kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

5 csodás, hagyományos húsvéti étel

5 csodás, hagyományos húsvéti étel

A következő recepteket nem hagyhatod ki, ha a hagyományos húsvéti menüről van szó. Bárány, kalács, sonka.

Forrás: Femina.hu
2010.04.02.

A húsvéti menü valamelyik része - valószínűleg a sonka - biztosan a te asztalodon is ott lesz a hétvégén. Próbáld ki hagyományos húsvéti receptjeinket, és kápráztasd el a családod egy mesés ünnepi reggelivel vagy ebéddel.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekA 7 legjobb tojásos ételCsodás koktélokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihez7 isteni tészta, amit mindenki szeretA legfinomabb muffinok

Ami pedig a legjobb, hogy nem kell konyhatündérnek lenned, ha el szeretnéd készíteni őket, mert nem túlzottan nehéz az összeállításuk.

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor

Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel, amíg buborékozni nem kezd. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, a csipet sóval.

Végül add hozzá a mazsolát is. A tészta akkor jó, ha sima. Hintsd meg a tetejét liszttel, és konyharuhával takard le, majd hagyd megkelni.

Lisztezett deszkán szedd három egyenlő részre, és sodord őket a tepsi hosszára. A tetejét kend meg a megmaradt, felvert tojással, és hagyd még újra 20 percet pihenni. Ha megkelt, megint kend be, és előmelegített sütőben süsd meg.

Főtt sonka

Hozzávalók:

  • 1,2 kg hagyományos füstölésű, kötözött sonka
  • ecetes torma
  • bors

A sonkát fél napra áztasd hideg vízbe. Öntsd le róla az állott vizet, majd frissel engedd fel egészen addig, míg el nem lepi. Lassú tűzön legalább 2 órát főzd. Ízlés szerint borsozd meg. Ha elkészült, hagyd, hogy ebben a vízben hűljön ki. Mielőtt kiszednéd, mindenképp szedd le a tetején lévő zsiradékot. Ecetes tormával, szeletelve tálald.

Sült báránycomb rozmaringgal és fokhagymával

Hozzávalók:

  • egy 2,5 kg-os báránycomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • rozmaring

A húst mosd meg. A bőrös részét 12 helyen vágd be. A fokhagymákat vágd hosszában félbe, és a rozmaringgal együtt dugdosd a bevágásokba. Kend be a húst olívaolajjal, és ízlésed szerint sózd meg. Előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd vedd vissza a hőmérsékletet. Időnként a húslével locsold meg a húst. Amikor elkészült, tedd egy deszkára, és takard le fóliával. Pihentesd így körülbelül 20 percig, majd tálald.

Töltött tojás

Hozzávalók:

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 8 tojás
  • 1 kiskanál mustár
  • őrölt bors

A tojásokat főzd meg. Az aljukból egy vékonyabb, a tetejükből egy vastagabb szeletet vágj le. A vastagabbak alól szedd ki a tojássárgákat. Törd össze őket, és a krémsajttal, a mustárral, valamint ízlés szerint sóval, borssal ízesítsd. A tojásokat töltsd meg ezzel a masszával.

Sárgatúró

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só

A tejet forrald fel. A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval keverd ki alaposan. Folytonos kavargatás mellett öntsd a tejhez, és forrald addig, míg a massza össze nem áll. Ezután kösd egy sűrűn szőtt vászonkendőbe, és akaszd fel, hogy a savó kifolyjon belőle. Ha kifolyt, tedd hűtőbe, majd szeletelve a sonkával tálald.

Még nincs hozzászólás

Szaftos, gazdag raguk

Ha már unod a pörköltet, próbáld ki kistestvérének, a ragunak az elkészítését, ami nem bonyolult, és tökéletes vacsorát rittyenthetsz az asztalra.
Recept

Hirtelen sült húsok receptjei - 20 perces ebédek

Nem múlhat el a hétvége hús nélkül? Nem akarsz a melegben a tűzhely mellett állni? Próbáld ki receptjeinket!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.