kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Szaporodnak a NAV-nál a feljelentések

Bárkit feljelenthet a NAV-nál a szomszéd, ha ezt csinálja otthon
Nem csak albérlet miatt

Egyre többen jelentik fel szomszédaikat.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

Ahogy arról korábban mi is több alkalommal írtunk, korántsem ritka, hogy a NAV az eltitkolt jövedelmek felderítése, ezáltal pedig a gazdaság kifehérítése és a költségvetés bevételeinek növelése érdekében a lakossági, közérdekű bejelentésekre alapoz a véletlenszerű ellenőrzések mellett.

Az adóhivatal különösen nagy hangsúlyt helyez minderre a lakáskiadások terén, azonban egyre jellemzőbb, hogy nemcsak emiatt hívják fel a figyelmüket a lakástulajdonosokra.

Bárki tehet bejelentést

Közérdekű bejelentést a NAV felé bárki tehet, ráadásul akár elektronikusan is, anélkül, hogy a bejelentő megadná a nevét vagy akár a lakcímét, bár érdemes tudni, hogy névtelen bejelentés esetén a hatóságnak nem kötelessége kivizsgálni az esetet.

A bejelentő neve, illetve más adatai azonban akkor sem hozhatóak nyilvánosságra annak hozzájárulása nélkül, ha megadta őket, az adóhatóságot ugyanis minden adatra vonatkozóan titoktartási kötelezettség terheli. Ugyanez igaz visszafelé is, tehát a bejelentő sem kaphat információt az ügy kimeneteléről.

Nemcsak az albérletek miatt szólhatnak a NAV-nak

A magyar lakosság körében az utóbbi időben egyre népszerűbbnek számítanak a lakossági bejelentések, melyek korántsem csak az albérletkiadásokat érintik, de például az otthon kialakított illegális üzletekre is előszeretettel hívják fel az adóhatóság figyelmét, gyakran tesznek például közérdekű bejelentést - hogy csak néhányat említsünk - illegális fodrászat, illegális oktatás vagy éppen illegális italkimérés, zugkocsma működtetése esetén.

Súlyos ára lehet a rosszindulatnak

Bár a bejelentések száma évről évre szaporodik, nagyon fontos tudni, hogy komoly ára lehet annak, ha valaki rosszindulatból, rosszhiszeműségből, nem megalapozottan tesz bejelentést, ha ugyanis bebizonyosodik, hogy a bejelentő rosszhiszeműen járt el, és ezzel bűncselekményt vagy szabálysértést követett el, vagy másnak kárt vagy jogsérelmet okozott, eljárás indulhat ellene.

5 hozzászólás
MZ/X_2       2016-01-26 18:04
6.
Idézet a "Tanú" című filmből: "Ez egy komoly névtelen feljelentés volt... géppel írva." Nagyon nem szeretném, hogy azok az idők visszajöjjenek!
pekő       2016-01-26 12:41
5.
" ha valaki rosszindulatból, rosszhiszeműségből, nem megalapozottan tesz bejelentést, ha ugyanis bebizonyosodik, hogy a bejelentő rosszhiszeműen járt el, és ezzel bűncselekményt vagy szabálysértést követett el, vagy másnak kárt vagy jogsérelmet okozo... tovább »
szultankam       2016-01-22 13:17
4.
Nincsenek munkahelyek,nincs elég bevétel, termelés sincs,valamivel pótolni kell Ráadásul várható lesz 50ezer felszabadult munkaerő, a minisztériumok háttérinzményeinek megszüntetése miaatt,mi lesz itt te jó ég.

Menekülttáborok a világban

Nézd meg képeken, milyen körülmények között él a menekültek jelentős többsége!
Otthon

Tíz lakás, tíz élet - fotósorozat

Ugyanolyan lakás, más-más élet, más-más történet. Ezeket a képeket érdemes megnézned!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.