kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

3 igénytelen szépség kezdő növénytartóknak

3 igénytelen szépség kezdő növénytartóknak

Ha tavasszal a lakásban is szívesen látod a szép zöld szobanövényeket, de nem állsz profi növénytartó hírében, a következő szépségek neked valók!

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu
2009.04.14.

A tavaszi napsütés, a lengedező szellő és az újraéledő természet csodás színei olyannyira üdítőek, hogy az ember legszívesebben az egészet összecsomagolná, és csak a lakásában bontaná ki. A dolog szinte kivitelezhetetlen, néhány csodálatos szobanövénnyel azonban az otthonodba is becsempézheted a tavasz ízét. Ha pedig attól félsz, tudás és gyakorlat hiányában csak elpusztulnának a növények, válassz az alábbiak közül!

Egy kedves kis pozsgás: majomkenyérfa

Faként ismert, de ne aggódj: a majomkenyérfa házi változata kis lakásokban is elfér. A latin nevén Crassulaként emlegetett növény a pozsgás nemzetség tagja vaskos törzzsel és szabályos koronával.

A pozsgások közismert jellemzője, hogy viszonylag jól tűrik a szárazságot - csupán bizonyos időszakokban kell egy kicsit jobban odafigyelni rájuk -, ezért kezdő növénytartóknak, vagy elfoglalt növénykedvelőknek kifejezetten ajánlhatók.

Hogyan tartsd?

A majomkenyérfát tanácsos olyan talajba ültetni, amely megfelelő mértékben képes átereszteni a vizet. Ez utóbbiból azonban csak az év tavasztól őszig terjedő időszakában kell többet adni neki akkor, amikor úgy érzed, a földje kezd kiszáradni. A téli, hűvösebb hónapokban elegendő egy-két havonta locsolgatni. Ha azt szeretnéd, hogy jól érezze magát a lakásodban, lehetőleg tartsd az ablakpárkányon, jó időben pedig - ha lehetőséged van rá - tedd ki a szabadba, hogy élvezhesse a friss levegőt. Ezt akár virágokkal is képes meghálálni.

A hőmérsékletigénye a vízigényéhez hasonlóan változó: nappal a melegebb, éjszaka a hűvösebb hőmérsékletet kedveli. Télen a hűvösebb levegő sem zavarja: még az 5-10°C-os levegő sem árt neki.

Igénytelen, de gyönyörű szobanövények
Igénytelen, de gyönyörű szobanövények
15 csodálatos növény a balkonraEzek a legfinomabb illatú növényekA 15 legveszélyesebb szobanövény15 érdekes tény a tulipánokról7 lakberendezési baki, amitől kisebbnek látszik a lakásÍgy dobd fel a nappalit fillérekből!10 dolog a lakásban, ami tartós allergiát okozhatVarázslatos tavaszi dekorációk a lakásbaSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnek7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!

Kicsi, de erős: ráncos törpebors

A különleges névvel illetett ráncos törpebors a törpebors-fajok legismertebb és egyben talán legnépszerűbb tagja. Lassú növekedésű, nyugodt kis növényke, amely könnyen gondozható, jól érzi magát lakásban, sőt akár palackkertben is tartható.

Jellegzetes leveleiről ismerhető fel leginkább, melyek szív alakúak, különleges ráncokkal rendelkeznek, és tömött bokrot alkotnak. Egérfarokra emlékeztető, fehér virágfüzérei pedig céltudatosan emelkednek a levelek fölé.

Hogyan tartsd?

A törpebors, amely jól mutat tálban elrendezve, de palackkertben is, nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, ha azonban világos vagy félárnyékos helyen találsz számára helyet, meghálálja. Nem tartozik az igényes fajták közé: napfény helyett sokszor a fénycsövekkel is megelégszik. A kellemes, meleg szobahőmérsékletet kedveli, 15°C-nál hűvösebb helyen ezért nem tanácsos tartanod. A legjobb, ha a fürdőszobában rendezed be az otthonát, egy kaviccsal és vízzel töltött tálon, a párát és a nedvességet egyszerűen imádja.

Öntözni azonban csak mértékkel szabad: hagyd, hogy egy kissé kiszáradjon a talaja, azt viszont ne várd meg, hogy maga a növény is érezze ezt és elhervadjon. Ha megóvod a hirtelen huzattól, és nem öntözöd túl, garantáltan sokáig díszíti majd az otthonodat.

14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint
14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint
14 tárgy, ami elhozza a boldogságot7 tárgy, amit tilos a hálószobában tartani: igazi kapcsolatrombolókA 15 legnagyobb lakberendezési hibaKépeken 8 látványos ötlet a tökéletes fürdőszobáértÍgy újítsd fel a konyhát a legegyszerűbben: 15 látványos ötlet13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásbanÍgy használd a színeket a lakásban!Látványos ötletek apró étkezőkbeMinden idők legnevetségesebb lakberendezési stílusaiÍgy újítsd fel a nappalit 10 ezer forintból

Egy extravagáns fajta: szarvasagancspáfrány

A páfrányok talán legelőkelőbb tagja a szarvasagancspáfrány, amely eleganciáját elsősorban különleges formájú leveleinek köszönheti. Szinte önfenntartó növény: ausztrál őshonos rokonai a barna levelekkel kapaszkodnak a fák ágaiba, és azokkal gyűjtik össze a növény számára szükséges szerves törmelékeket. A növény a nevét a levelekről kapta, amelyek leginkább egy szarvas agancsához hasonlítanak mind formájukban, mind pedig a felületüket borító ezüstös csillószőrök tekintetében.

Hogyan tartsd?

A szarvasagancspáfrány leginkább laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, ha azonban kedvezni akarsz neki, a földbe keverj némi tőzeget is. A lakás világosabb részén helyezd el, de ügyelj rá, hogy közvetlen napfény ne érje. A szoba hűvösebb sarkainak hőmérséklete a legmegfelelőbb számára, nyáron 20-22°C-ot, télen a 16-18°C-ot szereti. A víz tekintetében sem tartozik az igényes fajok közé: a tartós szárazságot is elviseli, ha viszont hetente egyszer megfürdeted, hálás lesz.

Még nincs hozzászólás

3 igénytelen növény, amit elég néhány hetente locsolni

Nem mersz növényeket tartani, mert megfeledkezel az öntözésükről? Válassz alacsony vízigényűeket!
Otthon

4 könnyen tartható futónövény sötét lakásba

Kedveled a növényeket, de se időd, se energiád nincs arra, hogy egyszerre többről is gondoskodj? Válassz futónövényt!
Otthon
Otthon dokumentumtár
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.