kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

30 perces, egyszerű sütik

30 perces, egyszerű sütik
4 nagy kedvenc

Ugye, milyen régen ettél már mákos gubát vagy madártejet? Pedig nem időigényes az elkészítésük, és elrontani is kifejezetten művészet őket.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2008.02.06.

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 db nagyobb kifli
  • 1 liter tej
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
A kifliket hagyd egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez. Ne hagyd felfőni! Keverd bele a vaníliás cukrot is. A mákot keverd el a porcukorral. Fogj egy jénai tálat, vajazd ki. A kifliket karikázd fel, és rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 30 percig. Ha van kedved hozzá, akkor készíthetsz mellé vaníliapudingot.

Madártej

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • vaníliás cukor
  • esetleg kevés liszt
  • mazsola
A tojássárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Tehetsz bele egy nagyon kevés finomlisztet. Így egy kicsit masszívabb lesz a tej. Kezdd el melegíteni a tejet, de vigyázz, hogy ne forrjon fel! Óvatosan csurgasd bele a tojásos cukrot, és add hozzá a mazsolát. Továbbra is vigyázz, hogy ne hevítsd forráspontig a tejet, különben a tojás szemcsés lesz. Miközben melegedik a tej, verd kemény habbá a tojásfehérjéket a porcukorral. Ha a tej 80 fok körül van, akkor készíts elő egy tálka vizet, és szaggass habgaluskákat, és főzd meg a tejes keverékben. Nagyon gyorsan megszilárdulnak, így egy perc elég nekik. Ha ez letelt, akkor fordítsd meg a galuskát, és főzd így is fél percig. Óvatosan szedd ki őket, és tedd félre. Egyszerre ne főzz sokat! Minden adagolás után mártsd a vízbe a kanalat, hogy szépen formázott galuskákat kapj. Ha kész vannak a madarak, akkor leveheted a tejet a tűzről. Ha a habból maradt a tetején, leszűrheted, de nem fontos. Télen melegen is nagyon finom!

Egyszerű vajas-mazsolás muffin

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 bögre finomliszt
  • vaníliás cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • két marék mazsola
A vajat keverd ki a cukorral. Ha túl kemény, akkor mikróban meg is melegítheted, de ne essen szét! Add hozzá egészben a tojásokat, majd adagold hozzá apránként a sütőporos lisztet. Tedd bele a mazsolákat is. Vegyél elő papírformácskákat, és adagold bele a tésztát úgy, hogy 3/4-ig érjen. Előmelegített sütőben süsd 15 percig.

Tiramisu másképp

A tiramisut előző este készítsd el, így nem kell kapkodnod. Ne ijedj meg a gyümölcsös változattól!

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag babapiskóta
  • 4 dl tej
  • 1,5 dl Grand Marnier
  • 2 narancs
  • fahéj
A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgasd bele a mascarponét, és dolgozd krémmé kézi habverővel. Könnyebben megy, ha előtte a mascarpone egy órát szobahőmérsékleten volt. Keverj bele 3 evőkanál Grand Marnier-t.
A narancsokat pucold meg teljesen, a fehér hártyától is, és szedd apró darabokra.
Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, és forgasd a krémbe. Óvatos, laza mozdulatokkal dolgozz, hogy szinte habos krémet kapj. A tejet keverd el a maradék likőrrel. Ha ez kész van, akkor már csak a rétegezés és a várakozás jön. Mártogasd a babapiskótákat a tejbe, és tedd egy magasabb tálba. Vigyázz, hogy ne tocsogjon, csak épphogy átjárja a piskótát. A piskótákra tegyél egy réteg krémet, tegyél rá narancsot, és szitálj rá kevés fahéjat. Ismét egy réteg piskóta, krém, narancs és fahéj jön. Ha elkészült, akkor fedd le, és tedd hűtőbe nyolc órára. Utána pedig élvezzétek az ízeket.

Extra tipp: ha van időd, a narancsokat kandírozhatod is. Ekkor ne hámozd meg, csak mosd meg alaposan, és szeleteld fel hajszálvékonyra. Fele-fele arányban tegyél fel főni vizet és cukrot, majd párold át benne a narancsokat, legalább 15 percig. Szedd ki zsírpapírra, hogy lecsöpögjön. Használd ezt a rétegezéshez.

Még nincs hozzászólás

Fehér csokis bögrés süti recept

25 perc munkával a mennybe érni nem rossz teljesítmény, ezzel a sütivel pedig most át is élheted.
Recept

Eperkrémtorta recept

Nem kell megvárni a hétvégét, készítsd el ezt az isteni epertortát, ami lágy krémből áll és omlós piskóta adja az alapját.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.