kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Egyetlen egyszerű trükk: így lesz újra sima és ragyogó a vasaló talpa

Egyetlen egyszerű trükk: így lesz újra sima és ragyogó a vasaló talpa

A ragacsos vasalótalp megnehezíti a vasalást, és a ruháknak is ártasz vele. Tisztítsd meg egy ügyes trükkel!

Szerző: n. a.
Forrás: Femina.hu

A vasalók között ma már rengeteg típussal találkozni, többek között az különbözteti meg őket egymástól, hogy a talp milyen anyagból készült. A teflonbevonatú talppal rendelkező vasalók nagyon jól siklanak a ruhán, egészen addig, amíg a bevonat meg nem sérül.

A polírozott, alumíniumból készült talpak szintén nagyon jók, viszont könnyen karcolódnak, a karcolásokba tapadó textilszálak pedig a talpra égnek, és égésnyomokkal tarkíthatják a ruhákat is.

A nemesacélból készült talppal rendelkező típusok a legstrapabíróbbak, ám elég egy rossz mozdulattal végigsiklani velük a cipzáron, egy fémből készült gombon vagy egy, a pólóra vasalt matricán, és máris oda a makulátlan, sima talp. Szerencsére azonban számos olyan praktika létezik, mellyel egyetlen mozdulattal ismét újjávarázsolhatod a vasalót.

Ragadós szennyeződések ellen

Elég egyetlen rossz mozdulat, és a gyerekek pólóján lévő nyomott minta máris a vasaló talpán éktelenkedik. Ha csak aprócska részen ragadt a vasalóra, egyetlen mozdulattal eltávolíthatod, ha áthúzod néhányszor egy erősebb alufólián. Az alufóliával tekerd néhányszor körbe a vasalódeszkát, majd határozott mozdulatokkal húzd át négyszer-ötször a vasalót rajta. Minél erősebb és jobb minőségű fóliát használsz, annál eredményesebb lesz a művelet.

Enyhe égésnyomok ellen

Ha nem ügyelsz a megfelelő hőfokra, és túl meleg vasalóval igyekszel kisimítani az érzékenyebb anyagokat, akkor könnyen égésnyomok keletkezhetnek a vasaló talpán.

Ezeket kezdetben könnyű eltávolítani egy kis ecettel. Egy tiszta, de durvább szövésű rongyot márts 20%-os töménységű háztartási ecetbe, és ezzel súrold át alaposan a talpat ott, ahol az égésnyomok vannak. Ezután tiszta, száraz ruhával itasd fel az ecetet, és fényezd át a talpat. Ha a kisebb égésnyomokat rendszeresen, még a keletkezésükkor eltávolítod, akkor ezzel a módszerrel könnyen tisztán tarthatod a vasalót.

Régi, makacs égésnyomok ellen

Ha már nem egy égésnyom éktelenkedik a vasaló talpán, akkor sokkal nehezebben siklik a vasaló a ruhákon, ráadásul a varrásnál vagy a gallérnál össze is piszkolhatja a tiszta ruhát. Az egyszerű, ecetes átsúrolás ilyenkor már nem segít, sokkal hatékonyabb megoldásra van szükség, mégpedig ecet és só keverékére.

13 hatékony folttisztító
13 hatékony folttisztító
A legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellenTermészetes tisztítószerek a konyhából14 filléres csodaszerTúl párás a lakásod?A legkülönösebb házi WC-tisztítók13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszA legfontosabb szabályok háztartási gépekhez12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetsz10 dolog a lakásban, ami tartós allergiát okozhat

Egy kisebb serpenyőben vegyíts el egyenlő mennyiségben sót és ecetet. Melegítsd fel a keveréket, majd kend a masszát a vasaló talpára, és addig súrold ezzel a talpat, amíg az összes szennyeződés eltűnik. Végül mosd le a maradék anyagot egy tiszta vízbe mártott ronggyal. A talp ragyogni fog.

Ha csak só van otthon
A só önmagában is hatásos. Teríts egy nagyobb, már nem használt lepedőt a vasalódeszkára, szórd be alaposan sóval, és a magas hőfokra állított vasalót told át néhányszor határozottan a sórétegen. A sókristályok pillanatok alatt ledörzsölik a koszt a talpról.

Ragacsos szennyeződések, enyhe égésnyomok ellen

A frissen szerzett szennyeződéseken a fogkrém segít. A nem gél állagú, hagyományos, fehér fogkrémek olyan súrolóhatással rendelkeznek, melyek nem sértik a vasaló fém talpát, nem hagynak karcokat rajta, a friss égésnyomokat viszont hatékonyan eltávolítják. Amint piszok kerül a talpra, húzd ki a vasalót, és várd meg, amíg annyira lehűl, hogy nem égeti meg a kezed.

14 filléres csodaszer
14 filléres csodaszer
10 hely, amit imádnak a lakásban az élősködőkEldugott kórokozótelepek a konyhábanBaktériumok a lakásbanA 7 leghatékonyabb természetes fogfehérítőA 10 legjobb házi fortély izzadás ellen14 konyhai praktika, amit ismerned kell!Szívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnek7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 tárgy, amit tilos a hálószobában tartani: igazi kapcsolatrombolókIlyen házakban élnek a leggazdagabbak

A még meleg vasalóról ugyanis könnyebb eltávolítani a szennyeződést. Nyomd a fogkrémet a vasaló talpára, majd egy durva szövésű ruhával vagy egy mosogatószivacs durvább felével alaposan dörzsöld át a fogkrémmel a talpat.

Ezután egy vizes ruhával jól mosd le a fogkrémet, végül egy szárazzal fényezd át a vasalót.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Még nincs hozzászólás

Újítsd fel a falakat festés nélkül! - Ha koszos, repedt és foltos

Ha ráférne már egy alapos festés a falakra, de nincs sok pénzed, hozd rendbe a következő praktikákkal!
Otthon

Kopott kád, szürke fuga? - Így újítsd fel 5000 forintból!

Nem kell vagyonokból újracsempézni a fürdőt, illetve kicserélni a kádat, ha csúnya: saját kezűleg egy nap alatt felújíthatod.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.