kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Hány fokon kell mosni a törölközőt, fehérneműt?

Hány fokon kell mosni a törölközőt és a fehérneműt? Íme, a jó megoldás

Nem vagy biztos benne, mit hány fokon kell mosni?

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

Azoknak, akik nem gyakorlottak a mosás területén, sok gondot okozhatnak a különféle programok és hőfokok a mosógépen, emellett szinte nincs olyan, aki ne követne el a hibákat az elején, ennek pedig ne látná kárát egy-egy kedvenc darabja.

Ha nem vagy biztos abban, mit hány fokon érdemes mosni, íme, a leggyakoribb javaslatok. Így biztos, hogy minden ruha tiszta lesz, nem fakulnak ki, illetve mosódnak egybe a színek, emellett a rezsiköltségeket sem emeled meg feleslegesen.

Mosás 30-40 fokon

A gépben 30 fokon bármit kimoshatsz, kivéve az olyan kényes anyagokat, mint például a tiszta selyem, melyet tanácsos inkább kézzel mosni.

A sötét mosásokhoz, a farmerokhoz például, ha nem túl piszkosak, elég a 30-40 fok, fontos továbbá, hogy a kényesebb dolgokat, például az ingeket, a blúzokat és a melltartókat se mosd ennél magasabb hőfokon. A gyapjúholmikat szigorúan csak 30 fokon szabad mosni, emellett ügyelj rá, hogy a műszálas ruhákat se mosd 40 fokosnál melegebb vízzel dolgozó programmal, ugyanis attól könnyen besárgulhat az anyag.

Mosás 60-90 fokon

Ha egy ruha nem túl piszkos, csak épp használtnak érzed, és nem szívesen veszed fel újra, nem érdemes magas hőfokon mosni, ha azonban komolyabb tisztításra van szükség, a legtöbben bevetik a 60 fokos mosást. Ezt nyugodtan alkalmazhatod pamut ruhák esetében, ha azok nem eresztik a színűket, illetve fehérek.

Ha nem túlzott mértékben szennyezettek, a fehérneműket, a zoknikat, a törölközőket és az ágyneműt is elég 60 fokon mosni. A 90 fokos, komoly fertőtlenítő hatással rendelkező mosásba érdemes olyan ruhadarabokat tenni, melyek nem eresztik a színüket, viszont nagyon piszkosak, például agyonhasznált edzőruhát, munkásruhát vagy épp az olajfoltos konyharuhákat.

Nem árt azonban tudni, hogy a mai, modern mosóporok elég hatékonyak ahhoz, hogy a szennyeződéseket alacsonyabb hőfokon is kivegyék az anyagból.

És mi a helyzet a színekkel?

Ahhoz, hogy a mosásból ne házi ruhafestés legyen, mindig tartsd be a következő szabályokat. A fehéret a legjobb, ha csak fehérekkel mosod, a feketékkel együtt azonban beteheted a gépbe a többi sötét színű, például kék vagy zöld ruhát is.

Válassz!
Tippek mosógéphez
Ismerj meg még több praktikát, ami segít a mosásban.

A színes ruhák közül a halványakat, például a sárgát, narancssárgát, rózsaszínt nyugodtan mosd együtt, a pirosakkal viszont vigyázz, ezeket külön vagy a kék, fekete ruhákkal együtt mosd, amennyiben utóbbiak nem eresztik a színüket. Mindenekelőtt azonban olvasd el mindig az egyes ruhadarabok címkéjén található kezelési útmutatót.

Te milyen szabályokat tartasz be a mosás során?

2 hozzászólás
Nagyi48       2012-07-05 15:32
3.
Igazad van én is sok mindenre használom a Trisót. Pl. kimosott, esetleg még fehérített konyharuhákat évente kétszer át szoktam főzni nagy fazékba a gázon és nem gondolnád, hogy micsoda koszos lesz a víz. A mosógép takarítására és vízkövesedés ellen i... tovább »
válasz a 2. kommentre (nostri - 07-05)
nostri       2012-07-05 12:56
2.
Az olajos, zsíros konyharuhát  be kell áztatni trisós áztató vízbe, feloldja  a konyharuha foltjait, utána mehet 40 fokba, foltmentes lesz garantáltan. Szófal felesleges 90 fokos mosás. Aki mosott már szakács ruhát (felsőt), tudja milyen az. Azt s... tovább »

Így használd a bóraxot a háztartásban

Olcsó, hatékony és sokoldalú. Íme, az okok, miért érdemes bóraxot tartanod otthon.
Otthon

Elűzi a szagokat, oldja a vízkövet, és tisztítja a WC-t - Mi az?

Ne dobd ki a megmaradt szénsavas vizet! Hogy pontosan miért? Íme, hét remek ok.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.