kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Kifizetik helyetted a számlák 30%-át: így igényeld a lakásfenntartási támogatást

Kifizetik helyetted a számlák 30%-át: így igényeld a lakásfenntartási támogatást

Megemelték a jövedelemhatárt.

Forrás: Femina.hu

Manapság nem nehéz egyik napról a másikra olyan anyagi krízishelyzetbe kerülni, amikor már a lakhatás megtartása forog kockán. Az eladósodás veszélye pedig nem csupán a devizahiteleseket fenyegeti, hiszen a közüzemi díjak nagymértékű emelkedése miatt jelentősen megnőtt azoknak a száma is, akik számára részben vagy teljesen megoldhatatlanná vált a lakással kapcsolatos költségek fedezése.

A lakásfenntartási támogatás számos változáson ment keresztül az évek során. Legutóbb 2011. szeptember 1-jén lépett életbe egy módosított verzió: a kedvezmény rendszerébe beépítették az augusztus 31-én megszűnt gázár- és távhőár-támogatást, ezáltal azok is kérhetik a lakásfenntartási kiadásokra fordítható hozzájárulást, akik az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradtak.

Mi a feltétele, és mire igényelheted?

Az új támogatási rendszer az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-ában határozza meg a jogosultsági jövedelemhatárt, ami 2011-ben 71 250 forintnak felel meg.

A támogatás megállapításának másik feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amit az önkormányzat végez el a kérelmed benyújtása után. A vagyon feltérképezésekor a neveden szereplő járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot, valamint az ingatlant veszik figyelembe. Nem számítják be azonban azt a házat vagy lakást, amiben élsz, illetve az általad lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot.

A lakásfenntartási támogatást többek között albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati és szemétszállítási díjra, lakbérre, valamint villanyáram-, víz- és gázfogyasztási költségekre, a fűtés kiadásaira kérheted.

A változtatásoknak köszönhetően a törvény már nem szabja meg a lakásfűtés módját, tehát úgyszintén jogosult lehetsz a hozzájárulásra, ha olajjal, szénnel vagy fával fűtesz. A jogosultság elbírálása tekintetében a rezsitartozás nem akadály.

Így számolják ki a jövedelmet

A jövedelemszámítás alapja korábban az egy főre jutó jövedelem volt, most már azonban a fogyasztási egységre jutó jövedelmet nézik.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban
A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban
7 bevált módszer a kiadások csökkentésére7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásbanEzért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképeSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!

A fogyasztási egység az egy háztartásban élő tagok fogyasztási szerkezetét kifejező arányszám, mely az első nagykorú esetén 1,0, a második esetén pedig 0,9. Minden további nagykorú arányszáma 0,8-nak felel meg. A háztartás első és második kiskorú tagjának személyenként 0,8 az arányszáma, és minden további kiskorú arányszáma tagonként 0,7.

Mekkora összegre számíthatsz?

A fogyasztási egységre jutó jövedelem mellett a fenntartott lakás, ház nagysága, valamint a veled egy háztartásban élők száma is meghatározza, hogy mekkora összeget kaphatsz. A támogatás 2500 forinttól akár 7900 forintig is terjedhet, és a költségek 30%-át is kiteheti adott feltételek mellett. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium néhány példával szolgált a tájékoztatójában: egytagú háztartás esetén, ha az egy fogyasztói egységre jutó jövedelem 28 500 forint, a támogatás összege havonta 3600 forint lehet.

Amennyiben egyedül élsz, de az egy fogyasztói egységre megállapított jövedelem 60 600 forint, 2500 forintos havi hozzájárulásra számíthatsz. A két kiskorú gyermeket nevelő családok 6100 forintot kaphatnak havonta, amennyiben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem 32 243 forintot tesz ki.

Így igényelheted

A kérelmet az illetékes önkormányzathoz kell benyújtanod, mely pénzben vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. A támogatás természetben folyósítása azt jelenti, hogy nem kapsz közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat fizeti ki havonta a közüzemi szolgáltatók felé a számlát. A lakásfenntartási támogatás egy évig érvényes, utána ismét igényelned kell. Pontosan a helyi önkormányzat határozza meg, hogy milyen dokumentumok, igazolások szükségesek, de szinte biztos, hogy kérik a közös háztartásban élő személyek jövedelmét igazoló papírokat. A havonta rendszeresnek számító jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapról kell igazolást vinni.

Ha munkanélküli vagy, mindenképp igazolnod kell, hogy hivatalosan be vagy regisztrálva valamely állami foglalkoztatási szervnél. Amennyiben nem rendszeres a jövedelmed, esetleg vállalkozó vagy, a kérelem beadását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelmed egyhavi átlagáról kérhetnek igazolást. Szükséged lehet egy hiteles iratra, mely a lakás nagyságát bizonyítja, valamint a tulajdoni lapra. Albérlet esetén be kell mutatnod a bérleti szerződést. Ha másként is spórolni akarsz a fűtésszámlán, kattints ide, és ismerd meg a legjobb trükköt!

Te igényled a támogatást?

11 hozzászólás
nyomi       2011-12-04 22:26
12.
Egyetértek veled!  De ha Te és mi sem kaphatunk többet, mint 2.700Ft , akkor ki kapja, kinek jár a 7.500Ft? Én az ápolásival és az özvegyi nyugdíjammal sem érem el a minimál bér közelét  sem! A fiaimról meg nem is beszélve! Tőlük nem mehetek vissza d... tovább »
válasz a 11. kommentre (Ficanka - 12-04)
Ficanka       2011-12-04 15:50
11.
Hát kedves Nyomi..ha fejenként van, akkor ha 3an éltek, az több, mint 54ezer ft/fő jövedelem..ha nincs bejelentett állás akkor is...Nálunk ennyinél nem is jár, harmincakárhány ezer ft a határ a megállapításhoz..szóval tulajdonképp örülhetsz, hogy kap... tovább »
válasz a 10. kommentre (nyomi - 12-04)
nyomi       2011-12-04 14:40
10.
Szia Ficanka!   Köszönöm válaszod! A gyerekek fejenként kapják a csp-t 20.300Ft és fejenként az árvát 29.000Ft! De könyörgöm mire elég ez??? Mint neked nekem is a gyógyszerekre megy el, pláne most mert újabb állandó gyógyszert kaptunk, amire persze... tovább »
válasz a 7. kommentre (Ficanka - 12-04)

Így lehet kijátszani az ingatlanadót: képeken a világ legszűkebb házai

Bár kérdéses, mennyire kényelmesek, az biztos, hogy takarékosak, és adót is kevesebbet kell fizetni utánuk.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.