Végül öntsd rá az elkészült gyrosra, és már eheted is.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.