kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Spórolás a fűtésen - A kormány tippjei

A kormány szerint így spórolhatsz a fűtésen: 5 tipp, amit jegyezz meg!

Ha spórolni akarsz, készülj a fűtésszezonra, és fogadd meg a következő tippeket!

Szerző: Tóth Antónia
Forrás: Femina.hu

Bár az enyhe szeptembernek köszönhetően a többség még csak távoli árnyként gondolt a fűtésszezon beköszöntére, utóbbi vészesen közeleg, ha azonban nem akarsz borsos összegeket felemésztő hó végi számlákat, érdemes időben felkészülni rá.

Ebben a kormány is igyekszik segíteni ötleteivel, pontosabban azokkal a tippekkel, melyek a Magyar Energia Hivatal szakmai támogatásával elindított kampány honlapján, a tudatosenergiafogyaszto.hu oldalon, illetve a kezdeményezés Facebook-oldalán olvashatók. Ezekből szemezgettünk.

Szabályozd a hőmérsékletet!

A legtöbb lakásban ma már lehet állítni a kazán vagy a radiátorok hőfokán. Érdemes ezt kihasználnod, és minden helyiségben a legmegfelelőbb hőmérsékletet beállítanod.

Alváshoz például elegendő akár a 15 fok is, sőt, valójában a pihentető alváshoz ez a legjobb hőmérséklet. Ha úgy érzed, ez mégis túl hűvösnek tűnik, próbáld elérni fokozatosan, és kezdetben csak például 20 fokot állíts be éjszakára. Akkor sem kell teljes gőzzel fűteni, amikor senki nincs otthon: ilyenkor szintén elegendő a 15 fok. Érdemes a konyha hőmérsékletét is pár fokkal alacsonyabbra állítanod, hiszen ezzel is spórolhatsz a fűtésdíjon.

Tartsd meg a meleget!

A lakást nemcsak befűteni kell, de érdemes úgy készülni, hogy meg is tartsa a meleget. Fontos például, hogy kihasználd a redőny, illetve függönyök adta hőmérséklet-szabályozási lehetőségeket,
a lakás szigetelése érdekében például célszerű minél vastagabb sötétítőfüggönyt feltenni vagy beszerezni. Ha a fűtési szezon beköszöntével nappal elhúzod a függönyt, akkor több fény jut a lakásba, ez is melegíti a szobák levegőjét.

Éjjelre viszont ereszd le a rolót, és alaposan húzd be a függönyöket is, hiszen ezzel is akadályozod, hogy kiszökjön a meleg levegő. A radiátorokra is figyelj, az általuk biztosított meleg levegő nagy ellensége ugyanis a rájuk helyezett ruhák vagy egyéb tárgyak halmaza. Lehetőleg még száradó ruhát se rakj a radiátorokra, mert ezek nagymértékben elvonják a meleget.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 bevált módszer a kiadások csökkentéséreA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásbanEzért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!

A szellőztetés módja is hozzájárulhat a meleg levegő megtartásához: ennek érdekében télen ne szellőztess hosszú ideig, hanem gyors kereszthuzattal szabadulj meg az elhasználódott levegőtől. Ezáltal a bútorok és a falak nem hűlnek ki, és a friss levegő is hamar átveszi a szoba hőmérsékletét.

Figyelj oda a kazánra és a fűtőtestekre!

Sokan megfeledkeznek róla, pedig a kazán, illetve a fűtőtestek karbantartott állapota nagyban hozzájárul a takarékos fűtéshez. Évente egyszer nézesd át, illetve tisztíttasd ki egy szakemberrel a kazánt, mert az elszennyeződött fűtőegység sokkal rosszabb hatásfokkal működik, mint egy tiszta. A fűtőtest megfelelő működése szintén kritikus pontja az energiatakarékos fűtésnek: ha levegőbuborék kerül a vízzel működő radiátorokba, az nagymértékben akadályozza a hatékony fűtést. Ilyenkor előfordulhat, hogy bár elvileg maximumon megy a fűtés, hideg marad a lakás. A radiátorokon általában megtalálható egy szelep, ahol akár magad is kieresztheted a rendszerben rekedt levegőt, de ha félsz hozzáfogni a művelethez, akkor keríts egy bátor férfit vagy egy szakembert.

Spórolós tippek a szakértőtől

Nézd meg videónkat, és ismerd meg egy szakértő tippjeit arra vonatkozóan, hogyan spórolj a fűtésszámlán!

Több ezer forintot spórolhatsz a fűtésszámlán: ötletek a szakértőtől

Hogyan lehet felismerni, ha hibás a rendszer, levegős a radiátor, mire figyelj a beüzemelés előtt, és mégis milyen eszközök segítenek a spórolásban? Videónkból megtudhatod!

Dátum: 2012. október 5.
Készítette: Femina.hu

Szigetelj és párologtass!

Hiába fűtöd fel a lakást, ha nem marad meg a meleg levegő a vékony falak vagy éppen az ablakok mellett tátongó rések miatt. Habár egy lakás szigetelése komoly összeget emészthet fel, ha megteheted, érdemes rá áldoznod, hiszen hamar megtérülhet a befektetett pénz, azonban akkor is tehetsz érte, ha kímélni szeretnéd a pénztárcádat. Minden nagyobb barkácsáruházban találhatsz ugyanis olyan öntapadós szigetelőcsíkokat, melyeket az ablakok és ajtók köré ragasztva pofonegyszerűen és tehetsz a meleg levegő megőrzéséért.

Válassz!
Ügyes, spórolós tippek
Aggasztóan magasnak érzed a számlákat? Vesd be trükkjeinket!

És végül még egy egyszerű tipp: nem is kell feljebb tekerned a fűtést ahhoz, hogy növeld a hőérzetedet, ha párologtató edényeket helyezel a radiátorokra. A páradúsabb levegőt ugyanis sokkal melegebbnek érzi az ember - gondolj csak a fülledt, nyári napokra.

Te hogy készülj a fűtési szezonra?

9 hozzászólás
marika31       2012-10-15 17:06
10.
ki mondta hogy igy kell regelizni?stb.....nappal vedd feljebb a hömérsékletett,és mielőtt elmész vedd lejebb,amikor hazaérsz megint feljebb.tényleg mindent aprólékosan kell leirni?......nem hiszem el h ilyen buták vannak az országban.;(
válasz a 8. kommentre (katax - 10-14)
marika31       2012-10-15 17:01
9.
lehet 15 fokban aludni.éjszaka nem igényel az ember 20 fokos meleget.különben is betakarózol.nem rég néztem egy tudományos filmet amiben elmondták akkor ásitozik az ember többet amikor lejebb megy a hömérséklet,vagyis tulajdon képpen alvásra alkalmas... tovább »
válasz az 5. kommentre (zaragosa - 10-09)
katax       2012-10-14 15:32
8.
Zaragosának igaza van(chuckle) ki akar hidegben reggelizni és továbi dolgait végezni(chuckle)
válasz az 5. kommentre (zaragosa - 10-09)

Energiatakarékos izzók megtakarítása

Hamarosan végleg le kell cserélned a hagyományos villanykörtét, de így sokat spórolhatsz.
Otthon

Tűzhely spórolás

A tűzhellyel is rengeteget spórolhatsz, ha tudod, hogy kell megfelelően használni.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.