kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Így készül a házi rétes

Így készül a házi rétes
4 különleges töltelékkel

A ropogós, békebeli rétest senkinek sem kell bemutatni. A töltelékek között viszont biztos van olyan, amelyikkel még nem találkoztál.

Forrás: Femina.hu
2009.11.06.

A rétestészta készítése igényel némi gyakorlatot, és készülj fel arra is, hogy első nekifutásra nem lesz tökéletes. De megéri próbálkozni, hiszen a titok a tapasztalatban és a kiváló minőségű réteslisztben rejlik.

A tökéletes piskóta titka
A tökéletes piskóta titka
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel17 csodás desszertA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA legkedveltebb hazai specialitásokA 7 legjobb édesség, ami alig hizlalCsodaszép cupcake-variációkMinden, ami a tökéletes sütihez kell17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Ha mégis inkább boltban vásárolt lapokba szeretnéd göngyölni ezeket a mennyei töltelékeket, akkor arra ügyelj, hogy a réteslap minél frissebb legyen, a zacskó felbontása után pedig takard le rögtön egy nedves ruhával, nehogy a tészta kiszáradjon!

Rétestészta

Hozzávalók két laphoz:

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott, langyos zsír
  • 1-2 tojás
  • egy kevés só
  • 2,5 dl víz
  • 1 kávéskanál 20%-os ecet

A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, közepébe fúrj lyukat, ebbe üsd bele a tojást, majd öntsd bele a megolvasztott zsírt és a sóval elkevert vizet. Gyúrj belőle fényes tésztát.

Akkor jó, ha már lisztezés nélkül sem tapad a kezedre. Ha kész, egy kilisztezett deszkán oszd két cipóra, mindkettőt kend meg olvasztott zsírral, majd egy tányérral letakarva pihentesd.

Közben készítsd el a tölteléket, hogy minél gyorsabban dolgozhass majd, és a tészta se száradjon ki. Ha az ujjadat a tésztába nyomva puhának érzed azt, és megmaradt benne az ujjad nyoma, akkor dolgozhatsz tovább.

Terítsd le az asztalt egy tiszta kendővel, szórd meg liszttel, és tedd a közepére a cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd óvatosan kezdd az asztal szélei felé nyújtani. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Hagyd száradni pár percig, majd permetezd meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg. A hosszabbik oldalára halmozd végig a tölteléket, majd a terítő segítségével tekerd fel. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra.

Mákos-meggyes töltelék

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált mák
  • 2 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj
  • 2-3 alma
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg magozott meggybefőtt
  • 2,5 dl fele tej, fele víz keverék
  • 26 dkg cukor

A mazsolát vízzel forrázd le, és hagyd, hogy megszívja magát. A cukorból és a tejes-vizes keverékből főzz szirupot. Forrázd le vele a darált mákot, majd keverd hozzá a citrom- és narancshéjat, a meggyet, a mazsolát és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Ha túl nedves lett, zsemlemorzsával száríthatod, ellenkező esetben forró tejjel hígíthatod.

Csokoládés töltelék

Hozzávalók:

  • 3 tábla reszelt csokoládé
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 5 dkg darált mandula
  • 8 dkg cukor

A csokoládét főzd meg a tejben, majd keverd simára a liszttel. Könnyebb, ha előtte a lisztet elkevered egy pici tejjel. Forrald össze még egyszer, majd hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a tojások sárgájával és a cukorral, majd add hozzá a mandulát is. A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan keverd el a vajas mandulával és a kihűlt csokoládékrémmel.

Sárgabarackos töltelék

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarackbefőtt
  • ízlés szerint kristálycukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15-20 dkg zsemlemorzsa

A gyümölcsöt alaposan csepegtesd le, majd vágd vékony csíkokra. Sűrűn hintsd be cukorral. Hagyd pihenni negyed órát, és ismét csöpögtesd le. A réteslapot először szórd meg a zsemlemorzsával, majd oszlasd el rajta a barackot, a tetejét szórd meg kevés cukorral elkevert fahéjjal, ezután tekerd fel.

Medvehagymás töltelék

Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 8 szelet juhtúró
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál búzadara
  • kevés vaj

A medvehagymát aprítsd fel, párold meg a vajon, és ízesítsd sóval. Ha kihűlt, add hozzá a két felvert tojást, valamint a búzadarát, és hagyd negyed óráig pihenni. A réteslapokon előbb oszd el a juhtúrószeleteket, majd erre tedd a medvehagymás pépet, és így tekerd fel.

Még nincs hozzászólás

Így készül a tökéletes piskótatekercs

A piskóta nagy mumus a kezdő cukrászoknak, de a piskótatekercsre ez hatványozottan igaz. Elmondjuk, hogy tekerheted tökéletesre.
Recept

A tökéletes túrós bukta receptje

Legyen szó édes vagy sós változatról, szárazról vagy zsírosról, tehénről vagy juhról, a túrót mindenhogy szeretjük. Pláne, ha sütiben van.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.