kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Kíméletlen súrolószerek égett, ragacsos sütőhöz

Kíméletlen súrolószerek égett, ragacsos sütőhöz

A sütőben kifröccsenő szósz, olaj vagy zsír azonnal le is ég, tisztításához ezért kíméletlen szerek kellenek. Íme!

Szerző: n. a.
Forrás: Femina.hu

Kevesen tudják, hogy a bolognai szósz ízesebb és sűrűbb lesz, ha nem a tűzhelyen főzöd teljesen készre, hanem utolsó lépésként még bedobod a sütőbe egy órára. Az ínycsiklandozó fogás árával azonban számolnod kell: a szószból biztosan kifröccsen majd valamennyi, ami sajnos rá is ég a sütő aljára. Az ilyen és ehhez hasonló ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítása nem könnyű, gyakran durva szivaccsal történő erős súrolás sem segít.

Ilyenkor érdemes kipróbálni néhány háziszert is: a következő filléres csodaszerek kiváló fegyverek a zsíros szennyeződések ellen, bátran helyettesítsd velük a súrolószereket.

Makulátlan sütő sóval, ecettel

Az olyan, minden háztartásban megtalálható szerek, mint az ecet, a sütőpor vagy a cukor természetesen segíthetnek tisztává varázsolni a sütőt, miközben nem hagynak karcolásokat a felületen.

A só például önmagában is megkönnyíti a ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítását. A sütő alját enyhén nedvesítsd be, majd szórd be alaposan egyszerű háztartási sóval. Ezután kapcsold be, és addig melegítsd, amíg a só megbarnul. Nedves szivaccsal jól súrold át a koszos felületet, végül mosd ki langyos vízzel. A só erejét ecettel is fokozhatod: úgy keverd össze a kettőt, hogy sűrű masszát kapj, majd a még meleg sütő aljára kend fel a masszát. Hagyd melegen a sütőt, hogy az ecet elpárologjon, végül ecetbe mártott szivaccsal súrold le a koszt. Az ecet és a só zsíroldó, tisztító hatásának köszönhetően ez könnyen megy majd.

Súroláshoz egyébként cukrot is használhatsz, de akkor utolsó lépésként alaposabban mosd át a sütő belsejét enyhe mosogatószeres vízzel, hogy biztosan ne maradjon cukor a felületen, ami újra ráéghet.

13 hatékony folttisztító
13 hatékony folttisztító
Természetes tisztítószerek a konyhábólA legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellen14 filléres csodaszerTúl párás a lakásod?A legkülönösebb házi WC-tisztítókEldugott kórokozótelepek a konyhábanBaktériumok a lakásban13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásbanLátványos ötletek apró étkezőkbe15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Kíméletlen zsíroldók
Ha nagyon elhanyagolt a sütőd, és a házi praktikákkal már nem érsz célt, akkor nincs más hátra, mint bevetni a még kíméletlenebb zsíroldó tisztítószereket. Ma már számos olyan hideg zsíroldót találni az üzletekben, amelyek hatékonyan oldják a legmakacsabb szennyeződéseket is. Kattints ide, és ismerj meg néhányat! »

Tisztítás sütőporral, szódabikarbónával, mosószódával

Az ezerarcú szódabikarbóna a sütő tisztításában is nélkülözhetetlen segítség. Ha végeztél a sütéssel, először enyhe mosogatószeres vízzel töröld át a még meleg - de nem forró - sütő belsejét, majd szórd be alaposan szódabikarbónával. Néhány perc múlva körkörös mozdulatokkal súrold le a szennyeződést, végül langyos, tiszta vízzel mosd ki a sütőt. A szódabikarbónát masszaként is alkalmazhatod, vízzel elkeverve. A felületre felkent masszát addig hagyd hatni a meleg sütőben, amíg ki nem szárad, ezután dörzsöld csak át vele a sütőt. Ha nincs otthon szódabikarbóna, bátran helyettesítsd sütőporral, hasonlóan hatékony szer a ragacsos, odaégett ételmaradékokkal szemben.

Ha a szennyeződés nem annyira makacs, a mosószódás átmosás is segít: szivaccsal vidd fel a nedves felületre a mosószódát, hagyd állni néhány percig, végül mosd le. A súroláshoz ez esetben gombóccá gyűrt újságpapírt is használhatsz: hatékony eszköz, mégis kíméletesebb, mint a durva szivacs.

A szóda mellett a kávézacc is kitűnően alkalmazható súrolószerként. Hintsd be vele a nedves és meleg sütőt, hagyd állni 5-10 percet, majd szivaccsal dörzsöld át a felületet. A kávézacc a kellemetlen szagokat is megszünteti.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Még nincs hozzászólás

Egy filléres csodaszer szennyeződések, foltok és kártevők ellen

Egyetlen palack WD-40 segítségével kitisztíthatod a WC-t, eltüntetheted a foltokat és a kártevőket.
Otthon

5 nélkülözhetetlen szer, ami nem hiányozhat a háztartásból!

Cseréld le a drága tisztítószereket természetes anyagokra! Fillérekért beszerezhetőek, és csodásak.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.