kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Giccsadó az ingatlanokra

Új adót vezetnek be áprilistól: kinek kell fizetnie, és mennyit?

Van, ahol már bevezették, de állítólag nem ez lesz az egyetlen, mások is követik majd.

Forrás: Femina.hu

Most már biztos, hogy hatályba lép az a rendelet, mely szerint azon építmények után, melyek megbontják az adott utcakép hangulatát, illetve esztétikai egységét, egyfajta bírságként is értelmezhető adót kell fizetni, az erről szóló rendeletet ugyanis megszavazta a III. kerület önkormányzata.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által bevezetett, a köznyelv által csak giccsadóként emlegetett, de hivatalosan településkép-védelmi települési adónak nevezett befizetésekről szóló rendeletről ráadásul úgy tartják - ahogy azt a Világgazdaság is megírta -, hogy ragadós lehet, és a példát más önkormányzatok is követhetik.

Mi az a giccsadó?

Az úgynevezett giccsadó idén április 1-jével lép majd hatályba, és azon épületek után kell majd megfizetni, melyek nem illenek bele az utcaképbe, annak egységét és a környék sajátos jellegét pedig látványosan megbontják.

Az adó, illetve bírság összege évi félmillió forint is lehet, melyet egy összegben, mindig szeptember 5-éig kell majd megfizetnie annak, akit érint, fontos tudni azonban, hogy mindezt nem vetik ki visszamenőlegesen, csak a 2016. március 31-ét követően bejelentett lakóházak-építési beruházásokat érinti majd.

Miért van rá szükség?

A szakemberek részben azért tartották szükségesnek egy ilyenfajta adó bevezetését, mert a kormány bejelentési kötelezettségre változtatta az engedélyezési eljárást azon új lakóépületek esetében, melyek 300 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkeznek, és ily módon szeretnék megakadályozni, hogy emiatt giccses, úgymond csiricsáré, össze-vissza házak épüljenek.

Az ingatlanoknak a főbb építési előírások mellett a kerület által előírt egyedi övezeti és településképi előírásoknak kell majd megfelelniük, amihez adnak felkészülési időt, illetve ellenőrzik is.

Válassz!
Túlzásba vitt luxus
Míg a világ számos részén fedél sincs az emberek feje fölött, sok példa akad a felesleges luxusra. Nézd meg a cikkeket!

Fontos azonban kiemelni, hogy a giccsadó bevezetése nem a pénzbeszedést célozza, sokkal inkább a prevenciót, a szakértők ugyanis úgy vélik, szakmai felelősség is megállítani a településképek romlását, illetve emelni az építési kultúrát.

2 hozzászólás
Bumm       2016-04-18 12:11
3.
Ha adót fizetnek, akkor már nem giccses?! A problémát nem megoldani akarják, csak ürügyként újabb pénzszerzésre! Mellesleg az engedélyezőre háríttatám, ha ilyen problémám volna :P Az a gyönyörű, hogy a kastélyoknak nincsen szomszédja, így az undorít... tovább »
Demeter222       2016-02-24 07:56
2.
Ha mindíg illeszkedni kellett volna a kialakult utcaképhez, most is parasztházakban lakhatnánk, az illeszkedés a fejlődés és főképp az emberi szabadság gátja. Miért nem élhetünk olyan házban, amilyenben szeretnék? Egész életemben azért dolgozom, hogy... tovább »

Pályázat műemléképületek felújítására

Komoly összegért lehet többek között részleges és teljes felújításra is pályázni.
Otthon

4 ember, akit ne enged be a lakásba

Senkinek nem szabad rögtön ajtót nyitni, ha ilyen ürüggyel kopogtat.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.