kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A 4 legjobb rakott karfiol recept

A 4 legjobb rakott karfiol recept

Húsimádóknak májkrémmel, vegetáriánusoknak tojással - a rakott karfiol mindenképp remek fogás, akár ebédről, akár vacsoráról van szó.

Forrás: Femina.hu
2010.08.09.

A karfiol olcsó, magas C-vitamin-tartalmú és ásványi sókban gazdag zöldség. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis darált hússal kiegészítve bármelyik fehérjeimádó család szívesen fogyasztja.

20 extra hatékony zsírégető zöldség
20 extra hatékony zsírégető zöldség
15 hatékony emésztésserkentőEzeket edd, ha fogyni akarsz! 8 alacsony glikémiás indexű táplálék8 erős lúgosító étel a fogyásért8 zsírégető, salaktalanító leves fogyókúráhozKépeken 8 egészséges köret, krumpli és rizs helyettA legfinomabb zsírégető gyümölcsökFilléres zsírgyilkosok! Képeken a legerősebb fogyasztó fűszerekA legerősebb karcsúsító, méregtelenítő gyógynövényekBéltisztító táplálékok: képeken a 12 legerősebb15 ínycsiklandó, karcsúsító nassolnivaló

A rakott karfiol egy egyszerű, gyors és méltán népszerű egytálétel, amit te is könnyedén elkészíthetsz, de, ha szeretnéd egy kicsit különlegesebbé tenni, próbáld ki bármelyik változatát!

Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis fej karfiol
  • 15 dkg vaj
  • 4 dl tejföl
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • pirospaprika

A karfiolt mosd meg, és szedd rózsákra, majd forró vízben főzd rövid ideig, hogy ne legyen kemény, de ne is essen szét. A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg kevés olajon, szórd meg pirospaprikával, és tedd hozzá a darált húst is.

Sózd meg, és fedő alatt párold félpuhára, ha kell, önts alá egy kis vizet. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, rakd ki a karfiol felével, sózd, hintsd be zsemlemorzsával, és terítsd be a darált hússal. Nyugodtan locsold rá a szaftot is. A tetejét borítsd be a megmaradt karfiollal, sózd, prézlizd, darabold rá a megmaradt vajat. Fóliával letakarva tedd közepes hőfokú sütőbe. Fél óra elteltével vedd le a fóliát, locsold meg tejföllel, és süsd még egy fél óráig, amíg a tejföl megpirul.

Vegyes zöldséges rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 75-80 dkg sovány sertéshús
  • 1 közepes fej karfiol
  • 15-20 dkg vegyes zöldség - borsó, kukorica, sárgarépa
  • 2 dl tejföl
  • 2 darab közepes paradicsom
  • 2 darab paprika
  • 1 csésze rizs
  • petrezselyemzöld
  • vöröshagyma
  • bors
  • kömény

A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsákra, és párold meg forró, sós vízben. A húst kockázd fel, és az apróra vágott hagymával, a paprikával és a paradicsommal készíts pörköltalapot, majd főzd meg benne a húst. A rizst tedd fel főni a zöldségekkel. Amikor minden elkészült, egy közepes méretű tepsit vajazz ki, és az alját takard be karfiollal. Erre tedd a rizs felét, ezen pedig oszlasd el egyenletesen a pörköltet. Takard be a megmaradt rizzsel, locsold meg a tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.

Tojással rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 60 dkg karfiol
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 4 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt bors

A karfiolokat szedd rózsákra, és főzd meg sós vízben. A tojást keverd ki a tejföllel és kevés liszttel, ízesítsd sóval és borssal. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, tedd bele a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolt, és locsold meg a tojással. Szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben süsd pirosra.

Májkrémes rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 35 dkg sertésmájkrém
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • őrölt bors
  • a tepsihez kevés olaj és zsemlemorzsa

A karfiolt szedd rózsákra, főzd meg sós vízben, és rakd ki vele egy beolajozott, zsemlemorzsával behintett sütőtál alját. A vajat habzásig melegítsd a liszttel, majd öntsd fel a tejjel és a felvert tojásokkal. Ezután ízesítsd a fűszerekkel, majd dolgozd hozzá a májkrémet. A legegyszerűbb, ha egy robotgéppel vagy turmixgéppel habosra kevered. Az öntetet locsold a karfiolra, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig. Hidegen és melegen is nagyon finom.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.