kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Marhahúsleves recept

Békebeli marhahúsleves
100 éves recept

A húsleves a hétvégi és az ünnepi ebédek kihagyhatatlan fogása, de bármikor jó, ha van otthon a finom és tápláló ételből.

Forrás: Femina.hu
2013.01.11.

Az igazi marhahúsleveshez minimum három különböző alkatrész kell, és rengeteg zöldség, hogy minél ízletesebb legyen, nem véletlenül volt ez a fogás eredetileg ünnepi étel.

Többféle állat húsából is készíthetsz húslevest, vagy egy kis belsőséggel - májjal, szívvel, zúzával - bővítve az összetevők listáját még finomabb ételt kaphatsz.

Marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 2 kg marharész
  • 7 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 2 nagyobb fej zeller
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 3 kisebb fej karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, egész bors

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A marhaalkatrészeket - ez lehet lábszár, borda, fartő, vagy akár egy kis velős csont is, a lényeg az, hogy legyen húsos és csontosabb rész is közte - darabold pár nagyobb részre, majd hideg vízben - körülbelül öt liter, a hús mennyiségének két és félszerese - tedd fel főni, lassú tűzön, hogy szép lassan forrjon fel, és közben a habot a tetejéről egy szűrőkanál segítségével időnként távolítsd el. A zöldségeket tisztogasd meg, mosd át alaposan, és darabold fel a számodra szimpatikus módon. Ha a hús már legalább egy órája fő, adj hozzá sót, szórj bele egy kanálnyi egész borsot, majd a keményebb zöldségeket - fehérrépa, zeller - is dobd mellé, valamint a fokhagymát. Így hagyd tovább főni, ne fedd le, majd később jöhet sorban a többi zöldség is, keménységüknek megfelelő sorrendben, ami hamarabb puhul, az kerüljön bele a legkésőbb.

Betöltés...

Időnként kóstold meg, és inkább csak a végén sózd. Ha elkészült, szűrd le, a zöldségeket és a húst vedd ki belőle, főzz hozzá tésztát - ha igazán hagyományos fogást szeretnél, akkor szedj a levesből annyit, amennyi a tésztához elég lesz, és abban főzd ki.

Szereted a szaftos sült húsokat, mindened egy finom pörkölt? Vagy épp ellenkezőleg, inkább a zöldséges ételeket részesíted előnyben?
Mutasd meg a többieknek kedvenc receptjeidet, és töltsd fel a Receptolimpia második részéhez, vagy szavazz másokra!

Trükkök, ötletek, praktikák

Nem lett olyan a főztöd, amilyenre szeretted volna? Néhány egyszerű trükkel sokkal könnyebben boldogulsz majd a konyhában.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekCsodás koktélokKépeken a legfinomabb fűszeres húsokCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihezA legfinomabb muffinokA 7 legjobb tojásos ételMilyen ételhez milyen bor illik?

6 hozzászólás
solymikata       2013-01-17 10:56
7.
Lehabozás témát nem értem... Miért lennének a habban a zöldségekből bármik, amikor (legalábbis én úgy tanultam) a húst sokkal előbb kell feltenni, a hab pedig az első "rottyanás"-kor jelenik meg? Zöldség csak utána megy bele, nem is kevéssel.
picur12       2013-01-11 21:54
6.
SubRosa ! A te levesed  egy másik  leves! A fent leírt az igazi, a te fűszereid ettől idegenek!Nem baj, de ez már kreatív m.leves! Lefeljebb még pertezselyem jöhet bele, az utolsó 20 percben.
válasz az 5. kommentre (SubRosa - 01-11)
SubRosa       2013-01-11 20:01
5.
A fűszerek közül én csak egy körömnyi babérlevlet, gyömbért és szerecsendió virágot teszek a bors mellé. Természetesen kerül bele paprika és paradicsom is. A nyagymamám így csinálta, mellé pedig frissen gyúrt cérnametéltet készítet. Hú, de finom vol... tovább »
válasz a 2. kommentre (kerekperec - 01-11)
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.