kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Giccsadó az ingatlanokra

Új adót vezetnek be áprilistól: kinek kell fizetnie, és mennyit?

Van, ahol már bevezették, de állítólag nem ez lesz az egyetlen, mások is követik majd.

Forrás: Femina.hu

Most már biztos, hogy hatályba lép az a rendelet, mely szerint azon építmények után, melyek megbontják az adott utcakép hangulatát, illetve esztétikai egységét, egyfajta bírságként is értelmezhető adót kell fizetni, az erről szóló rendeletet ugyanis megszavazta a III. kerület önkormányzata.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által bevezetett, a köznyelv által csak giccsadóként emlegetett, de hivatalosan településkép-védelmi települési adónak nevezett befizetésekről szóló rendeletről ráadásul úgy tartják - ahogy azt a Világgazdaság is megírta -, hogy ragadós lehet, és a példát más önkormányzatok is követhetik.

Mi az a giccsadó?

Az úgynevezett giccsadó idén április 1-jével lép majd hatályba, és azon épületek után kell majd megfizetni, melyek nem illenek bele az utcaképbe, annak egységét és a környék sajátos jellegét pedig látványosan megbontják.

Az adó, illetve bírság összege évi félmillió forint is lehet, melyet egy összegben, mindig szeptember 5-éig kell majd megfizetnie annak, akit érint, fontos tudni azonban, hogy mindezt nem vetik ki visszamenőlegesen, csak a 2016. március 31-ét követően bejelentett lakóházak-építési beruházásokat érinti majd.

Miért van rá szükség?

A szakemberek részben azért tartották szükségesnek egy ilyenfajta adó bevezetését, mert a kormány bejelentési kötelezettségre változtatta az engedélyezési eljárást azon új lakóépületek esetében, melyek 300 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkeznek, és ily módon szeretnék megakadályozni, hogy emiatt giccses, úgymond csiricsáré, össze-vissza házak épüljenek.

Az ingatlanoknak a főbb építési előírások mellett a kerület által előírt egyedi övezeti és településképi előírásoknak kell majd megfelelniük, amihez adnak felkészülési időt, illetve ellenőrzik is.

Válassz!
Túlzásba vitt luxus
Míg a világ számos részén fedél sincs az emberek feje fölött, sok példa akad a felesleges luxusra. Nézd meg a cikkeket!

Fontos azonban kiemelni, hogy a giccsadó bevezetése nem a pénzbeszedést célozza, sokkal inkább a prevenciót, a szakértők ugyanis úgy vélik, szakmai felelősség is megállítani a településképek romlását, illetve emelni az építési kultúrát.

2 hozzászólás
Bumm       2016-04-18 12:11
3.
Ha adót fizetnek, akkor már nem giccses?! A problémát nem megoldani akarják, csak ürügyként újabb pénzszerzésre! Mellesleg az engedélyezőre háríttatám, ha ilyen problémám volna :P Az a gyönyörű, hogy a kastélyoknak nincsen szomszédja, így az undorít... tovább »
Demeter222       2016-02-24 07:56
2.
Ha mindíg illeszkedni kellett volna a kialakult utcaképhez, most is parasztházakban lakhatnánk, az illeszkedés a fejlődés és főképp az emberi szabadság gátja. Miért nem élhetünk olyan házban, amilyenben szeretnék? Egész életemben azért dolgozom, hogy... tovább »

4 ember, akit ne enged be a lakásba

Senkinek nem szabad rögtön ajtót nyitni, ha ilyen ürüggyel kopogtat.
Otthon

Pályázat műemléképületek felújítására

Komoly összegért lehet többek között részleges és teljes felújításra is pályázni.
Otthon
Otthon dokumentumtár
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.