kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Szilikon sütőforma veszélyei

Olcsó, jó sütni vele, de veszélyes is lehet: erre figyelj a biztonságodért!

Egyre többen használják, nagyon nem mindegy azonban, hogyan. Ezekre nagyon figyelj!

Forrás: Femina.hu

A szilikon sütőformákat nem véletlenül használják egyre többen és egyre szélesebb körben, számtalan előnyük közé tartozik például, hogy a hőt és a hideget egyaránt jól viselik, ellenállóak, könnyen lehet tisztítani őket, és tapadásgátló felületüknek köszönhetően nincs szükség külön olajozásra.

Változatos formákban kaphatóak, nem utolsósorban pedig egy mozdulat kivenni belőlük a süteményeket és más ételeket, ugyanakkor nem árt felhívni a figyelmet arra sem, hogy használatuk közben mennyire fontos betartani bizonyos szabályokat.

Veszélyes is lehet?

Ahogy arról korábban is írtunk, egy virág formájú szilikon sütőforma esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih a túl magas szervesillóanyag-tartalom miatt a termék forgalomból történő kivonását kezdeményezte, és arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy ha található otthonukban az adott termékből, azt élelmiszerekkel való érintkezésre ne használják.

Ennek oka az volt, hogy míg a vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, az adott termék esetében ez a kockázat fennállhatott. A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát magas hőmérsékleten végezték, a hatóságok által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban a hírek megjelenésének idején még nem volt ismert.

Nem megfelelő használat vagy kétes eredetű, nem megfelelő termék esetén előfordulhat, hogy a szilikonokból az élelmiszerbe átjutnak bizonyos anyagok: a Nébih szerint ezek legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe juthatnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

Így használd biztonságosan

Ahhoz, hogy mindezt elkerüld, nagyon fontos, hogy megbízható helyről származó terméket vásárolj, amivel kapcsolatban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet, hogy a szilikon sütőformák csak használati, kezelési útmutatóval forgalmazhatóak, a magyar nyelvűnek pedig meg kell egyeznie az idegen nyelvűvel.

Felhívják a figyelmet, hogy az egyes gyártókhoz, termékekhez eltérő utasítások tartozhatnak, melyeket nagyon fontos betartani. Ha egy adott terméket például csak a 220 fokos sütőbe lehet betenni, semmiképp se lépd ezt túl. A termék csomagolásának mindemellett tartalmaznia kell azt az európai uniós piktogramot - kattints ide, és nézd meg -, mely az élelmiszerekkel való érintkezésre szánt termékekre kerül.

Jellemző, hogy a szilikonformák 220-260 Celsius-, illetve -25-től -60 Celsius-fokig hőállóak, ezt jelzik is az adott termék útmutatójában, és mindig be kell tartani. A formát nem szabad megsérteni, megvágni késsel, emellett a sütőben és a mikrohullámú sütőben is távol kell tartani a közvetlen hőforrástól, például a grillezőrácstól, gázsütőben pedig a lángtól. Tisztításuk során a biztonságos alkalmazhatóság érdekében nem szabad erős mosogatószert használni, illetve tilos úgynevezett dörzsiszivacsot használni a felületükön.

Még nincs hozzászólás

Szellőztetés télen

Megmutatjuk az egyetlen biztos módszert, ami a fűtésszámlát sem emeli az egekbe.
Otthon

Vízköves bojler

Ha nem figyelsz oda rá eléggé, hihetetlen magas villanyszámlát kaphatsz.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.