kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Mosóparfüm: a hosszan illatozó, puha ruhák titka

Mosóparfüm: a hosszan illatozó, puha ruhák titka

Ha mosószerek helyett mosódiót használsz, az öblítők helyett pedig mosóparfümöt, végleg elbúcsúzhatsz a bőrproblémáktól.

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu

Sokan el sem tudják képzelni a mosást öblítőszer nélkül, hiszen az öblítő az, ami puhává és illatossá teszi a ruhát, megkönnyíti a vasalást, és antisztatizálja a műszálat tartalmazó darabokat. Csakhogy ezeknek a népszerű termékeknek az előnyös hatásai többek között olyan összetevőknek is köszönhetőek, melyek egyáltalán nem bőrbarátok, az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat váltanak ki, bőrszárazságot, kiütéseket okoznak.

Ezek az anyagok ráadásul többszöri mosás után távoznak csak a ruhákból. Ha természetesebb megoldást keresel, de nem akarsz lemondani az öblítők nyújtotta illatról és puhaságról, próbáld ki a mosóparfümöt!

Természetesen illatos ruhák

A mosóparfümök az illóolajokhoz hasonlóan hosszan tartó, kellemes aromával ölelik körbe a ruhákat, ráadásul teljes mértékben természetesen. Nem tartalmaznak allergizáló, irritáló anyagokat, csupán biológiailag ellenőrzött, természetes emulgeálószert. Utóbbi feladata, hogy biztosítsa az olaj és a víz keveredését. Ennek köszönhetően a mosóparfümök illata mosás után is megmarad a ruhákon, anélkül, hogy olajfoltok keletkeznének az egyes ruhadarabokon - ahogy ez az illóolajok használatakor könnyen megeshet.

Az öblítőszerek természetes alternatívája erős koncentrátum, melyből csupán néhány cseppet kell a ruhákhoz adni a mosás előtt, így egy 100 ml-es flakon tartalma akár száz mosáshoz is elegendő. Többféle illatban kapható, a bioboltokban és zöld háztartási üzletekben csomagban, de egyesével is megvásárolhatod.

Gazdaságos megoldás
A mosóparfüm ára forgalmazótól függően eltérő lehet. Van, ahol nyolc különböző illatú, egyenként 10 ml-es kiszerelésű parfümöt adnak egy csomagban - ez összesen közel 800 mosásra elegendő -, ennek ára 2600 forint körül alakul, de találtunk 250 ml-es kiszerelésben is parfümöt 4500 forintért.

Hogyan használd?

Mivel a mosóparfüm nagyon erős koncentrátum, csupán kis mennyiség is elég belőle ahhoz, hogy a ruhák még sokáig illatozzanak a mosás után.

Egy adag ruhához elég 10-20 cseppet adnod, de, ha intenzívebb aromákra vágysz, 25-30 cseppet is adagolhatsz - ennél többet azonban nem érdemes. A mosóparfümöt a mosógép öblítőrészébe kell csepegtetni, de kézi mosáshoz is használhatod, a mosóvízhez adva.

A mosógéped állapota lényeges

Ha a nagyobb adag ellenére sem érzed elég intenzívnek a mosóparfüm illatát, vagy egyáltalán nem olyan aroma az eredmény, ami tetszene, annak két oka lehet. Egyrészt általában más jellegű a tömény parfüm üvegből áradó illata, mint a ruhákon, ráadásul az illatot a mosáshoz használt mosószer is befolyásolhatja. Érdemes ezért első alkalommal kisebb kiszerelésű parfümöket venned többféle illatban, majd addig kísérletezni, amíg megtalálod a neked tetsző típust.

Másrészt lényeges a mosógéped állapota is, ha ugyanis az öblítőtartály tele van a korábban használt öblítőszer vízköves, penészes maradványaival, akkor a parfüm illata amellett nem fog érvényesülni. Mielőtt tehát használni kezdenéd, alaposan tisztítsd ki a mosógéped - ehhez üresen futtass le úgy egy 90°C-os programot, hogy előtte egy flakon trisót szórsz a dobba.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
13 hatékony folttisztítóTermészetes tisztítószerek a konyhábólEzért fogy el a fizetésed!7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!Túl párás a lakásod?7 bevált módszer a kiadások csökkentésére10 dolog a lakásban, ami tartós allergiát okozhat10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban14 filléres csodaszerA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nem csak mosáshoz jó

Bár elsősorban az öblítők helyettesítésére használják, a mosóparfümnek nem csak a mosásnál veheted hasznát.

A szárítandó ruhákat is illatosíthatod a segítségével úgy, hogy egy anyagdarabra cseppentesz a parfümből, és azt teszed a szárítógépbe. A szekrényben lévő ruhák friss illatát is hasonló módon őrizheted meg. Sőt, ezzel a módszerrel az autódat is illatosíthatod, és a WC-illatosítókat is elfelejtheted.

Még nincs hozzászólás

A 3 legjobb mosószer fekete ruhákhoz

A fekete ruhák különleges gondoskodást igényelnek. Segítünk, hogy kedvenc darabjaid ne fakuljanak ki idő előtt.
Otthon

Így lesznek ragyogóan fehérek a szürke ruhák - Filléres csodaszerekkel

A fehér ruhák egy idő után beszürkülnek, ám csak akkor, ha nem veted be nagyanyáink csodaszereit!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.