kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Vízkő, rozsda, zsírfolt? Így tüntesd el örökre!

Vízkő, rozsda, zsírfolt? Így tüntesd el örökre!

Ha a makacs szennyeződéseket a legdrágább tisztítószerekkel sem tudod eltüntetni, ideje természetes szerekhez fordulnod. Íme, a leghatékonyabbak.

Szerző: n. a.

A vízkő, a rozsda, a ruhákon éktelenkedő zsírfoltok és a sarkokban alattomosan megbújó penészfoltok a legszorgosabb háziasszonyok dolgát is megnehezítik.

Az ellenük folytatott harcban hatékony fegyvernek tűnnek a drága, erős vegyszereket tartalmazó tisztítószerek, ám nem minden esetben válnak be.

Így hát mielőtt ezreket költenél el a boltban, hogy beszerezd a reklámokban látható csodaszereket, és egyben kockára tennéd általuk az egészséged, próbálj ki néhány természetes megoldást.

Hatékony fegyverek makacs zsírfoltok ellen

A zsír az egyik legnehezebben eltávolítható anyag, legyen szó textilről vagy éppen a tűzhelyre égett foltokról. Az olyan természetes, mindennap használatos szerek azonban, mint például a babahintőpor, segíthetnek. Ez utóbbi friss zsírfolt esetén jön jól: a sütés közben a ruhádon keletkezett zsírfoltra azonnal szórj babahintőport, és egy vattapamacs segítségével dörzsöld az anyagba. Porold le a felesleget, majd addig ismételd a műveletet, amíg teljesen eltűnik a zsír.

A hintőporral - ha nincs, a szódabikarbóna és a kukoricakeményítő is megteszi - a szőnyegre került zsírt a következőképpen tüntetheted el: fedd be az érintett területet hintőporral, kicsit nyomkodd bele a szőnyegbe, és várj legalább három órát, hogy a por magába szívhassa a zsírt. Ezután egyszerűen porszívózd fel a felesleges hintőport.

A régebbi zsírfoltok esetében az ecet segít: önts belőle egy keveset a foltos részre, majd egy fogkefével alaposan dörzsöld át a foltot.
 

A legjobb praktikák a rozsda eltüntetésére

A rozsda kíméletlenül megtámadja a legtöbb fémből készült tárgyat, eltávolítása pedig nem tűnik egyszerű feladatnak.

Kevesen tudják ugyanis, hogy a legjobb ellenszer szinte minden háztartásban megtalálható, ez pedig nem más, mint az ecet. A rozsdás szerszámokat, konyhai eszközöket egyszerűen áztasd be hígítatlan, 20%-os ecetbe annyi időre, amennyire szükséges. Az ecettel az ablakok, ajtók zsanérjairól is eltávolíthatod a rozsdafoltokat: önts egy keveset belőle az érintett felületre, majd néhány perc múlva dörzsöld le a feloldódott szennyeződést egy durva felületű szivacs vagy egy fogkefe segítségével.
Az ecet mellett az olyan szénsavas folyadékok segítségével is leszámolhatsz a rozsdafoltokkal, mint például a szóda. A berozsdásodott csavarokat, szögeket egyszerűen áztasd néhány órát szódavízben, ezután könnyen ledörzsölheted a szennyeződést. A krómfelületeket is megszabadíthatod vele a rozsdától: az érintett felületre önts szódavizet - vagy, ha lehetséges, áztasd -, majd egy alumíniumfólia-darabbal súrold le a rozsdát.

A kések megmentője egyértelműen a vöröshagyma. Felejtsd el a fém súrolópárnát és az erős vegyszereket, helyettük inkább szúrd a rozsdás kést néhányszor egy nagy vöröshagymába! Addig ismételd meg a műveletet, amíg el nem tűnik az összes rozsdafolt a késről.

Természetes módszerek vízfoltok ellen

A tiszta víz az élet forrása, mégis makacs nyomokat képes maga után hagyni. Ha a fabútoron éktelenkednek vízfoltok, egyenlő arányban keverj el olívaolajat és ecetet, majd egy puha rongy segítségével szálirányban töröld át vele a felületet.

A fényesítést ezután egy száraz, puha ruhával végezd. Ha a bőrbútorokra kerültek vízfoltok, azokat hígítatlan ecetbe mártott szivaccsal távolíthatod el.

A poharak után a bútorokon maradt foltok ellen a fogkrém is hatékony fegyver. Válassz géles fogkrémet, és puha rongy segítségével dörzsölj belőle egy keveset az érintett felületekre. Ezután nedves ruhával töröld át, majd hagyd megszáradni. Végül bútorfénnyel add vissza a felület ragyogását. Ugyanezt hamuval, szódabikarbónával és sóval is végezheted: a választott anyagból egy csepp víz hozzáadásával keverj krémet, majd alaposan dörzsöld át vele a bútoron maradt vízfoltot. Ezután bútorfénnyel varázsolhatod illatossá és csillogóvá az érintett részt.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Még nincs hozzászólás

Egyetlen csodaszerrel kiválthatod a tisztítószereket!

Miért költenél feleslegesen tucatnyi tisztítószerre, ha egyetlen eggyel is tisztán tarthatod a lakást?
Otthon

Lábszagűző csodaszerek 200 forintból - Egyenesen a konyhából!

A megfelelő lábápolás mellett a cipődre is figyelj, csak úgy szabadulhatsz meg a szagoktól.
Otthon
Otthon dokumentumtár
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.