kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Ingatlanadó mértéke Budapest

Tudod, mennyi ingatlanadót kell fizetned? Itt vannak a pontos összegek

Létezik ingatlanadó, csak nem így hívják? Íme, a részletek.

Forrás: Femina.hu

Konkrét ingatlanadó nincs Magyarországon, így Budapesten sem, legalábbis nem így hívják, néhány önkormányzat azonban más elnevezéssel kivet különböző adókat az ingatlantulajdonosokra. A legtöbb esetben kommunális adóként jelentkezik a teher, de emellett létezik építmény- és telekadó is. Íme, a pontos információk arra vonatkozóan, hol mennyit kell fizetniük az ingatlantulajdonosoknak, illetve mikor nem kell.

Az önkormányzatok háromféle címszó alatt szednek adót az állampolgároktól ingatlantulajdonuk után: ez lehet építményadó, telekadó és kommunális adó. Míg utóbbi a vidéki városokban meglehetősen gyakran előfordul, addig Budapesten csak elvétve találkozni ezzel az adónemmel. A tavalyi évben ugyan két önkormányzat, a III. és a XIV. kerület is bevezette, azonban Zuglóban már nem kell fizetni, mivel visszavonták a rendeletet.

Itt kell kommunális adót fizetni

A II. kerületben az adó mértéke, ha a lakás kiegészítő helyiségek nélküli hasznos alapterülete a 80 négyzetmétert nem haladja meg, évente 9000 forint, ha nagyobb 80, de kisebb 100 négyzetméternél, 16 ezer forint évente, ha pedig előbbinél is nagyobb, 17 245 forint évente. Mentességet csak 70 éven felüliek kapnak, 6 ezer forint erejéig, de csak akkor, ha a lakás a lakcímnyilvántartás szerint a lakóhelyük.

A III. kerületben a magánszemélyek kommunális adójának mértéke ingatlanonként 25 628 forint évente, ugyanakkor mentességet élvez az az ingatlan, mely után a tulajdonosnak építményadó-fizetési vagy telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezett, illetve, melynek tulajdonosa a kerületben az év első napján bejelentett lakcímmel rendelkezik, és a lakást nem adja bérbe.

A IV. kerületben az adó mértéke 2013-ban lakásonként, lakásbérleti jogonként 18 420 forint évente. Mentességet élvez az a tulajdonos, aki az év első napján a kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Politikusok vagyonnyilatkozatai
Kíváncsi vagy, mennyi ingatlannal rendelkeznek a magyar politikusok? Kattints ide, és olvasd el vagyonnyilatkozataikról szóló cikkünket!

A XXII. kerületben az adó évi mértéke lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként 25 628 forint évente, azonban minden lakásméretre különböző mértékű kedvezményt határoz meg az önkormányzat. További kedvezményt az egyedül élő nyugdíjasok kaphatnak, mégpedig 50 százalékost.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 bevált módszer a kiadások csökkentéséreA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásbanEzért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!

A XII. kerületben a 40 és 80 négyzetméter közötti lakások után 13 900 forintot, a 80-120 négyzetméter közöttiek után 19 900 forintot, az ennél nagyobbak után pedig 25 500 forintot kell évente fizetni. Az önkormányzat azonban kedvezményt biztosít a kiskorú gyermeket nevelő adóalanyoknak arra a lakásra, melyben életvitelszerűen élnek.

Építmény- és telekadó

Építményadót már jóval több kerület vet ki, összege viszont alacsonyabb, és alapvetően mentességet élveznek az ingatlantulajdonos magánszemélyek: normál esetben - tehát általában az olyan ingatlanokban, melyekben életvitelszerűen, nem cégként bejelentve lakik a tulajdonos, azaz nem szerepel az ingatlan székhelyként, telephelyként a hatósági nyilvántartásban - nem kell megfizetni.

Így működik a lakásfenntartási támogatás

Ha túlságosan megterhelnek a lakással kapcsolatos kiadások, érdemes az önkormányzatnál lakásfenntartási támogatást kérned. Nézd meg a videót!

Lakhatási támogatások körképe

Az utóbbi években több változás is történt a lakhatási támogatások terén. Többek között szélesedett az ellátásra jogosultak köre, valamint hatékonyabb lett a támogatás. 

Dátum: 2012. január 12.
Készítette: Femina.hu

Kőbányán nyitották csak egy kicsit tágabbra az adófizetők körét: a X. kerületben mentességet kap a lakásban lakóhellyel rendelkező tulajdonos és a tulajdonosnak a lakásban bejelentett lakóhellyel rendelkező egyenes ági hozzátartozója után személyenként 30 négyzetméter, de legalább 100 négyzetméter hasznos alapterület.

Ők vajon mennyi adót fizetnek?
Míg a világ egyes részein nyomornegyedekben élnek az emberek, máshol elképzelhetetlenül drága ingatlanokat építenek fel. Kattints, és nézd meg őket!

Ez azt jelenti, hogy 100 négyzetméteres lakás után kell adót fizetni, illetve egy négytagú család esetén ez 120 négyzetméterre változik. A szabályozás tehát eltérő, a részletek miatt érdemes átnézni a vonatkozó önkormányzati rendeleteket, illetve megkérdezni az ügyfélszolgálatokat.

Cikkünk a Balla Ingatlanirodák különféle ingatlanadó-típusokra vonatkozó elemzése alapján készült.

6 hozzászólás
picur12       2013-12-26 11:23
7.
ÖREGHALÁSZ-nak szól az előző két komment
válasz az 5. kommentre (picur12 - 12-26)
picur12       2013-12-26 11:22
6.
bocs az elütésekért, de felháboító ez a balos sületség.
válasz az 5. kommentre (picur12 - 12-26)
picur12       2013-12-26 11:21
5.
Az előző BALOSÍ  "rablóbanda" - ahogvy te nevezed az önkorményzati erőket - az egyik balatni vásorban 30%-kal emelte az építményadót, üdülési díjast egy év alatt!!!!!!!!!!!! 52 m2-es ingatlanért majdnem 60 ezer Ft az évi adó!!!!!!!!!!! Ne politizál... tovább »
válasz a 3. kommentre (oreghalasz - 12-10)

Szalmabálaházak

Világszerte egyre népszerűbbek a szalmabálaházak: nézd meg őket!
Otthon

Dombházak Magyarországon

Világszerte egyre népszerűbbek az úgynevezett dombházak. Képek!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.