kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Havazás és fagy - Katasztrófavédelem tanácsai

Brutális időjárás jön: így készítsd fel otthonod - A Katasztrófavédelem tanácsai

Ha szeretnéd magad biztonságban tudni, most nagyon figyelj!

Forrás: Femina/OKF

Lassan mindenki a saját bőrén is erőteljesen tapasztalhatja, mit jelent mindaz, amit az időjárás-előrejelzések jósoltak a hétre. Már most is érezhető a markáns hidegbetörés, a hét későbbi felében azonban valódi ítéletidő várható, erős, olykor viharos északi széllel, havazással, hózáporral és zord idővel, hétvégén hajnalban -20°C és -10°C, délután pedig -10°C és -5°C közötti hőmérséklettel, amit az élénk szél miatt még fagyosabbnak lehet majd érezni.

Bár mindez valójában csak hazai viszonylatban, pontosabban az elmúlt telek időjárása alapján szokatlan, és nem jelent apokaliptikus eseményt, a Katasztrófavédelem szerint nem árt tudni, milyen előkészületeket érdemes megtenni rendkívüli téli időjárás esetén, különösen, ha arra idő is van, mivel előrejelezték.

A Katasztrófavédelem tanácsai hideg esetére

Remélhetőleg semmiféle komoly kárt nem okoz a várható időjárás, legrosszabb esetben azonban lehetnek fennakadások a közlekedésben, ami miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás és a gyógyszerek beszerzése, befagyhatnak a gáz- és vízvezetékek, a hótól károsodhat az épületek tetőszerkezete, emellett a hófúvások településeket is elzárhatnak a külvilágtól. A következő jó tanácsokat érdemes megfogadni, különös tekintettel arra, ha elzártabb helyen, vidéken élsz.

Tedd meg a szükséges előkészületeket!

A Katasztrófavédelem szerint fontos folyamatosan figyelni a híradásokat, emellett a biztonság kedvéért készíts elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, valamint tartalék elemeket. A mobiltelefonodat töltsd fel, és szerezz be tartalék akkumulátort.

Ha lehet, halmozz fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből, és nem árt, ha rendelkezel hordozható alternatív fűtőtesttel és tűzhellyel is, illetve tüzelőanyag-tartalékkal. Készíts elő meleg ruhákat, takarókat, nem utolsósorban pedig víztelenítsd a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

Ezt csináld, ha már beköszöntött az ítéletidő

Ha kint ítéletidő vagy hóvihar dúl, maradj a lakásban, húzd le a redőnyöket, és csukd be a spalettákat. Fogyassz magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat, illetve ne végezz megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

Ne mozdulj ki, hacsak nem muszáj, és semmiképp se tegyél meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül. Ha lakásodat a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítsd a hatóságokat, akik a segítségedre sietnek majd, és készülj fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra is.

Ha átmenetileg nincs áram és energia

Hagyományos tüzelőberendezés, például kandalló használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre. Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesd folyamatosan zárt térben.

A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak. A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyd nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját.

Gondoskodj szükség-világítóeszközökről - például petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa.

Tarts üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosíts hozzá tartalék elemeket. Tárolj otthonodban egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára, és legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.

Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsd le, mert a hálózatra a mentésben részt vevőknek van szüksége. További információt a témában ide kattintva találsz.

Még nincs hozzászólás

Betörők elleni módszerek

A betörők ilyenkor sem pihennek, sőt, ezt használják ki a legjobban!
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.