kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Közös költség tartozás - Jelzálogjog bejegyzése

Tilos ezt tennie a közös képviselőnek, ha a közös költséggel tartozol
Komolyabb változásról van szó

Ez lett az új szabály.

Forrás: Femina/MTI

Ahogy arról korábban is írtunk, a közös költséggel való elmaradás komoly következményeket vonhat maga után, nevezetesen bizonyos esetekben akár jelzálogjogot is bejegyezhetnek miatta az adós ingatlanjára, fontos azonban tudni, hogy az ezzel kapcsolatos szabályok, legalábbis azok egyes részletei mára megváltoztak.

A Magyar Közös Képviselők Egyesülete, vagyis a MAKKE idén január végén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megváltozott a közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzések eljárási rendje, így ezután csak akkor lehet jelzálogjoggal biztosítani a társasházi közösköltség-tartozást, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható.

Már jogerős bírósági ítélet kell a jelzálog bejegyzéséhez

A közlemény szerint a peres eljárás eredményeként csak jogerős bírósági ítélet, megnyert per után lehet jelzálogjogot bejegyezni, így megszűnt az a mód, ami lehetővé tette a társasházkezelőknek a szervezeti és működési szabályzatban foglalt felhatalmazás alapján a jelzálogjog-bejegyzések megindítását.

Az egyesület szerint az új szabályozás zökkenőmentes alkalmazása érdekében gyorsabb eljárásokra lesz szükség, ha ugyanis az eljárások nem gyorsulnak fel, akkor egy-egy társasház esetében a közösköltség-tartozás behajtása nagyon sok időt vehet igénybe.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a közös képviselő nem figyel a változásokra, a nem fizető tulajdonosok kerülhetnek előnyösebb helyzetbe.

A tájékoztatás szerint a jogszabályváltozás lehetőséget ad arra is, hogy a hátralékos tulajdonos magánokirati formában kiadott nyilatkozatban ismerhesse el tartozásának mértékét, jogszerűségét és fennállását. Az egyesület azonban úgy véli, ez a lehetőség gyakorlatilag érvényesíthetetlen.

A MAKKE közölte azt is, hogy ha fennáll a lehetőség, hogy nem térül meg a közösköltség-tartozás, akkor azt javasolják, hogy miután eredménytelenül lejárt a fizetési felszólítás, haladéktalanul induljanak meg a fizetési meghagyásos eljárások, és azok jogerőre emelkedése után nyomban jelzálogbejegyzéssel legyen biztosítva a követelés, tekintettel arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás jogerős lezárása előfeltétele lett a jelzálogjog bejegyzésnek.

5 hozzászólás
solymikata       2016-02-19 09:10
6.
Nagy tévedésben vagy azt hiszem. Nem megszüntették ezt a lehetőséget, hanem nagyobb kontroll alatt tartják.
válasz a 4. kommentre (Lengyel - 02-18)
agyas       2016-02-18 14:52
5.
És mit old meg a jelzálog,nem adhatja el úgy,hogy nem rendezi az adósságát,de élete végéig maradhat a lakásában és nem fizet,itt nálunk van olyan 4 millióval tartozik és semmi sem történik,Az árverezés az ami biztosítja a tartozás lerovását!
Lengyel       2016-02-18 10:04
4.
A közös képviselő eddig se tolhatott kontroll nélkül jelzálogot az ingatlanra! Ezután pedig a nemfizető élősködők korlátlanul élvezhetik majd a helyzetet, miközben a többi, eddig is rendesen fizetőt az idióta új törvénnyel arra kötelezik, hogy fizes... tovább »

Figyelmeztető táblák a betörőknek

Ha meglátják a következőket, talán kisebb lesz a betörések valószínűsége.
Otthon

Vagyonnyilatkozatok 2016 - Ingatlanok

Nyilvánosságra kerültek a friss vagyonnyilatkozatok.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.