kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Így spórolj tízezreket!

Így spórolj tízezreket!
7 extra pénztárcakímélő tipp

A te pénztárcában is alig van már? Akkor itt az ideje a számlák felére csökkentésének, és az ingyen krémek beszerzésének. Hogyan? Eláruljuk!

Szerző: Virág Nikolett

Bizonyára hallottad már azokat az általános spórolási tippeket, hogy fogmosás közben zárd el a csapot, kádfürdő helyett a zuhanyozást válaszd, főzés közben pedig fedd le az edényt, komposztálj, és fogyassz szezonális élelmiszert.

Érdemes ezekhez tartani magad, ám ezen kívül még számtalan praktikus, ugyanakkor energiatakarékos és pénztárcakímélő ötlet létezik. Például a következő nyolc.

Papírtörlő helyett mikroszálas kendő

Ugye, kényelmes a konyhában a papírtörlő? Szerintünk is, de egyáltalán nem környezetbarát. Helyette javasoljuk a mikroszálas törlőkendők használatát, amelyek egyrészt magukhoz szippantják a port, másfelől elég bedobni a mosógépbe, hogy újra és újra használhasd. Tévé tisztítására ugyanúgy kiváló, mint fabútorra vagy éppen csempére. Pénztárcabarát, elég ugyanis egyszer megvenni. És hogy melyik a kedvencünk? Egyértelműen a Zepter magic mikroszálas törlőkendője, amely ráadásul csupán 1000 forintba kerül.

Narancsbőr elleni krém szinte ingyen

Eddig kidobtad a kávézaccot? Pedig felhasználható! Ha van egy kis időd, szerezz be egy szappantároló dobozkát, a meglévő régi krémes szappanok maradékát melegítsd fel annyira, hogy a massza gyúrhatóvá váljék, add hozzá a kávézaccot, majd öntsd bele a tálkába. Fedd le, és napok múlva kész az új bőrradír, amely többek között hatékony ellenszere a narancsbőrnek is. Kételkedsz? Nézd csak meg a legtöbb méregdrága, cellulitisz elleni krém összetevőit...

Szójagyertya a tiszta levegőért

Nem ismered? Pedig olcsó, sokáig tart, finom illatú és 100%-ig természetes, ráadásul akár te is elkészítheted. A hagyományos gyertyák paraffin alapúak, tehát kormot és füstöt bocsátanak ki, ami nagy mennyiségben káros. Ezzel szemben a szójababból készült gyertyák sokkal tisztábbak, és a levegő sem válik nehézzé tőlük.

Drága tisztítószerek helyett

Segít a természet, ha sokallod a hatékony, de drága tisztítószerekre szánt összeget. A só például ugyanúgy jó a vesszőből font tárgyak, bútorok tisztítására, mint a porcelán fényesítésére.

A fabútorok hatékonyan ápolhatók olívaolajjal és citrommal, a fakó bőrbútorokon a lenolaj segít, mentafőzettel pedig kellemes illat teremthető a lakásban. Vízköves felületekre nagyanyáink is az ecetet ajánlják, de ugyanez vonatkozik a szódabikarbóna és a víz elegyére.

Hogy hogyan tudod a leghatékonyabban használni a természet csodaszereit? Kattints ide, és ismerkedj meg a szódabikarbóna, az ecet és a citrom másik oldalával!

Kapcsold ki, de teljesen!

Bizonyára te is gyakran hagyod alvó vagy készenléti állapotban a komputert, a televíziót, videót, DVD-lejátszót, telefontöltőt. Gondoltad volna, hogy így is "eszik" az áramot? Spórolj a számlákon egy igen egyszerű mozdulattal: kapcsold ki teljesen őket! A következő havi számlán látni fogod a változást. Mindemellett pedig érdemes energiatakarékos izzókra váltanod

Szelektív hulladékgyűjtés, sokadjára

Egyesek számára a szeletív hulladékgyűjtés fáradságos művelet. Külön a papír, a műanyag flakon, az üveg, a fém, az elektronika, a gyógyszer, valamint a vegyes hulladék.

Ám ha órákat tudsz áldozni bevásárlásokra, akkor annak az időnek a töredékét a környezeted megóvására is fordíthatod. Ezeket az anyagokat újrahasznosítják, így csökkentik a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét, és ugye, te sem szeretnél szemét mellett élni?

Ha érdekel, hogyan hasznosítják újra az üveget, a műanyagot, vagy éppen a papírtermékeket, akkor kattints ide!

Papírszalvéta helyett elegánsan

Sok kicsi sokra megy, szalvétára pedig szükség van. Miért ne mosnád ki azokat is? Válassz puha szalvétakendőket, amelyeket egyrészt te is megvarrhatsz, másrészt elég csak kimosni őket, ráadásul elegánsabbak a papírszalvétánál.

Vendégségben manapság kuriózum a szalvétakendő, ahogy azt csak a legelegánsabb éttermekben tapasztalhatod. Csempéssz az étkezőbe egy csipetnyi, környezetbarát luxust!

Még nincs hozzászólás

Így spórolj a fűtésszámlán!

Néhány okos kis szerkentyűvel akár az új télikabátod árát is megspórolhatod a fűtésszezonban anélkül, hogy egy pillanatig is fagyoskodnál.
Otthon

3 konyhai eszköz, amivel tízezreket takaríthatsz meg

A mai energiaárak mellett nem árt odafigyelned arra, hogy mennyi áramot, gázt és vizet használsz.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.