Békebeli marhahúsleves

100 éves recept

A húsleves a hétvégi és az ünnepi ebédek kihagyhatatlan fogása, de bármikor jó, ha van otthon a finom és tápláló ételből.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az igazi marhahúsleveshez minimum három különböző alkatrész kell, és rengeteg zöldség, hogy minél ízletesebb legyen, nem véletlenül volt ez a fogás eredetileg ünnepi étel.

Többféle állat húsából is készíthetsz húslevest, vagy egy kis belsőséggel - májjal, szívvel, zúzával - bővítve az összetevők listáját még finomabb ételt kaphatsz.

Marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 2 kg marharész
  • 7 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 2 nagyobb fej zeller
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 3 kisebb fej karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, egész bors

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A marhaalkatrészeket - ez lehet lábszár, borda, fartő, vagy akár egy kis velős csont is, a lényeg az, hogy legyen húsos és csontosabb rész is közte - darabold pár nagyobb részre, majd hideg vízben - körülbelül öt liter, a hús mennyiségének két és félszerese - tedd fel főni, lassú tűzön, hogy szép lassan forrjon fel, és közben a habot a tetejéről egy szűrőkanál segítségével időnként távolítsd el. A zöldségeket tisztogasd meg, mosd át alaposan, és darabold fel a számodra szimpatikus módon. Ha a hús már legalább egy órája fő, adj hozzá sót, szórj bele egy kanálnyi egész borsot, majd a keményebb zöldségeket - fehérrépa, zeller - is dobd mellé, valamint a fokhagymát. Így hagyd tovább főni, ne fedd le, majd később jöhet sorban a többi zöldség is, keménységüknek megfelelő sorrendben, ami hamarabb puhul, az kerüljön bele a legkésőbb.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Időnként kóstold meg, és inkább csak a végén sózd. Ha elkészült, szűrd le, a zöldségeket és a húst vedd ki belőle, főzz hozzá tésztát - ha igazán hagyományos fogást szeretnél, akkor szedj a levesből annyit, amennyi a tésztához elég lesz, és abban főzd ki.

Szereted a szaftos sült húsokat, mindened egy finom pörkölt? Vagy épp ellenkezőleg, inkább a zöldséges ételeket részesíted előnyben?
Mutasd meg a többieknek kedvenc receptjeidet, és töltsd fel a Receptolimpia második részéhez, vagy szavazz másokra!

Trükkök, ötletek, praktikák

Nem lett olyan a főztöd, amilyenre szeretted volna? Néhány egyszerű trükkel sokkal könnyebben boldogulsz majd a konyhában.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük