kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

3 strapabíró, gyönyörű növény balkonra

3 strapabíró, gyönyörű növény balkonra

Ne aggódj amiatt, hogy tapasztalatlan kertész vagy! Válassz strapabíró, könnyen kezelhető növényeket, így a te erkélyed is zöldbe borul.

Szerző: W. W., H. H.
Forrás: Femina.hu

A balkon- és terasznövények legnagyobb sikere kétségkívül abban rejlik, hogy a városi környezetbe is zöldet csempésznek, méghozzá viszonylag kis területen. Legyen szó az ablakpárkányra helyezett ládáról, a teraszajtó melletti függőkosarakról vagy növénytartókról, a bennük élők közelebb hozzák a természetet a lakóterekhez, ráadásul ott is helyet kaphatnak, ahol a természet nem tud igazán kibontakozni. Csempéssz az erkélyedre egy keveset te is a természetből a következő gyönyörű növények segítségével! Dekoratívak, könnyen kezelhetőek, ráadásul rendkívül strapabíróak.

Bearanyozza a balkont: balkon aranya

A farkasfog néven is ismert balkon aranya egyszerűen nélkülözhetetlen az erkélyeken, hosszan lecsüngő, sárga virágokkal borított ágaival szinte bearanyozza a balkont. A margitvirágok csoportjába tartozó növény Mexikóban és Dél-Arizonában őshonos, az egyik legélénkebb és legdúsabban virágzó balkonnövény, de nagy előszeretettel ültetik függőkosarakba is. A balkon aranya szárnyasan összetett, bolyhos aljú, középzöld levelekkel rendelkezik.

A növény központi részéből többszörösen elágazó hajtások tucatjai nőnek ki, ezek tetején helyezkednek el az aranysárga, hegyes szirmokból álló, édeskés illatot árasztó virágok.

Hogyan tartsd?

A balkon aranya kedveli a napot, érdemes ezért az erkély napsütötte részén otthont találni számára. Az aranyszínű virágok tömege május és október között jelenik meg, csüngő hajtásaik így egész nyáron napsütötte virágzuhataggá változtatják a balkonládákat és a függőkosarakat. Az elhervadt virágok helyén bármiféle gondozás nélkül újak jelennek meg. Könnyű tartani, de kánikulában kis odafigyelést igényel, mert a kiszáradt talaj nem tesz jót neki. Tápoldatozni hetente érdemes.

Apró csengettyűk sokasága: harangvirág

A gyönyörű növény kecses virágai apró csengettyűkre hasonlítanak, ezért kapta hétköznapi és botanikai nevét, a Campanulát, ami latinul harangot jelent. A növény szív vagy lándzsa alakú levelekkel rendelkezik, némelyik változatot sűrű szőr borítja. A virágok csillag alakúak is lehetnek, színüket tekintve pedig kékek, bíborszínűek, fehérek vagy rózsaszínek.

15 csodálatos növény a balkonra
15 csodálatos növény a balkonra
Igénytelen, de gyönyörű szobanövényekEzek a legfinomabb illatú növények15 érdekes tény a tulipánokrólA 15 legveszélyesebb szobanövényVarázslatos tavaszi dekorációk a lakásba14 látványos hangulatvarázsló ötlet az erkélyreÍgy dobd fel a nappalit fillérekből!Szívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnek7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 tárgy, amit tilos a hálószobában tartani: igazi kapcsolatrombolók

A fajtáktól és a változatoktól függően május és szeptember között virágoznak. A harangvirágok 10-100 centiméter magasra nőnek, de az alacsonyabb változatok - például a dalmát harangvirág - mutatnak jobban a teraszon.

Hogyan tartsd?

A harangvirág viszonylag igénytelen, tartása könnyű. Kedveli a napos, félárnyékos fekvést, illetve a jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talajt. Nem kedveli viszont a túlöntözést, ezért csak óvatosan locsold. Jó, ha az elvirágzott részeket rendszeresen eltávolítod.

Egy elegáns szépség: kanálajak

Ha kedveled a lazán elterülő virágú, kecses növényeket, akkor válaszd a kanálajkat. Elegáns, lecsüngő hajtásai kitűnően érvényesülnek erkélyládákban és függőkosarakban. A Dél-Afrikából származó növény növekedése kompakt és bokros, magassága pedig átlagosan 30 centiméter. A sűrű, sötétzöld, csillogó levelekből álló rozettákból hosszú hajtások emelkednek ki. Mindegyik hajtáson számos rózsaszín vagy lilásrózsaszín, sárga és zöld torokkal ellátott, alul két sarkantyúban végződő virág nő.

Hogyan tartsd?

A kanálajak erőteljes növekedésű növény, megfelelő gondozással egész nyáron élvezheted a virágait. A növény teljes napon fejlődik a legjobban.

14 látványos hangulatvarázsló ötlet az erkélyre
14 látványos hangulatvarázsló ötlet az erkélyre
A 15 legnagyobb lakberendezési hibaÍgy újítsd fel a nappalit 10 ezer forintbólGyönyörű, romantikus hálószobákMinden idők legnevetségesebb lakberendezési stílusaiA tökéletes hálószoba a 12 csillagjegy szülötteinek13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásbanLátványos ötletek apró étkezőkbe7 lakberendezési baki, amitől kisebbnek látszik a lakásFilléres trükkök a fürdőszobábaLátványos ötletek apró konyhákba

Fontos számára a rendszeres vízellátás, de ahogy a kiszáradását, úgy a túlöntözését is érdemes kerülni. Időnként vágd vissza az elszáradt hajtásokat, hogy serkentsd az új virágok kifejlődését.

A kanálajak virágait ne társítsd robusztusabb virágú növényekkel. Megfelelő társa például a kék százszorszép, a kék szulák, a sárga virágú szépecske vagy a kúszó rézvirág.

Cikkünk a Balkon- és terasznövények című könyv alapján készült.

Még nincs hozzászólás

3 könnyen kezelhető növény, ami virágba borítja az erkélyt

Ha tartozik erkély a lakásodhoz, a következő könnyen tartható növényekkel virágba boríthatod.
Otthon

A 3 legszebb árnyékkedvelő növény a balkonra

Nem éri elég nap az erkélyed, de nem szeretnél lemondani a növények látványáról? Ültess árnyékkedvelőket!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.