kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Nemzeti Otthonteremtési Közösségek

3 millió forint támogatás járhat a magyaroknak az államtól: indul a nok!
Tényleg pilótajáték?

Komoly támogatást jelenthet, de nem véletlenül támadják.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina/MTI

Az országgyűlési képviselők 2016. március 17-én 113 igen szavazattal, 46 nem ellenében, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatát a nok-ról, vagyis a nemzeti otthonteremtési közösségekről.

A Fidesz szerint a nok rendszere 3 millió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni, a rendszer célja továbbá véleményük szerint az új lakások építésének ösztönzése.

Hogy működik, és mekkora támogatást jelent?

A parlament döntése szerint a nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben, az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget pedig a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint tízéves futamidő alatt.

A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, melynek mértéke a befizetési kötelezettség 30%-a, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Ez egy évben legfeljebb 300 ezer forintot jelenthet, ami tíz év alatt elérheti a 3 millió forintot is.

Mire lehet fordítani?

A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, az új lakóingatlan szerződéses értéke pedig 10 millió és 40 millió forint között lehet. Ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie. Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

A közösséget egy szervező cég működteti, és az kezeli annak vagyonát is. A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, melynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Egy szervező több közösséget is működtethet, melyért a tagok szervezési díjat fizetnek. Mindehhez a Magyar Nemzeti Bank fogja az engedélyeket megadni, és a cégek tevékenységét is ellenőrzi.

Mi az a sorsolás?

A nok az állami támogatás tekintetében hasonlóan működik, mint a lakás-takarékpénztárak, vannak azonban lényegi különbségek. Az elfogadott javaslat alapján a szervezők saját szabályzatuk szerinti rendszerességgel tartanak nyilvános kiválasztást. Itt választják majd ki azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére. A nyilvános kiválasztásnak két módja lehet, a licit és a sorsolás. A szervező ezek egyikét, vagy egyszerre mindkét módot is választhatja.

A licitáláskor azok szerezhetnek elsőbbséget, akik 20%-nál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezésidíj-fizetést vállaltak, és azt teljesítették is. Amennyiben több tag azonos mértékű előtakarékossági befizetést és szervezésidíj-fizetést teljesített, közöttük sorsolással döntenek a kiválasztásról. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a többiek ne jutnának lakáshoz tíz éven belül, a sorsolás csupán a sorrendet határozza meg.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb 15 évig tart. Az új lakóingatlant vásárolni szándékozó természetes személy, aki a közösség tagjává kíván válni, előzetes megállapodást köt a szervezővel. Ebben egyebek között nyilatkozik arról, hogy tudomásul veszi, a közösségbe történő befizetéseire az OBA kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Államilag legalizált pilótajáték?

Nem véletlen, hogy a nok-ról szóló javaslat a napokban igen nagy port kavart, köszönhetően többek között annak, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalta a Ház, szerdán terjesztette be a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, és csütörtökön már szavaztak is róla.

Az ellenzéki pártok egyöntetűen nemmel szavaztak a javaslatra. A Demokratikus Koalíció szerint a nok egy olyan államilag támogatott piramisjátékot jelent, melyben a gyanútlan csatlakozókat senki nem védi meg.

A javaslatot az MSZP is úgy értékelte, hogy személyre szabott, pilótajátékra hasonlító törvényjavaslatot nyújtottak be, amit családtámogatás köntösébe bújtattak, az pedig, hogy 24 órán belül erőszakolják át a parlamenten a szabályozást, azt jelentheti, hogy a javaslat nem a családok, a magyar emberek és az építőipar, hanem egy jól meghatározott, kivételezett érdekcsoportot és vezetőit szolgálja. Fontosnak tartották hangsúlyozni továbbá, hogy a törvény szerint csak egyetlen garanciája van annak, hogy a pénz nem tűnik el, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, melynek az orra előtt tüntettek el 220 milliárd forintot a Quaestor-ügy során is.

Az LMP fogyasztói csoportnak nevezte a nok-ot, ás rámutatott arra, hogy a vásárlói klubok működtetői a legkiszolgáltatottabbak gátlástalan kisemmizését célozzák. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja is úgy véli, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló javaslattal a Fidesz lényegében egy újabb Quaestort fog felépíteni, és hasonlóan fogalmazott a Jobbik is, államilag legalizált pilótajátékot, illetve Questor kettőt emlegetve, valamint, hogy a szervezőkre vonatkozó előírásoknak mindössze két cég felel meg, melyeket ugyanazon tulajdonosi kör birtokolja. Az ellenzéki pártok hasonló véleményen vannak azzal kapcsolatban is, hogy garanciákat várnak a visszaélésekkel szemben.

Még nincs hozzászólás

Albérlet költségek - Kinek kell fizetni

Van, amit tudnod kell, hogy ne tehessenek meg, vagy fizettessenek ki veled bármit.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.