kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Kifizetik helyetted a számlák 30%-át: így igényeld a lakásfenntartási támogatást

Kifizetik helyetted a számlák 30%-át: így igényeld a lakásfenntartási támogatást

Megemelték a jövedelemhatárt.

Forrás: Femina.hu

Manapság nem nehéz egyik napról a másikra olyan anyagi krízishelyzetbe kerülni, amikor már a lakhatás megtartása forog kockán. Az eladósodás veszélye pedig nem csupán a devizahiteleseket fenyegeti, hiszen a közüzemi díjak nagymértékű emelkedése miatt jelentősen megnőtt azoknak a száma is, akik számára részben vagy teljesen megoldhatatlanná vált a lakással kapcsolatos költségek fedezése.

A lakásfenntartási támogatás számos változáson ment keresztül az évek során. Legutóbb 2011. szeptember 1-jén lépett életbe egy módosított verzió: a kedvezmény rendszerébe beépítették az augusztus 31-én megszűnt gázár- és távhőár-támogatást, ezáltal azok is kérhetik a lakásfenntartási kiadásokra fordítható hozzájárulást, akik az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradtak.

Mi a feltétele, és mire igényelheted?

Az új támogatási rendszer az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-ában határozza meg a jogosultsági jövedelemhatárt, ami 2011-ben 71 250 forintnak felel meg.

A támogatás megállapításának másik feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amit az önkormányzat végez el a kérelmed benyújtása után. A vagyon feltérképezésekor a neveden szereplő járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot, valamint az ingatlant veszik figyelembe. Nem számítják be azonban azt a házat vagy lakást, amiben élsz, illetve az általad lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot.

A lakásfenntartási támogatást többek között albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati és szemétszállítási díjra, lakbérre, valamint villanyáram-, víz- és gázfogyasztási költségekre, a fűtés kiadásaira kérheted.

A változtatásoknak köszönhetően a törvény már nem szabja meg a lakásfűtés módját, tehát úgyszintén jogosult lehetsz a hozzájárulásra, ha olajjal, szénnel vagy fával fűtesz. A jogosultság elbírálása tekintetében a rezsitartozás nem akadály.

Így számolják ki a jövedelmet

A jövedelemszámítás alapja korábban az egy főre jutó jövedelem volt, most már azonban a fogyasztási egységre jutó jövedelmet nézik.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban
A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban
7 bevált módszer a kiadások csökkentésére7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásbanEzért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképeSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!

A fogyasztási egység az egy háztartásban élő tagok fogyasztási szerkezetét kifejező arányszám, mely az első nagykorú esetén 1,0, a második esetén pedig 0,9. Minden további nagykorú arányszáma 0,8-nak felel meg. A háztartás első és második kiskorú tagjának személyenként 0,8 az arányszáma, és minden további kiskorú arányszáma tagonként 0,7.

Mekkora összegre számíthatsz?

A fogyasztási egységre jutó jövedelem mellett a fenntartott lakás, ház nagysága, valamint a veled egy háztartásban élők száma is meghatározza, hogy mekkora összeget kaphatsz. A támogatás 2500 forinttól akár 7900 forintig is terjedhet, és a költségek 30%-át is kiteheti adott feltételek mellett. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium néhány példával szolgált a tájékoztatójában: egytagú háztartás esetén, ha az egy fogyasztói egységre jutó jövedelem 28 500 forint, a támogatás összege havonta 3600 forint lehet.

Amennyiben egyedül élsz, de az egy fogyasztói egységre megállapított jövedelem 60 600 forint, 2500 forintos havi hozzájárulásra számíthatsz. A két kiskorú gyermeket nevelő családok 6100 forintot kaphatnak havonta, amennyiben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem 32 243 forintot tesz ki.

Így igényelheted

A kérelmet az illetékes önkormányzathoz kell benyújtanod, mely pénzben vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. A támogatás természetben folyósítása azt jelenti, hogy nem kapsz közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat fizeti ki havonta a közüzemi szolgáltatók felé a számlát. A lakásfenntartási támogatás egy évig érvényes, utána ismét igényelned kell. Pontosan a helyi önkormányzat határozza meg, hogy milyen dokumentumok, igazolások szükségesek, de szinte biztos, hogy kérik a közös háztartásban élő személyek jövedelmét igazoló papírokat. A havonta rendszeresnek számító jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapról kell igazolást vinni.

Ha munkanélküli vagy, mindenképp igazolnod kell, hogy hivatalosan be vagy regisztrálva valamely állami foglalkoztatási szervnél. Amennyiben nem rendszeres a jövedelmed, esetleg vállalkozó vagy, a kérelem beadását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelmed egyhavi átlagáról kérhetnek igazolást. Szükséged lehet egy hiteles iratra, mely a lakás nagyságát bizonyítja, valamint a tulajdoni lapra. Albérlet esetén be kell mutatnod a bérleti szerződést. Ha másként is spórolni akarsz a fűtésszámlán, kattints ide, és ismerd meg a legjobb trükköt!

Te igényled a támogatást?

11 hozzászólás
nyomi       2011-12-04 22:26
12.
Egyetértek veled!  De ha Te és mi sem kaphatunk többet, mint 2.700Ft , akkor ki kapja, kinek jár a 7.500Ft? Én az ápolásival és az özvegyi nyugdíjammal sem érem el a minimál bér közelét  sem! A fiaimról meg nem is beszélve! Tőlük nem mehetek vissza d... tovább »
válasz a 11. kommentre (Ficanka - 12-04)
Ficanka       2011-12-04 15:50
11.
Hát kedves Nyomi..ha fejenként van, akkor ha 3an éltek, az több, mint 54ezer ft/fő jövedelem..ha nincs bejelentett állás akkor is...Nálunk ennyinél nem is jár, harmincakárhány ezer ft a határ a megállapításhoz..szóval tulajdonképp örülhetsz, hogy kap... tovább »
válasz a 10. kommentre (nyomi - 12-04)
nyomi       2011-12-04 14:40
10.
Szia Ficanka!   Köszönöm válaszod! A gyerekek fejenként kapják a csp-t 20.300Ft és fejenként az árvát 29.000Ft! De könyörgöm mire elég ez??? Mint neked nekem is a gyógyszerekre megy el, pláne most mert újabb állandó gyógyszert kaptunk, amire persze... tovább »
válasz a 7. kommentre (Ficanka - 12-04)

Nyerj ingyen családi házat! 2012-ben is pályázhatsz

Ha építkezés előtt állsz, pályázz a NagyCsaládiHázra: milliókat kaphatsz házépítésre!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.