kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Tízezreket spórolhatsz, és fizetned sem kell érte

Tízezreket spórolhatsz, és fizetned sem kell érte
10 csalafinta, rezsicsökkentő konyhai trükk

Apró fortélyok, melyekkel rengeteget spórolhatsz.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: CSER Kiadó

Ahhoz, hogy spórolj a gázon, a vízen vagy épp a villanyon a konyhában, nem kell rögtön takarékos, modern, nem utolsósorban pedig sokszor borsos áron kapható készülékekre váltanod.

Ügyes kis konyhai trükkökkel is több ezer, sőt, akár tízezer forinttal csökkentheted a rezsiszámlát éves szinten. A következőket nagyon egyszerű bevetni: használd mindegyiket!

Négy hasznos tipp sütéshez

A sütőt működés közben csak feltétlenül szükséges esetben nyisd ki. A készülő ételt inkább a készülék átlátszó üvegén keresztül ellenőrizd, ha ugyanis egy bemelegedett sütőt néhány másodpercre kinyitsz, a belsejében a hőmérséklet 20-30 Celsius-fokot is esik.

Jó tudni továbbá, hogy a készüléket már öt-tíz perccel a sütés befejezése előtt ki lehet kapcsolni, így a sütő maradék hőjét kihasználva lesz teljesen kész az étel.

Ha még többet szeretnél spórolni, a sütéshez lehetőleg erre a célra gyártott üveg- vagy kerámiaedényeket használj, jobban magukban tartják ugyanis a hőt, mint a fémedények, emiatt gyorsabban elkészülnek bennük az ételek.

Végül, de nem utolsósorban rendszeresen ellenőrizd a készülék ajtajának tömítését, és szükség esetén cseréltesd ki, így nem áramlik ki a hő, és nem kell még több áramot, illetve gázt használni a sütéshez.

És még hat spórolós tipp főzéshez

Fontos, hogy mindig lefedett edényben főzz, így több mint 20% energiát takaríthatsz meg. Sose tegyél kis fazekat nagy égőre vagy főzőlapra, de nagy fazekat se kis égőre, így érheted el az optimális melegítő hatást.

Megfelelő, azaz jó hővezetésű anyagból készült, egyenes aljú fazekakat használj, ezzel is megspórolhatsz 10-15% elektromos energiát. A nem nyílt lánggal működő főzőlapot, hasonlóan, mint a sütő esetében, már öt-tíz perccel a főzés befejezése előtt kapcsold ki, így az ételt a maradék hő fogja készre főzni, ami 32-55%-os energia-megtakarítást is eredményezhet.

Főzés közben ne pocsékold a vizet és az olajat se: ha egy egész liter vizet felforralsz, amikor csak negyed literre van szükség, akkor 75%-nyi energiát pocsékoltál el. Ha pedig a sütőt - fritőzt - csak a megadott magasságig töltöd meg, a túltöltött készülék nem növeli meg a sütési időt.

Válassz!
Ügyes, spórolós tippek
Aggasztóan magasnak érzed a számlákat? Vesd be trükkjeinket!

Mindig olyan készülékeket használj, melyek mérete arányban áll az elkészítendő étel mennyiségével, a teljesen kihasznált kapacitás ugyanis jelentősen megnöveli az energiafelhasználás hatékonyságát.

Te hogyan spórolsz a konyhában?

Cikkünk Adela Motyková és Karol Vavrovič Konyhák című könyve alapján készült.

Nincs még egy része a lakásnak, amelyik olyan viharos átalakuláson ment volna keresztül az utóbbi időben, mint a konyha. A konyha azonban öregszik és elhasználódik, élettartama átlagosan húsz év. Ennyi idő elteltével érdemes a konyhát átalakítani, korszerűsíteni, valamint alkalmazni a főzést megkönnyítő műszaki és technológiai újításokat. Ebben nyújt segítséget ez a könyv.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Még nincs hozzászólás

Új módszer a magas villanyszámla ellen: mi az a Switcle?

Az újszerű, egyszerű kis eszköz segít, hogy még többet spórolj az áramon. Így működik.
Otthon

Nem kell többé vízdíjat fizetned? Egy megoldás, amin érdemes elgondolkozni

Már a háztartásban is hasznosítható az esővízgyűjtő rendszer.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.